Ex-magistrat de la Curtea de Apel Chişinău, trimis în judecată pentru cinci capete de acuzare

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a unui fost magistrat de la Curtea de Apel Chişinău, acuzat de abuz de serviciu, soldat cu urmări grave şi pronunţarea, cu bună-ştiinţă a patru încheieri contrare legii – infracţiuni săvîrşite în exerciţiul funcţiei.

Potrivit probatoriului acumulat, fostul judecător este acuzat că, în intervalul anilor 2014 – 2016, ar fi pronunţat cu bună-ştiinţă patru încheieri contrare legii, urmare cărora, aproximativ 780 de hectare de teren din proprietatea statului, estimate la milioane de lei, au fost transmise Întreprinderii de Stat Stațiunea Tehnologico-Experimentală „Codrul”, care se afla în proces de insolvalbilitate.

Deşi, ulterior, încheierile adoptate de respectivul magistrat erau casate de Curtea Supremă de Justiție ca fiind ilegale şi neîntemeiate, iar dosarul era întors la magistrat pentru rejudecare, acesta din nou pronunţa încheieri similare.

De notat că, în septembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privinţa judecătorului Curţii de Apel Chişinău, pentu ca anul trecut, la insistenţa procurorului general, Eduard Harunjen, CSM să elibereze acest acord.

Dacă va fi recunoscut vinovat de cele incriminate de procurori, fostul magistrat riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.