Connect with us

Justiție

Ex-preşedintele holdingului ELAT, condamnat la 9 ani de închisoare

Publicat

pe

Procuratura Anticorupţie anunţă despre condamnarea ex-preşedintelui consiliului societăţilor comerciale ELAT şi SIGMA pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, prin sustragerea sumei de 3 200 000 lei de la ,,Universalbank” .

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în perioada anului 2011, fiind preşedintele consiliului societăţilor comerciale ELAT şi SIGMA , inculpatul a obţinut prin înşelăciune şi abuz de încredere, un credit pe o perioadă de 24 luni în sumă de 3 200 000 lei de la ,,Universalbank” .

Pentru creditul acordat urma să se încheie un contract adiţional la contractul de ipotecă între  „Universalbank” – în calitate de creditor ipotecar, ELAT – în calitate de debitor ipotecar şi SIGMA – în calitate de proprietar, prin care se garantează şi creditul acordat preşedintelui consiliului societăţilor comerciale.

În continuare, inculpatul, urmărind asigurarea fictivă a creditului acordat de  ,,Universalbank” SA, prin ipotecarea bunurilor ce aparţin ELAT şi SIGMA, a determinat persoanele responsabile din cadrul ELATşi SIGMA să încheie un acord adiţional la contractul de ipotecă cu banca, garantînd astfel creditul obţinut de inculpat în sumă de 3 200 000 lei.

Având în vedere că acordul adiţional de garantare a creditului a fost încheiat cu încălcări legislative, la scurt timp, acesta a fost reziliat, iar inculpatul a însuşit prin înşelăciune şi abuz de încredere 3 200 000 lei, prejudiciind instituţia financiară în proporţii deosebit de mari.

Instanţa de judecată l-a condamnat pe inculpat la 9 ani de închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii şi de a exercita activităţi legate de circulaţia banilor pe un termen de 5 ani.

Sentinţa este cu drept de atac.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

În Republica Moldova hotărârile judecătorești civile irevocabile deseori sunt casate nejustificat

Publicat

pe

De către

Numărul revizuirilor hotărârilor judecătorești civile irevocabile rămâne destul de înalt, iar practica Curții Supreme de Justiție (CSJ) în acest domeniu nu este întru totul uniformă. Multe casări ale hotărârilor judecătorești civile irevocabile ale CSJ sunt greu de înțeles.

Acestea sunt principalele concluzii ale documentului analitic „Admiterea cererilor de revizuire în cauzele civile – este oare uniformă practica Curții Supreme de Justiție?”, elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

În cadrul cercetării au fost analizate hotărârile CSJ privind admiterea cererilor de revizuire adoptate între 1 ianuarie 2015 și 31 decembrie 2017 (70 de hotărâri).

Juriștii CRJM au ales pentru analiză acest domeniu fiind impulsionați de cele 20 de condamnări ale Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru casarea nejustificată prin revizuire a hotărârilor judecătorești civile irevocabile (conform datelor la 31 decembrie 2017).

Autorii analizei au stabilit că, în pofida numeroaselor condamnări la CtEDO și a legislației clare, în ultimii 12 ani, numărul cererilor de revizuire primite de CSJ nu a scăzut simțitor. Anual CSJ primește 500-700 de cereri de revizuire și majoritatea sunt respinse.

Totuși, rata cererilor de revizuire admise de CSJ a fluctuat între 2.7% în anul 2011 și 5.4% în anul 2015.

Totodată, în 28 din cele 70 de hotărâri analizate (40%) juriștii CRJM au avut dubii serioase în privința existenței cu adevărat a temeiurilor de revizuire. Dintre acestea:

– în 20 de hotărâri CSJ a invocat drept temei de revizuire apariția circumstanțelor noi, care nu au fost și nu au putut fi cunoscute de revizuent anterior. Din cele 20 de hotărâri în care a fost invocată apariția circumstanțelor noi, 12 vizează, în esență, greșelile comise de instanțele judecătorești (calcularea incorectă a termenului de apel sau recurs, neexaminarea în recurs a unor înscrisuri esențiale pentru cauză, judecarea cauzei de către un judecător care nu putea participa la soluționarea cazului).

