Europarlamentari români cer UE să protejeze Republica Moldova de agresiunea Rusiei

Europarlamentarii români Marian-Jean Marinescu, Monica Macovei și Cristian Preda, din grupul PPE, au solicitat miercuri, în plenul Parlamentului European, protejarea Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, argumentând că aspirațiile europene ale acestei țări pot fi puse în pericol de criza existentă în Ucraina, respectiv de comportamentul Federației Ruse, transmite AGERPRES.

Potrivit lui Marian-Jean Marinescu, Republica Moldova a dat dovadă de multă voință, rezistă presiunilor și a făcut pași importanți în parcursul său european. El a argumentat că:

[blockquote style=”1″]Nu putem accepta ca Moldova să fie supusă, fără voința ei, unei pierderi de teritoriu. Uniunea Europeană trebuie să sprijine Ucraina. Este nevoie de poziții și măsuri ferme. Sancțiunile aplicate până acum nu au adus efectele așteptate. Sunt necesare sancțiuni economice care să conteze. Gazul este necesar beneficiarului, dar și producătorul are nevoie să vândă. Sancțiunile pot crea probleme pe termen scurt pentru statele membre, dar ele sunt absolut necesare dacă dorim să evităm pe termen lung consecințe mult mai grave. Federația Rusă trebuie oprită din aceste acțiuni îndreptate împotriva unui stat suveran și care pun în pericol pacea întregii Europe.[/blockquote]

Monica Macovei, președinte al Comisiei de cooperare parlamentară UE-Republica Moldova, consideră că singura modalitate de a proteja Republica Moldova “de agresiunea sovietică și de agresiunea organizată și planificată de Vladimir Putin” este aducerea acestei țări cât mai aproape de Uniunea Europeană. În acest context, a amintit:

[blockquote style=”1″]În Republica Moldova, Rusia a procedat exact la fel ca și în Georgia — încearcă să rupă bucăți din teritoriu”. “Dau exemplu referendumul ilegal din februarie 2014 din Găgăuzia, la fel Transnistria unde iarăși astăzi se încearcă aprofundarea ruperii Transnistriei din Republica Moldova. Aș vrea să readuc aminte pentru toată lumea ce spunea Putin în 2011 și anume că cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX a fost dispariția Uniunii Sovietice. (…) Deci astăzi vorbim de Uniunea Sovietică și de Putin, ofițer KGB, care încearcă să refacă Uniunea Sovietică prin sânge, teroare și genocid.[/blockquote]

Europarlamentarul PMP Cristian Preda a dorit să precizeze că, în aceeași zi cu dezbaterea PE, pe site-ul Comisiei Europene Rusia figura ca “partener strategic”. Preda le-a spus colegilor din Parlamentul European că:

[blockquote style=”1″]Parteneriatul cu Rusia trebuie abandonat. Dacă nu vrem să rămânem pentru generațiile viitoare ca niște cerșetori de gaze, trebuie să inițiem o politică de fermitate, bazată pe sancțiuni și pe delimitarea de Putin. Nu cooperarea cu Vladimir Putin ne poate salva. Următoarea victimă e Moldova, mai precis partea estică a Republicii Moldova, Transnistria. Mai e timp să acționăm.[/blockquote]

Parlamentul European reunit la Strasbourg a găzduit miercuri ultima dezbatere asupra crizei din Ucraina, înainte de alegerile europene din luna mai. Dezbaterea, intitulată „Presiunea exercitată de Rusia asupra țărilor din Parteneriatul estic și în special destabilizarea Ucrainei de est”, a avut loc în prezența comisarului european pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Füle, și a vizat cele mai recente evoluții din Ucraina, concentrându-se pe presiunile și acțiunile Rusiei în estul Ucrainei.

Dezbaterea s-a desfășurat înaintea reuniunii de joi (17 aprilie), de la Geneva, între Ucraina, Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia, dată la care Parlamentul European va adopta și o rezoluție pe tema situației din Ucraina.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.