Connect with us

Social

Exercițiu antiterorist, desfășurat de către serviciile speciale ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei// FOTO

Publicat

pe

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova în cooperare cu serviciile speciale din Ucraina au desfășurat exercițiul antiterorist „BUCOVINA – 2018”. În operațiune au fost antrenate instituțiile sistemului național de prevenire și combatere a terorismului.

Aplicațiile tactice, organizate la nivel regional, au avut loc în perioada 02-08 iunie, scopul acestora fiind testarea, evaluarea și îmbunătățirea procedurilor și mecanismelor de interacțiune și interoperabilitate dintre autorități, în situații de criză teroristă.

Exercițiul a fost planificat, coordonat și monitorizat de către Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, fiind conceput în baza noilor riscuri și tendințe ale evoluției fenomenului terorist la nivel regional și internațional.

În Republica Moldova, măsurile practice au derulat în zona de frontieră, în localitatea Lipcani, r-l Briceni și proximitatea acesteia, cu antrenarea autorităților publice centrale și locale, cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii terorismului.

În cadrul exercițiului au fost simulate mai multe situații de criză teroristă, ce urmau a fi soluționate și gestionate conform procedurilor legale.

Astfel, autoritățile naționale participante au inițiat și au pus  în aplicare un spectru de măsuri practice în vederea evaluării capacităților de reacție și interacțiune pe durata operației antiteroriste.

Exercițiul s-a finalizat cu executarea intervenției contrateroriste prin anihilarea grupului convențional de teroriști, eliberarea ostaticilor și restabilirea ordinii de drept.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Și-a omorât fosta iubită și a îngropat-o în grădină. Un bărbat din satul Bălăbănești, Criuleni, arestat

Publicat

pe

De către

Un bărbat de 48 de ani din satul Bălăbănești, Criuleni, a fost reținut de polițiști și, mai apoi, arestat preventiv, fiind suspectat de omorul fostei concubine.

Potrivit oamenilor legii, la 1 iunie, o femeie a solicitat ajutorul poliției din Criuleni, declarând că prietena sa de două zile nu răspunde la telefon și nici la domiciliu nu este.

Ca urmare a acțiunilor întreprinse de polițiști și procurori, s-a stabilit că în noaptea de 30 spre 31 mai, victima de 38 de ani s-a aflat la domiciliul fostului concubin, iar între ei s-a iscat un conflict.

Bărbatul a agresat-o, cauzându-i leziuni în regiunea capului, care au dus la moartea acesteia.

Pentru a ascunde fapta, bărbatul a săpat o groapă în grădină și în noaptea de 1 iunie a îngropat trupul femeii, iar la haine și telefon a dat foc.

Ca urmare a perchezițiilor, la 6 iunie, în gospodăria concubinului polițiștii  au găsit cadavrul femeii îngropat.

În acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru omor intenționat. De asemenea, trupul neînsuflețit al femeii a fost transportat la medicina legală din Criuleni pentru efectuarea autopsiei.

Suspectul este arestat pentru 30 zile. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 15 ani de închisoare.

Citește mai departe

Social

S-a confirmat un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Mereni, Anenii Noi

Publicat

pe

De către

Un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat în raionul Anenii Noi. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat focarul într-o gospodărie particulară situată la 1,5 km de localitatea Mereni raionul Anenii Noi.

În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul prezumtiv de pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Prin încercările de laborator efectuate la CRDV, s-a confirmat diagnosticul.

A fost întrunită Comisia Antiepizootică Excepționale Anenii Noi, care a elaborat și aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Anenii Noi, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea ei.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

Citește mai departe

Social

O tânără de 26 de ani a căzut într-o fântâna publică din satul Dușmani. A fost scoasă de la adâncimea de 14 metri

Publicat

pe

De către

O tânără de 26 de ani a căzut într-o fântâna publică din satul Dușmani, raionul Glodeni. Salvatorii au scos femeia de la o adâncime de 14 metri, aceasta fiind transportată la spitalul raional.

Cazul a avut loc în seara zilei de 10 iunie, când salvatorii din nordul țării au fost alertați să intervină la scoaterea la suprafață a tinerei care a căzut în fântâna publică. Apelul a parvenit de la rudele acesteia.

Imediat la fața locului au intervenit angajații Unității salvatori și pompieri Glodeni, care au reușit în timp de 20 de minute să scoată femeia de la adâncimea de 14 metri.

Femeia nu a suportat traumatisme grave, dar ulterior a fost transportată la spitalul raional.

Toate circumstanțele acestui caz sunt cercetate de organele de drept.

Potrivit datelor IGSU de la începutul anului 2018 din fântâni au fost salvate 12 persoane.

În caz de situații de risc Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să apeleze pentru ajutor Serviciul 112.

Citește mai departe