Eugen Sturza, vicepreşedintele Partidului Popular European din Moldova, a fost propus în funcţia de ministru al Apărării, a anunţat astăzi la un briefing preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Preşedintele PDM a precizat că Eugen Sturza a fost selectat dintr-o listă de șapte candidați, dintre care trei doamne.

La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că Eugen Sturza răspunde tuturor exigenţelor acestei funcţii şi că astăzi această candidatură va fi înaintată preşedintelui spre aprobare.

Funcția de ministru al Apărării a fost deținută anterior de către Anatol Șalaru, care a activat în perioada 31 iulie 2015- 27 decembrie 2016. Acesta a fost demis după retragerea sprijinului politic acordat de Partidul Liberal. În prezent activitatea Ministerul Apărării este gestionat de viceministrul Gheorghe Galbura.

”În cazul în care candidatura nu va fi acceptată de președintele țării, o spun de pe acum foarte clar că vom înainta a doua oară același candidat. Nu acceptăm nici un fel de scheme și compromisuri la acest subiect, nu venim cu un candidat pentru a deruta, ca apoi să înaintăm o altă persoană. Cât privește posibila reacție a șefului statului, avem o decizie a Curții Constituționale din ianuarie 2017, care spune foarte clar că Președintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat, așa dictează norma constituțională a țării”, a precizat liderul PDM.

Vlad Plahotniuc a mai spus că Eugen Sturza a fost ales dintre 7 candidați, inclusiv 3 doamne. ”În urma consultărilor, am optat pentru un candidat care să aibă capacitatea de a moderniza Armata Națională, să vină cu viziune managerială, și să știe să gestioneze politicile Ministerului. Este vorba despre cel care deține funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, iar anterior a activat în cadrul Cancelariei Guvernului, ceea ce i-a permis să înțeleagă în detaliu modul în care funcționează instituțiile statului”, a explicat președintele PDM.

Eugen Sturza are 32 de ani, a absolvit Academia de Studii Economie în 2008 și este licențiat în Finanțe. Un an mai târziu, în septembrie 2009, și-a început activitatea la Guvern, fiind până în 2013 consilier al premierului de atunci, Vlad Filat. Ulterior, odată cu numirea noului Executiv, în frunte cu Iulie Leancă, Eugen Sturza devine șef al cabinetului prim-ministrului, funcție deținută până în 2015. În același an, după plecarea din serviciul public, devine moderator la Reforma administrației publice în cadrul Institutului de Politici și reforme Europene. Actualmente este vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova.