Expert: Businessul moldovenesc stabilizează piața valutară

După 16 luni de apreciere continuă a monedei naționale față de dolarul american în luna mai urmărim o ușoară relaxare a presiunii pe piața valutară și o depreciere ușoară cu circa  1,1% a leului moldovenesc față de dolar de la 16,44 Lei/USD în aprilie până la puțin peste 16,6 în mai, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Unul din factorii care a dus la aprecierea leului a fost surplusul de valută pe piață valutară, începând cu anul 2016. În luna aprilie surplusul de valută în valoare anuală a atins nivelul record de 367 milioane USD. Această presiune pe leu a dus la apreciere, chiar dacă BNM a fost nevoită să intervină de mai multe ori pentru a reduce din presiune.

Surplusul de valută a fost de determinat de creșterea ofertelor nete din partea cetățenilor și cererea redusă din partea agenților economici.

 Astfel, la finele anului 2015 oferta netă de valută din partea cetățenilor a atins nivelul minim de de 1,5 miliarde USD anual. Apoi a urmat o perioadă de creștere a ofertei de valută din partea cetățenilor, care în luna aprilie  2018 a  depășit deja 2 miliarde USD în valoare anuală.

Totodată, cererea de valută din partea persoanelor juridice pe tot parcursul anilor 2016-2017 a înregistrat o scădere lentă apoi o creștere nesemnificativă, oscilând între 1,5-1,7 miliarde USD anual. Lucrul acesta a și condus la aprecierea leului moldovenesc

Însă în prezent urmărim o accelerare a cererii de valută din partea persoanelor juridice, mult mai rapidă decât creșterea ofertei din partea cetățenilor, fapt care scade din presiunea asupra leului și chiar a permis o ușoară depreciere a lui în luna mai.

În opinia noastră piața valutară din acest an va fi mai relaxată decât în 2016-2017, se va reduce presiunea asupra leului și nu v-om mai urmări situația din anii precedenți de apreciere continuă a leului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.