Evgheni Şevciuk: Vrem în continuare cote preferenţiale comerciale în comerţul cu UE!

Transnistria pledează pentru prelungirea actualului Regim al Preferințelor Comerciale Autonome (ATP) în cadrul căruia agenții economici transnistreni se bucură de acces preferențial pe piața UE, întrucât acesta va fi suspendat la 1 ianuarie 2016.

Totodată, regiunea separatistă nu doreşte să accepte prevederile Acordului de liber schimb, care a fost semnat de către Guvernul Moldovei și UE.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de liderul administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, la o conferinţă de presă, prilejuită de declararea aşa-zisei independenţei a nerecunoscutei RMN.

Şevciuk a motivat prin faptul că, în cadrul Acordului de liber schimb, taxele vamale suplimentare create de “jucătorii mari” stabilite pentru exportatorii transnistreni ar putea agrava situaţia economică din regiune. „ Vor intra în vigoare taxe suplimentare pentru exportatorii noștri şi va trebui să ne așteptăm la căderea activității agenților noștri economici pe piețele Uniunii Europene. Respectiv, vor fi consecințe pentru bugetul Transnistriei”, a declarat Şevciuk.

Liderul separatist a mai spus că regiunii transnistrene de fapt i se propune să semneze „o declarație politică sau economică, indiferent sub ce formă, ca să adere la Acordul de liber schimb, care a fost semnat de către Guvernul Moldovei și UE, însă acest acord din start nu este avantajos pentru economia RMN”.

„În caz de implementare integrală a DCFTA din 1 ianuarie, bugetul transnistrean va suporta pierderi și mai mari”, a precizat Şevciuk.

Liderul de la Tiraspol a adăugat că agenţilor economi din stânga Nistrului le va fi greu „să treacă de concurenţa mare din UE, iar pentru a se reorienta la piaţă nouă, agenţii economici din regiunea transnistreană au nevoie de cel puţin un an”.

Moldova.ORG precizează că regiunea transnistreană, ca parte componentă a Republicii Moldova, a beneficiat pe parcursul ultimilor ani de cote preferenţiale la exportul de mărfuri pe piaţa UE. În cadrul acestor cote, agenţii economici din regiune puteau exporta anumite grupuri de mărfuri, fără taxe vamale la export. După semnarea în anul trecut Acordului de liber schimb, Regimul Preferințelor Comerciale Autonome (ATP) a fost anulat.

Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup au declarat că deşi există un risc major pentru întreprinderile din regiunea transnistreană, mai devreme sau mai târziu, acestea oricum se vor alinia la standardele europene, pentru că sunt standarde recunoscute la nivel mondial şi chiar Federaţia Rusă, ţară care susţine regiunea separatistă, întreprinde eforturi pentru a-şi alinia standardele la cele europene.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.