Connect with us

Opinii

Epoca remiterilor, pe sfârșite. Ioniță: Trebuie asigurate veniturile din interiorul țării

Publicat

pe

Transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc peste hotare, chiar dacă rămân la un nivel destul de înalt, nu mai joacă un rol important în condițiile în care exporturile depășesc banii introduși în țară, deja al treilea an consecutiv.

În 2017 volumul remiterilor va fi de 1,27 miliarde USD, iar vânzările de valută – 2 miliarde USD, sub nivelul încasărilor din exporturi. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Banii proveniți din remitențe s-au epuizat, unica posibilitate de dezvoltare a Republicii Moldova sunt resursele interne prin atragerea investițiilor crearea locurilor de muncă și asigurarea veniturilor din interiorul țării. Banii de peste hotare vor crește în medie cu 5-10%, anual.

Veaceslav Ioniță constată și o creștere a salariul din economie, care a căzut după criza din 2014 la 1,5 miliarde USD de la 1,8 miliarde USD. Anticipăm că în anul 2018-2019 salariul plătit în economie va depăși volumul remitențelor.

Potrivit economistului, asigurarea încasărilor la bugetul de stat s-a bazat, până nu demult în exclusivitate, pe transferurile moldovenilor care muncesc în străinătate. ”În 18 de ani remiterile moldovenilor prin canalele oficiale (bănci și sistemele de transfer) au constituit 18 miliarde USD, dar suma se ridică la 27 miliarde USD, dacă luăm în calcul volumul de valută vândut pe piața valutară în numerar. Discrepanța de 9 milioane USD ne arată că acești bani au fost aduși acasă cash de moldovenii care au venit acasă”.

Tot în cei 18 ani, Republica Moldova a exportat mărfuri și produse în sumă de 27 miliarde USD. Altfel spus, veniturile nete provenite din banii de peste hotare sunt egale cu veniturile totale provenite din exporturi. Pentru comparație, încasările cetățenilor provenite din exporturi sunt de 4 miliarde USD, iar din remitențe 27 miliarde USD. În această perioadă fondul de salariu achitat  a fost de 20 miliarde USD cu 7 miliarde mai puțin față de remiteri.

”Observăm că impactul banilor din străinătate este mai mare decât tot salariul achitat pe economie. Bunăstarea cetățeanului a fost determinată de  banii trimiși din străinătate. Or, salariul nu a mai jucat un rol important începând cu anul 2004. De exemplu, vânzările de valută au fost de 760 milioane USD, iar salariul a fost doar 550 milioane USD”, a mai spus Ioniță.

În anul 2007-2008 Republica Moldova era prima țară în lume cu cei mai mulți bani veniți de peste hotare raportați la PIB. În 2008 volumul transferurilor a atins cel mai înalt nivel – 2,4 miliarde USD cu o pondere în PIB de 39,5%.

În concluzie, economistul IDIS Viitorul a precizat că remitențe continuă să joace un rol important până în 2014 când volumul acestora a început să se reducă, iar nivelul de 2,4 miliarde USD va fi atins foarte greu în anii următori.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Opinii

VIDEO / Congresul Mondial al Familiilor s-a încheiat. Ce zic participanții

Publicat

pe

De către

A 12-a ediție a Congresului Mondial al Familiilor, organizată în premieră la Chișinău, s-a încheiat. Ce-i drept, cu mai puțini clerici decât în prima zi și în absența patriarhului Kiril, anunțat cu fast anterior, cu mai puține discuții și paneluri, dar nu fără prezența dramatică a lui Igor Dodon și nici fără fetițe în rochițe albe care să încheie festiv congresul.

Absența patriarhului rus, însă, nu a fost singura chestie ce nu a mers conform planului. În cadrul discursurilor din a doua și ultima zi, Alexii Chutashvili, protoereul georgian școlit la București, a criticat dur „unele acțiuni” ale Rusiei pe teritoriul Georgiei.

„În anul 2008, Georgia iarăși a avut un alt război deja în provincia georgiană Osetia de Sud. Ambele războaie au fost provocate, susținute și conduse de guvernul și armata Federației Ruse. În urma acestor războaie, aproape 400 de oameni au fost izgoniți din casele lor.”

Conceptul familiei, drepturile copilului și păcatul avortului, problema demografică, cine sunt „dușmanii” familiei și ai credinței, care sunt tendințele în presă și ce impact au acestea asupra vieții, căsniciei și familiei în epoca rețelelor sociale, consolidarea relațiilor dintre Est și Vest au fost doar câteva subiecte discutate în cadrul Congresului.

