Enigmele pieței produselor petroliere din Republica Moldova

În ultima perioada piața produselor petroliere din Republica Moldova a fost marcată de un șir de antagonisme, care au avut la bază dezacordul consumatorilor față de majorările prețurilor pentru aceste produse. Punctul culminant a fost atins odată cu publicarea de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a noilor prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților pentru perioada 13 iunie – 26 iunie, se arată într-o analiză Expert-Grup.

Astfel, pentru benzina auto plafonul fiind stabilit la 19,49 lei/litrul, un preț mai mare cu 34 bani față de cel anterior, iar pentru motorină de 17,41 lei/litrul, un preț mai mare cu 32 bani față de cel anterior.

Ulterior, sub presiunea protestelor consumatorilor, Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a solicitat instanței de judecată să examineze anularea Ordinului ANRE prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți.

Care este geneza tuturor nemulțumirilor?

În conformitate cu noua Metodologie, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se calculează odată la 14 zile în baza cotațiilor Platt’s (întrucât anume acestea sunt prețurile de referință pentru majoritatea tranzacțiilor cu produse petroliere din zonă), iar pentru gazul lichefiat în baza cotațiilor Argus DAF Brest propane-butane mix, cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugata în conformitate cu Codul Fiscal, dar și marja comercială specifică care include toate cheltuielile aferente comercializării produselor petroliere și nemijlocit profitul aferent.

Astfel, prin modificările conceptuale propuse s-a dorit limitarea reticențelor companiilor petroliere vizavi de evoluțiile cotațiilor pe bursele regionale. Iar în virtutea deficiențelor cadrului concurențial și a celui regulator din sector, acest lucru admitea practicarea unor metode inechitabile de calculare și ajustare a prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere care nemijlocit conducea la supraprofituri.

După doi ani de stabilire a prețurilor conform noii Metodologii s-au acutizat indignările consumatorilor față de evoluțiile ascendente a prețurilor la aceste produse.

Deși, în mare parte aceste evoluții descriu fluctuațiile pe piețele internaționale, însuși prețul (dar mai exact  marja comercială specifică) mai trezește semne de întrebare. Drept răspuns la aceste manifestări, în spațiul public au fost lansate un șir de inițiative menite să soluționeze această problemă și anume:

  • Revenirea la Metodologia precedentă
  • Reducerea accizelor
  • Liberalizarea totală a pieței
  • Revizuirea Metodologiei existente

Deocamdată revizuirea metodologiei existente această opțiune rămâne a fi cea mai indicată ținând cont de particularitățile pieței produselor petroliere, dar și de modul cum a fost aprobată noua Metodologie în anul 2016.

Mai mult ca atât, revizuirea componentelor prețurilor plafon poate fi efectuată într-un mod transparent cu implicarea tuturor părților interesate pentru a exclude disensiuni la etapa aplicării Metodologiei, așa cum s-a întâmplat de această dată.

Analizând Metodologia existentă, analiștii de la Expert-Grup menționează că formatul actual de temperare a prețurilor la produsele petroliere este o soluție de compromis în contextul unui mediu concurențial deficient, însă calibrarea unor componente (cum ar fi marja comercială specifică) incluse în noua Metodologie necesită a fi efectuată cu mare atenție.

De altfel, orice inițiativă ce vizează subiecte sensibile din punct de vedere socio-economic necesită fundamentare foarte minuțioasă în baza estimărilor empirice cu includerea unor modele și scenarii care ar anticipa modificarea statuquo-lui (în mod obligatoriu creșterea cotațiilor, dar și alinierea accizelor la minimul angajamentelor asumate).

În același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că, imixiunea în formarea prețurilor, chiar și pentru produsele petroliere, trebuie să aibă un caracter temporar și să reprezinte doar o etapă premergătoare liberalizării totale a pieței date.

Desigur, condiția de bază rezidând în excluderea carențelor existente în mediul concurențial și o analiză mai minuțioasă a practicilor existente în domeniul vizat din partea instituțiilor competente.

În așa fel, la etapa actuală se consideră pertinentă inițierea unor acțiuni menite să tempereze tensiunile existente în societate, după cum urmează:

1.Revizuirea marjei comerciale specifice incluse în Metodologie;
2. Fortificarea concurenței în domeniul dat prin implicarea mai activă a instituțiilor competente;
3. Evaluarea și revizuirea eventualelor bariere la intrarea noilor jucători pe piața produselor petroliere;
4. Asigurarea independenței regulatorului ANRE atât față de factorul politic, cât și față de interesele private.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.