Expert-Grup anunță selectarea școlilor beneficiare ale inițiativei „Școala Mea” pentru anul 2018

Centrul Analitic Independent Expert-Grup anunță concurs de selectare a 20 școli în calitate de beneficiari/parteneri pentru ultimul an de implementare a inițiativei „Școala Mea – responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”.

Perioada în care școlile pot depune dosarele este 25 octombrie – 30 noiembrie 2017, iar pentru înregistrarea în concurs, acestea au de completat un formular scurt și să semneze cererea de exprimare a interesului disponibile pe site-ul scoalamea.md.

Potrivit coordonatorului de proiect, Ana Popa, cel de-al cincilea an de implementare a inițiativei, dar și cel din urmă oferă ocazia fiecărei dintre școli să devină parte a comunității „Școala Mea”, indiferent de numărul de elevi, mediul de reședință și gradul de deschidere pentru transparența bugetară până în prezent.

Suntem deschiși pentru toate școlile care își doresc să implementeze instrumentele de responsabilizare socială și să devină ambasadori locali ai bugetării participative”, susține coordonatoarea proiectului.

Potrivit ei, de la an la an numărul de școli interesate să participe în cadrul inițiativei crește, iar istoriile privind crearea unor coaliții regionale și parteneriate de succes devin din ce în ce mai multe.

Ca urmare a implementării instrumentelor de responsabilizare socială, școlile beneficiare din anii 2014 – 2016 au obținut realizări semnificative în atragerea resurselor extrabugetare, iar în rezultatul creării unor coaliții funcționale între managementul instituțiilor de învățământ și autorităților locale și raionale, acestea au reușit să consolideze comunitatea în jurul problemelor și priorităților instituției de învățământ.

În cei patru ani de implementare, proiectul a implicat mod direct aproximativ 10 mii de persoane din 27 de raioane și municipii în discuțiile despre bugetele școlilor.

80 de școli beneficiare au primit asistență pentru a aplica instrumentele de responsabilizare social, creând oportunități pentru ca elevii și părinții să contribuie la îmbunătățirea școlilor.

Experiențele pozitive ale școlilor beneficiare au fost preluate de către alte școli interesate sau chiar autorități locale și raionale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.