Ex-ministru de Finanţe: Sunt 6-8 săptămâni pentru a evita un colaps definitiv pe plăţile interne!

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, atenţionează că autoritățile au la dispoziție maxim 6-8 săptămâni „pentru a evita, prin acţiuni coordonate şi energice, un colaps definitiv pe plăţile interne”.

Pericolul planează din cauza „aventurismului politic din ultima perioadă în aprobarea de bugete dezechilibrate”. Totodată, fostul demnitar susţine că riscurile de neplăţi pe obligaţiuni externe sunt relativ mici.

Risc de la minor spre mediu privind plăţile externe

„RM are un risc de la minor spre mediu de a intra în incapacitate pe plăţile externe. Chiar dacă RM are nevoie vitală de un program cu FMI pentru politici economice şi financiare coerente, pentru foaie de parcurs în rezolvarea problemelor din sectorul bancar, pentru ancorarea RM în agenda de reforme pentru următorii 3 ani. Totuşi, cei care cunosc construcţia legală a domeniului finanţelor publice vor confirma: riscurile de neplăţi pe obligaţiuni externe sunt relativ mici. Cel puţin, deocamdată”, susţine Veaceslav Negruţa.

Risc sporit şi major referitor la onorarea plăţilor interne

„RM, însă, are un risc sporit şi major referitor la onorarea plăţilor interne în 2015 şi în următorii ani. Asta se datorează aventurismului politic din ultima perioadă în aprobarea de bugete dezechilibrate, umflate şi exagerate cu promisiuni şi obligaţiuni, deseori fără acoperire financiară reală, precum şi problemelor legate de aşteptările exagerate de la reformele, care nici măcar n-au început, sau alocarea ineficientă a resurselor bugetare limitate.

Deci, să fie clar: nu avem risc mare de default pe extern, dar există riscuri mari de neplăţi pe angajamente interne”, scrie ex-ministrul.

Ce trebuie de făcut imediat, fără amânare:

1. Plan anticriză. Chiar fără a mai recurge la un nou program de activitate a guvernului, pe care deseori nici unii membri ai guvernului şi nici guvernanţii nu-l citesc şi nici nu se conduc de el. Plan anticriză ca program de activitate! Urgent! Plan de stabilizare financiară şi relansare economică.

2. Regândirea şi refuzul de autoizolare, aleasă de alianţa de guvernare. Relansarea invitaţiei pentru FMI, chiar dacă echipa ar putea să apară aici doar în toamnă. Şi nu la început de toamnă.

3. Urgent – rectificarea bugetului de stat 2015 pentru a evita blocajele financiare pe intern. Trebuie făcută urgent pentru a evita contractarea alocaţiilor bugetare date prin asumarea răspunderii de către guvernul demisionar, pentru a evita ulterioarele litigii. Până la vacanţa deputaţilor! Altfel – haosul şi blocajele financiare sunt garantate.

4. Inventarierea şi amânarea cât se poate de lung a activării garanţiei eliberate de guvern în favoarea BNM. Stoparea emiterii de noi garanţii. Pe de o parte, asta ar scuti bugetul de cheltuieli exagerat de mari pentru datoria interna, pe de altă parte – ar implica efort adiţional din partea BNM pentru recuperarea resurselor excepţionale acordate băncilor comerciale.

“Timp este foarte puţin. Sunt 6-8 săptămâni maxim pentru a evita, prin acţiuni coordonate şi energice, un colaps definitiv pe plăţile interne, iniţial în sectorul public, ulterior – şi cel privat. Deputaţii nu trebuie să plece în vacanţă până nu rectifică bugetul. Cu toate riscurile şi costurile politice: blocarea unor cheltuieli şi reducerea drastică a promisiunilor incluse în buget sunt inevitabile”, conchide Veaceslav Negruţa.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.