Evgheni Şevciuk despre federalizare: Este o etapă depăşită

„Federalizarea este o etapă depăşită. În 2003, Transnistria de două ori a susţinut posibilitatea unui astfel de rezultat. Iniţial era un proiect al unei comisii constituţionale, apoi proiectul „Memorandumul Kozak”. Moldova a refuzat să semneze totul”, susţine liderul separatist de la Tiraspol Evgheni Şevciuk într-un interviu pentru publicaţia rusă ”Russkii reporter”.

În sinteza acestui interviu, citată de presa de la Tiraspol, Şevciuk arată că „în 2006 a început blocada exporturilor mărfurilor transnistrene prin hotarul ucrainean”.

„Moldova refuză reglementarea conflictului şi face presiuni asupra Tiraspolului. Probabil speră că noi ne vom preda la mila învingătorului”, a menţionat Şevciuk. Tot acolo, liderul separatist aminteşte în 2006 a fost organizat un referendum, la care 97 la sută din populaţie ar fi optat „pentru independenţă şi reunificare cu Rusia”.

„Oamenii nici nu vor să discute federalizarea cu Moldova, pe fundalul politicii care acum se promovează”, a adăugat Evgheni Şevciuk.

Cât priveşte perspectivele, liderul separatist susţine că speră ca problemele să se rezolve pe cale paşnică.

De notat, că deşi mizează în această chestiune pe sprijinul Rusiei, declaraţia lui Şevciuk contravine, cel puţin la nivel de declaraţie, de poziţia acesteia exprimate prin vocea viceministrului de Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin.

Oficialul rus la 27 ianuarie 2015 a declarat în Duma de Stat că „regiunea transnistreană trebuie să fie un raion cu statut special în cadrul statului unitar R. Moldova”.

„Transnistria este un partener al nostru, avem semnate un şir de înţelegeri interdepartamentale, în baza cărora, îi acordăm susţinere. Dar oficial, privind reglementarea transnistreană, unde participăm activ în formatul „5+2”, noi considerăm, că Transnistria, fiind partenerul nostru, trebuie să fie un raion cu statut special în cadrul statului unitar R. Moldova”, a declarat atunci Karasin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare