Connect with us

Social

Escroc, încătuşat în scara unui bloc. A cerut telefonul pentru un apel de urgenţă, dar a fugit

Publicat

pe

Un locuitor al raionului Leova, în vârstă de 24 ani, a fost încătuşat în scara unui bloc de locuit din capitală, după ce a furat telefonul mobil al unei femei. Acesta a cerut mobilul pentru un apel de urgenţă, dar a fugit cu tot cu telefon.

Astfel, individul este bănuit de escrocherie şi se afla în urmărire penală pentru fapte analogice.

Astfel, poliţiştii au stabilit că în ziua de 19 august, bănuitul ar fi însuşit prin înşelăciune şi abuz de încredere telefonul mobil al femeii, sub pretextul efectuării unui apel telefonic de urgenţă, după care a fugit într-o direcţie necunoscută. Incidentul a avut loc în Piaţa centrală, iar femeia s-a adresat după ajutor. Potrivit ei, telefonul mobil de model “Samsung Galaxy J2” valorează 2 600 lei.

În cadrul audierilor bănuitul şi-ar fi recunoscut vinovăţia. Tânărul a declarat că telefonul victimei l-ar fi vândut unui necunoscut.

Respectiv, în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor şi altor cazuri similare, bănuitul a fost reţinut pe un termen de 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău.

El este cercetat penal pentru escrocherie şi riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 17 000 lei la 27 000 lei sau închisoare de la 2 la 6 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Italia a donat echipament şi tehnică militară Armatei Naţionale

Publicat

pe

De către

Guvernul Italiei a oferit Armatei Naţionale un lot de echipament şi tehnică militară. Contractul de donaţie a fost semnat astăzi în cadrul unui eveniment desfăşurat la Ministerul Apărării, la care a participat ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, şi ataşatul militar italian, colonelul Andrea Tiveron.

Cu această ocazie, ministrul Apărării Eugen Sturza a mulţumit părţii italiene pentru asistenţa logistică, specificând că acest lot de unităţi de tehnică şi echipament va contribui la dotarea Armatei Naţionale şi îmbunătăţirea condiţiilor de serviciu pentru militarii moldoveni.

De asemenea, Eugen Sturza a apreciat sprijinul Guvernului italian acordat contingentelor Armatei Naţionale detaşate în misiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo. În acest sens, ministrul moldovean al Apărării a specificat că Republica Moldova intenţionează să mărească numărul de militari în operaţiunea KFOR şi a solicitat sprijinul partenerilor italieni pentru realizarea acestui obiectiv.

Totodată, ministrul Apărării s-a referit la contribuţia financiară a părţii italiene în cadrul Proiectului NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor în Republica Moldova şi la instruirea militarilor şi funcţionarilor publici ai Armatei Naţionale în instituţiile de învăţământ din Italia.

La rândul său, Valeria Biagiotti a declarat că Italia este deschisă pentru intensificarea cooperării bilaterale pe dimensiunea militară prin identificarea unor noi proiecte benefice pentru ambele instituţii ale apărării.

Citește mai departe

Social

O ambulanţă, surprinsă în timp ce transporta brazi// VIDEO

„Undeva un pacient așteaptă ambulanța, iar ea în acest timp duce BRAZI! (cu încălcarea regulilor de circulație)”, a notat autorul imaginilor video.

Publicat

pe

De către

O ambulanță a fost filmată, în municipiul Chișinău, transportând brazi în loc de pacienți. Cazul a avut loc pe 18 ianuarie, la una din intrările în capitală. Participanții la trafic au constatat că ușa unei ambulanți s-a deschis, iar în interiorul acesteia se vedea un brad, care nu prea încăpea în autovehicul.

Mai mult, potrivit unui filmuleț video postat pe Facebook, șoferul ambulanței a trecut și la culoarea roșie a semaforului.

„Undeva un pacient așteaptă ambulanța, iar ea în acest timp duce BRAZI! (cu încălcarea regulilor de circulație)”, a notat autorul imaginilor video, care a transmis secvența video celor de la chisinau.fail.

Astăzi, Inspectoratul Național de Patrulare a anunțat că s-a autosesizat în urma acestei postări apărute de pe rețele de socializare, unde şoferul unei ambulanțe încalcă RCR.

“Ulterior vom reveni cu detalii. Vă mulțumim că nu sunteți indiferenți şi ne susțineți întru depistarea încălcărilor RCR”, a menționat INP.

Citește mai departe

Social

Promo-LEX: CNAS trebuie să înceteze practica de sistare ilegală a plăților sociale pentru cetățenii din zona de securitate

Publicat

pe

De către

Judecătoria municipiului Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au dat câștig de cauză beneficiarilor de pensii din regiunea transnistreană, ale căror drepturi au fost apărate de avocații Promo-LEX care au contestat deciziile Casei Naționale de Asigurări Sociale. Mai exact, CNAS refuza să le acorde o parte din pensie, pe motiv că aceștia ar fi beneficiat de plăți sociale din fonduri nerecunoscute din regiunea transnistreană.

Pensii cu 20% mai mici – pentru pensionarii din stânga Nistrului

În 2015, (CNAS) a emis decizii de sistare a plăților sociale către unii cetățeni care locuiesc în mun. Tighina și alte localități din zona de securitate. Argumentul CNAS  este că aceste persoane – cetățeni ai Republicii Moldova – ar fi beneficiat de plăți sociale din fonduri nerecunoscute în regiunea transnistreană. În unele cazuri, CNAS a decis să rețină lunar 20% din pensie atâta timp cât persoanele primesc plăți din  sumele de bani primite neîntemeiat de la reprezentanții administrației de facto din estul țării.

CNAS ar fi putut trimite date cu caracter personal administrației din regiunea transnistreană

În cadrul acestor acțiuni, există și suspiciuni rezonabile că CNAS a transmis ilegal informații, inclusiv date cu caracter personal ale beneficiarilor, către administrația de facto, fără a avea o astfel de autorizare în acest sens. Din materialele existente rezultă că schimbul de date cu caracter personal a avut loc între CNAS și Centrul de asigurare socială și al ocrotirii sociale din orașul Tighina, controlat de administrația de facto din or. Tiraspol.

CNAS a pierdut în judecată

Prin hotărârile judecătoriei municipiului  Chișinău din 1 februarie 2017 și 11 decembrie 2017, deciziile CNAS cu privire la sistarea plății pensiei de vârstă și reținerea din pensie în privința a două beneficiare ale Promo-LEX au fost declarate ilegale și au fost anulate. În cazul unei beneficiare, prin Decizia Curții de Apel Chișinău din 19 decembrie 2017 a fost respins apelul CNAS împotriva hotărârii judecătoriei Chișinău ca fiind neîntemeiat.

 „Aceste persoane sunt private ilegal de plăți sociale, în lipsa unor temeiuri legale. În astfel de situații, beneficiarii nu pot elementar să-și procure cele mai necesare servicii și bunuri, din lipsa resurselor financiare”, a menționat Vadim Vieru, avocat al Asociației Promo-LEX.

Hotărârile CEDO – la baza acțiunilor Promo-LEX

În concluzie, Asociația Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că prin hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, Republica Moldova este obligată să protejeze drepturile cetățenilor care locuiesc în regiunea transnistreană. Prin urmare, obligația de a achita plățile sociale către locuitorii din stânga Nistrului, care au contribuit la bugetul național de asigurări sociale, nu trebuie să fie condiționată de recepționarea unor plăți  din fonduri nerecunoscute.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social1 oră în urmă

Italia a donat echipament şi tehnică militară Armatei Naţionale

Guvernul Italiei a oferit Armatei Naţionale un lot de echipament şi tehnică militară. Contractul de donaţie a fost semnat astăzi...

Social2 ore în urmă

O ambulanţă, surprinsă în timp ce transporta brazi// VIDEO

„Undeva un pacient așteaptă ambulanța, iar ea în acest timp duce BRAZI! (cu încălcarea regulilor de circulație)”, a notat autorul...

Social2 ore în urmă

Promo-LEX: CNAS trebuie să înceteze practica de sistare ilegală a plăților sociale pentru cetățenii din zona de securitate

Judecătoria municipiului Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au dat câștig de cauză beneficiarilor de pensii din regiunea transnistreană, ale...

Social3 ore în urmă

Peste 200 de moldoveni vor merge la Iași pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire

Peste 200 de basarabeni vor merge mâine la Iași pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la Mica...

Justiție3 ore în urmă

Victor Micu a fost reales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Victor Micu a fost reales astăzi în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidatura lui Micu a fost...

Diverse3 ore în urmă

Ordin de la Primărie privind curățarea zonele din jurul școlilor și grădinițelor

Primarul interimar Silvia Radu a dispus mobilizarea serviciilor primăriei pentru a continua curățarea drumurilor și trotuarelor din capitală. Într-un mesaj...

Social4 ore în urmă

Un bărbat a mers la un centru auto să-și schimbe uleiul la mașină, dar aceasta s-a deteriorat. Cum și-a făcut dreptate

Un bărbat a mers la un centru de deservire a automobilelor să-și schimbe uleiul la mașină. După 2-3 luni din...

Advertisement

Opinii