Cât Palatul Republicii găzduia evenimentul, Moldova.org a stat pe scările acestuia și a discutat cu participanții, în încercarea de a afla viziunile personale ale acestora, care uneori contraziceau dezideratele promovate de CMF… Totuși, conceptul de familie, și anume că aceasta e musai să fie formată dintre un bărbat și o femeie, nu a fost pus la îndoială de niciun vorbitor.

Mai multe urmăriți în reportajul video.

Citește mai departe

Opinii

Alex Cosmescu: „Tradițional – încă nu ne spune mare lucru despre caracterul dezirabil sau indezirabil al unui lucru”

Publicat

pe

De către

Filosoful Alex Cosmescu face o „mică analiză” despre folosirea cuvintelor „familie tradițională” în cadrul Congresului Mondial al Familiilor care s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 14-15 septembrie 2018.

„Avem un concept – familie tradițională. Dacă folosești conceptul acesta, admiți că există și alte tipuri de familii: non-tradiționale. Adică faptul că nu sunt tradiționale nu înseamnă că nu sunt familii. Deci, implicit, cei care folosesc conceptul ăsta afirmă că familia tradițională este un tip posibil de familie. Ceea ce par să aibă în vedere ei e că așa trebuie să fie familia. În genere, dacă asta vor, conceptul de familie tradițională e unul nepotrivit pentru scopul lor, dar nu știu ce concept aș putea să le sugerez.

În plus, în sensul cuvântului „tradițional” este „ceva ce a fost făcut mult timp”. Dacă ceva a fost făcut mult timp, asta nu spune nimic nici despre faptul că e bun, nici despre faptul că e rău. Așa că e un concept nediferențiat, asupra căruia mulți proiectează un sens pozitiv (dacă e „tradițional”, înseamnă că e valoros – înseamnă că e parte a unei „moșteniri” – înseamnă că ajută la definirea identității unui grup), iar alții, mai puțini, unul negativ (dacă e „tradițional” – înseamnă că e o formă osificată perpetuată din generație în generație, fără să se chestioneze dacă e adecvat situației prezente sau nu). Adică „tradițional”, în sine, încă nu ne spune mare lucru despre caracterul dezirabil sau indezirabil al unui lucru și trebuie nuanțat de ce, de exemplu, ar fi prin definiție ceva bun”, susține Cosmescu.

Citește mai departe

Opinii

Ion Andronache: „Creștinii au inventat dușmani și pericole, astfel dând sens luptei pentru apărarea familiilor”

Publicat

pe

De către

Ion Andronache, vlogger la Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”, se întreabă de ce mulți creștini au idealizat atât de mult familia și de ce au pornit o luptă pentru așa-zisa apărare a ei?

„Creștinii primari nu prea aveau dorința de a se cupla, mai ales de a se căsători oficial pentru a forma acea familie pe care creștinii de azi o apără. Majoritatea apostolilor care l-au cunoscut pe Hristos (nu doar din acei 12) nu aveau „familie”, adică nu erau căsătoriți și nici nu aveau copii. Pentru creștinii primari familia era ceva mai mult decât „mama, tata și copiii”, pentru ei familia însemna întreaga comunitate care credeau și îl mărturiseau pe Hristos…

De asemenea creștinii primari, mai ales cei care l-au cunoscut pe Hristos, după înălțarea Lui la ceruri, așteptau a doua venire a lui Iisus cât mai curând și nu își făceau mari planuri de cuplare și înmulțire. Ei cu toții așteptau sfârșitul lumii. Vedeți cum se sfârșește Noul Testament: „Vino, Doamne Iisuse!”

Astăzi, majoritatea creștinilor sunt speriați de apocalipsă și nu își doresc sfârșitul lumii. Respectiv au idealizat și instituția familiei care le dă un sens în această viață și îi leagă la maxim de cele pământești.

Concluzia: creștinii de azi s-au îndepărtat de mesajul Evangheliei. Ei nu mai au încredere în Hristos și chiar au frica de o posibilă întâlnire cu El. Iar pe Hristos l-au înlocuit cu chestii secundare, care au fost idealizate. Pentru a întări aceste idealuri noi, creștinii au inventat dușmani și pericole, astfel dând sens luptei pentru apărarea lor”, opinează Andronache, în contextul celui de-al XII-lea Congres Mondial al Familiei care are loc la Chișinău, în perioada 14-16 septembrie, sub patronajul președintelui Igor Dodon.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com