Niciunul dintre aceste motive nu poate fi temei de admitere a revizuirii. Se pare că CSJ a admis cererile de revizuire pentru a înlătura orice dubii cu privire la echitatea procedurii, însă, după revizuire, a menținut soluția din hotărârea casată. În celelalte opt cauze revizuite în baza apariției circumstanțelor noi, se pare că revizuirea era, mai degrabă, un apel deghizat. Majoritatea acestor cauze erau cu interese financiare majore sau cu implicarea unor actori influenți.

– în ultimele opt cauze în care sunt dubii privind existența temeiurilor de revizuire au fost invocate diferite motive, dar se pare că revizuirea, la fel, era un apel deghizat.

În pofida numărului mic al revizuirilor admise nejustificat comparativ cu numărul cererilor de revizuire examinate (28 din 1,638 sau 1.7%), acesta este important, deoarece prin revizuire CSJ revede nejustificat propriile hotărâri irevocabile. Aceasta subminează însăși fundamentul justiției – caracterul ireversibil al justiției efectuate.

În plus, asemenea practici încurajează depunerea în continuare a cererilor de revizuire neîntemeiate, mărind implicit sarcina de muncă a judecătorilor.

Autorii analizei speră că documentul va impulsiona uniformizarea practicii judecătorești.

Citește mai departe

Justiție

Verdict prea blând: Consilierul din Corjeuți care a lovit mortal un copil nu va sta după gratii

Publicat

pe

De către

Consilierul local din Corjeuţi, care acum două luni a lovit mortal cu maşina un minor, părăsind locul accidentului rutier a fost condamnat la 3 ani si 2 luni închisoare, cu suspendare, fiind eliberat din arest preventiv chiar din sala de judecată.

Sentinţa a fost dictată recent, de Judecătoria Edineţ, sediul Briceni.

Procurorii consideră verdictul prea blând și din aceste considerente au contestat, la Curtea de Apel Bălţi, sentinţa primei instanţe pe care o consideră ilegală şi insistă pe condamnarea inculpatului la o pedeapsă reală cu închisoare.

Amintim că, tragedia a avut loc pe 25 februarie 2018, pe strada centrală din satul Corjeuţi, raionul Briceni. Deplasându-se în stare avansată de ebrietate la volanul propriului automobil, inculpatul a virat pe acostament, spulberând un copil, de 7 ani, care mergea cu mama sa.

Impactul a fost atât de violent, încât minorul a decedat pe loc, iar inculpatul şi-a continuat drumul, deplasându-se la domiciliul său, unde şi-a parcat maşina, după care s-a culcat.

La scurt timp acesta a fost reţinut, iar la demersul procurorilor – plasat în arest preventiv, unde s-a aflat până ieri.

Rezultatele testării alcoolscopice au arătat că, în momentul accidentului, inculpatul avea o concentrație de alcool în aerul expirat de 0,86 mg/l, iar în sânge concentraţia de alcool indica 2,40 g/l.

Citește mai departe

Justiție

Un bărbat din Bălți, condamnat la 3 ani de închisoare. A estorcat 500 euro pentru un permis de conducere

Publicat

pe

De către

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi despre condamnarea unui bărbat din Bălți, care a estorcat și a primit de la un bărbat 500 de euro pentru organizarea eliberării unui permis de conducere auto categoria “C”. Instanța de judecată l-a recunoscut vinovat pe cetățeanul din Bălți de trafic de influență și l-a condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Temei pentru pornirea urmăririi penale a constituit denunțul persoanei, conform căruia condamnatul susținea că are influență asupra unor persoane publice din cadrul Secţiei Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto din mun. Bălți.

În cadrul acestei instituții, denunțătorul urma să susțină testarea cunoștințelor teoretice şi practice în cadrul examenului de conducător auto.. În schimbul recompensei materiale, inculpatul promitea aprecierea cu calificativul ,,admis” și eliberarea permisului de conducere auto într-un termen foarte scurt.

De menționat că, inculpatul nu și-a recunoscut vina, iar pe durata anchetei, a indus în eroare în mod repetat organul de urmărire penală furnizând informații false, astfel urmărind tergiversarea anchetei.

Pentru faptele comise, instanța de judecată a recunoscut vinovat cetățeanul din Bălți în baza art.326 alin.2 lit. b Cod Penal (trafic de influență) la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, din momentul intrării în vigoare a sentinței, precum și confiscarea sumei de 500 euro ridicate în cadrul percheziției.

La fel a fost aplicată măsura preventivă sub formă de obligațiunea de nepărăsire a țării.

Sentința poate fi atacată la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.

Citește mai departe