Expert: „Rușii” ca la ei acasă. Autoritățile tac

Un nou exercițiu militar se desfășoară la poligonul de la Tiraspol. La acesta participă inclusiv unitățile de cercetarea a trupelor paramilitare separatiste, în total fiind antrenați circa 200-250 militari ai trupelor de ocupație a Federației Ruse în Republica Moldova, a anunțat pe blogul său expertul în politici de securitate de la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.

Expertul face referire la un comunicat de presă al Districtului Militar Vest, în care se spune că „unitățile de cercetare a Districtului Militar Vest vor desfășura exerciții militare și conform legendei vor desfășura operațiuni de recunoaștere/cercetare și măsuri speciale în spatele inamicului convențional.”

„În clasica desfășurării unor asemenea exerciții asta ar consta în – deplasarea unităților de cercetare și recunoaștere în spatele inamicului, căutarea și distrugerea țintelor, organizarea ambuscadelor, raidurilor, diversiunilor, capturarea militarilor inamicului, distrugerea sistemelor de comunicații, stat major și control” , a scris Rosian Vasiloi.

Potrivit lui, la exercițiu sunt desfășurate trageri de luptă cu toate tipurile de armament aflat în dotarea trupelor de ocupație, inclusiv și mitraliere de calibru mare -14,5 și 12,7.

Exercițiul are loc după ce la începutul lunii august Grupul operativ de trupe ruse, aflat ilegal în regiunea transnistreană, a desfășurat exercițiul militar cu forțarea râului Nistru pentru a „distruge forțele inamicului de pe malul drept al Nistrului”.

Conform studiului IDIS Viitorul „Riscuri de securitate și apărare în contextul reglementării transnistrene”, trupele de ocupație a Federației Ruse în Republica Moldova dispun de 3 unități de destinație specială (cercetare și recunoastere la nivel de pluton), iar fiecare din cele 5 brigăzi a trupelor paramilitare separatiste dispun de 4 unități cu destinație specială (cercetare și recunoastere) la nivel de batalion, plus Centrul de Operațiuni Speciale a pretinsului minister al securității de stat și o brigadă cu destinație specială a pretinsului minister al afacerilor interne.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare