Experţi: Conflictul Ghimpu-Şalaru, o expresie a căderii PL. Şalaru ar putea sta la baza unui alt partid unionist

Analiştii politici susţin că războiul deschis dintre liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi prim-vicepreşedintele formaţiunii Anatol Şalaru ar fi o expresie a căderii libere în care se află în prezent Partidul Liberal. Acest conflict este o chestiune de partid şi doar părţile implicate în acesta ştiu adevăratele motive, totuşi, Anatol Şalaru ar putea sta la baza unui nou partid de tip unionist, care ar activa „sub egida” ex-preşedintelui român Traian Băsescu, susţin analiştii politici.

Politologul Corneliu Ciurea explică că, în acest conflict intern, partidul îşi apără şeful. Aşa că ar fi logic să ne aşteptăm că în curând Anatol Şalaru va fi dat afară din partid şi va fi demis din funcţia de ministru al Apărării.

Totodată, Corneliu Ciurea este de părere că, din cauza viziunilor politice, Anatol Şalaru nu prea are şanse să adere la vreo formaţiune existentă,  de aceea va trebui să aştepte lansarea unui nou proiect politic.

„Există un conflict intern în PL. În cazul dat partidul îşi apără propriul şef şi din această cauză putem să ne aşteptăm că la viitorul congres Anatol Şalaru va fi dat afară din partid. Pe lângă faptul că i s-a retras susţinerea, va fi scos din funcţia de ministru şi din cea de prim-vicepreşedinte de partid.

Având votul care a avut acum, la Biroul Politic de retragere a sprijinului politic, nu cred că au mai rămas mulţi susţinători ai lui Şalaru. Cei care au putut să plece, au plecat în 2013 atunci când a avut loc ruptura. Cât priveşte soarta de mai departe a lui Şalaru. El nu prea are cum să adere la proiectele politice existente şi va trebui să aştepte lansarea unui nou proiect politic. Se vorbeşte că Traian Băsescu vrea să vină să joace la Chişinău şi aici este şansa lui Anatol Şalaru. Dacă Băsescu nu va putea veni, Şalaru va rămâne pe dinafară”, a declarat pentru Moldova.ORG Corneliu Ciurea.

Şi directorul adjunct al Institutului de cercetări juridice şi politice al Academiei de Ştiinţe de la Chișinău Victor Juc înclină să creadă că în Republica Moldova va apărea un nou partid  unionist, în frunte cu sau sub egida lui Traian Băsescu, iar Anatol Şalaru ar putea să devină unul din fruntaşii acestuia.

Victor Juc a explicat că, nu este secret pentru nimeni, că PL se află în cădere liberă, astfel încât în interiorul formaţiunii a început aceste mişcări centrifuge.

Nu este exclus că în Republica Moldova va apărea un nou partid unionist în frunte cu sau sub egida lui Traian Băsescu. Pentru că unioniştii din Republica Moldova la alegeri votează pentru alte partide, pentru că nu găsesc un partid fezabil care ar apropia unirea cu România. Anatol Şalaru se gândeşte, după toate probabilităţile, că va fi unul din fruntaşii acestui partid. Intuiesc că el ar fi vrut să rupă o parte din PL,ca să meargă cu un anumit număr de oameni. În plus, nu este secret pentru nimeni că PL se află în cădere liberă, potenţialul lui s-a epuizat. Astfel, în PL au început mişcări centrifuge”, a explicat Victor Juc.

Politologul Ion Tăbârţă a opinat că acest conflict ar fi o expresie a agoniei Partidului Liberal, acesta intrând într-un declin profund. Potrivit politologului, PL are nevoie de infuzie de sânge proaspăt la conducerea partidului sau de un impuls ca să poată reveni.  În ceea ce priveşte soarta de mai departe a lui Anatol Şalaru, analistul a spus că acesta fie ar putea să rămână în partid, dar în acest caz va crea un alt centru de greutate, fie să plece pentru a adera la alt partid sau chiar să creeze alt partid.

Conflictul Ghimpu-Şalaru  este o expresie a faptului că PL a intrat într-un declin profund. În versiunea lui actuală, PL nu mai poate fi un partid influent pe arena politică din Moldova. Dacă în alte situaţii, Mihai Ghimpu a reuşit să gestioneze situaţia din partid,  să menţină partidul pe linia de plutire mai ales în 2013. când a avut loc ruptura, acum însă PL a scăzut în popularitatea sa.

Acest conflict ar putea fi şi o expresie a agoniei acestui partid. Partidul marca „Mihai Ghimpu” nu mai poate fi unul influent şi e păcat că Mihai Ghimpu nu înţelege acest fapt. În acest caz, PL are nevoie de infuzie de sânge proaspăt la conducerea partidului sau un impuls ca să poată reveni. Însă cu Mihai Ghimpu în frunte este dificil de crezut în acest lucru.

Cât priveşte soarta de mai departe a lui Anatol Şalaru, acest are mai multe opţiuni: fie să rămână în cadrul partidului şi să opună rezistenţă, creând un alt punct de putere,fie că este exclus şi nu i se permite acest lucru,fie că aderă la alt partid sau pune bazele altui proiect politic”, a comentat Ion Tăbârţă.

Reamintim că pe 12 decembrie Biroul Politic al PL a anunţat că i-a retras sprijinul politic prim-vicepreşedintelui formaţiuni, ministrului Apărării, Anatol Şalaru, pe care l-a acuzat de  comportament nestatutar în raport cu formaţiunea din care face parte.

Mai mult, PL l-a acuzat pe Anatol Șalaru că în ultimele două luni a avut o strategie de PR comună cu Igor Dodon „prin care ultimul era informat sistematic de agenda și acțiunile PL, strategie care presupunea provocarea de scandaluri artificiale”.

„Paradox. Alături de Igor Dodon și Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu este cel de-al treilea președinte care vrea demiterea mea de la Ministerul Apărării”, a comentat această decizie Anatol Şalaru. Totodată, Anatol Şalaru a precizat că nu are de gând să părăsească partidul pe care l-a fondat și pentru care a luptat.

Potrivit lui, în realitate, motivul retragerii sprijinului politic îl constituie faptul ca a solicitat o analiză pertinentă a rezultatului alegerilor și a motivului pentru care Partidul Liberal a ajuns la nici 2%”, se arată în mesajul ministrului.

Anatol Şalaru a mai spus că situația actuală a partidului este una dezastruoasă. „Partidul Liberal s-a transformat într-un SRL administrat după bunul plac al domnului Președinte”.

De altfel, Traian  Băsescu  a declarat pentru PRO TV că este o mare greşeală retragerea sprijinului politic de către PL pentru ministrul Anatol Salaru. „E singurul ministru care a avut curajul să-l înfrunte pe Dodon într-un fel sau altul. În orice caz este un om bine văzut şi în mediul NATO şi în mediul european”, a declarat Traian Băsescu.

Aceasta a mai spus că s-au răcit relaţiile sale cu Mihai Ghimpu, dar că aceasta e o chestiune care nu ţine de el, ci de politicianul de la Chişinău.

Foto: Sputnik.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.