Elevii vor fi inițiați în domeniile creative și IT pentru a putea deveni anagajați de top în companiile din țară. TwentyTu va pregăti zeci de mii de elevi din țară pentru industria creativă — Moldova.org
Connect with us

Educație

Elevii vor fi inițiați în domeniile creative și IT pentru a putea deveni anagajați de top în companiile din țară. TwentyTu va pregăti zeci de mii de elevi din țară pentru industria creativă

Publicat

pe

80 de mii de elevi din toată țara vor fi inițiați încă din școală în domeniile creative, pentru a învăța cum să-și dezvolte imaginația și să-și descopere potențialul creativ, abilități atât de necesare pentru economia viitorului. Datorită proiectului educațional TwentyTu, tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani vor putea alege să studieze animația, designul grafic și realitatea virtuală – științe ale viitorului.

La cursul de animație, elevii vor învăța etapele prin care prind viață personajele animate și vor parcurge toate etapele de la  crearea unui personaj animat până la sonorizare. Vor ocupa pe rând roluri de producător, ilustrator și animator, iar cursul le va dezvolta imaginația, perseverența și atenția la detalii.

Simțul estetic,  potențialul creativ și abilitățile tehnice de editare foto și video vor fi dezvoltate și la cursul de design grafic. La final, elevii vor trebuie să realizeze un proiect individual,  pentru a demonstra cunoștințele acumulate.

Doar cu o pereche de ochelari, elevii vor putea să exploreze lumea, fără să iasă din casă și vor avea posibilitatea de a-și pune în valoare imaginația pentru crearea propriilor lumi pe parcusul lecțiilor de Realitate Virtuală (VR). Cursul se va focusa pe modul în care copii pot utiliza ochelarii VR pentru a căpăta cunoștințe în domenii noi, dar și pentru a trezi interes pentru dezvoltarea propriilor aplicații și o carieră în domeniul viitorului.

Ana Chirița, director executiv ATIC: „Atunci când echipa noastră a decis să introducă aceste cursuri în curricula extrașcolară am știut că reprezintă profesiile viitorului. Știm sigur că domeniile creative vor influența societatea de mâine, iar proiectul TwentyTu are scopul de a transforma educația din țară, oferind programe educaționale adaptate noilor cerințe pe piețele globale. Cursurile vor fi predate într-o manieră interactivă, iar elevii vor putea să-și cultive abilitățile care vor fi solicitate în următorii ani la nivel global.”

Domeniile creative – un potențial economic mai mare decât  industria automobilistică din SUA, Europa și Japonia

Industriile creative sunt cele care se bazează pe creativitate, talent și măiestrie, iar studiile arată că potențialul de dezvoltare al acestora este mult mai mare față de restul ramurilor economiei.

Un studiu realizat de compania de audit „Ernst&Young” (2015) pe parcursul căruia au fost analizate industriile culturale și creative din întreaga lume, arată că acestea generează venituri de 2.250 de miliarde de dolari, adică, 3% din PIB-ul mondial. Sumele încasate le depășesc pe cele înregistrate de industria mondială a telecomunicațiilor – 1.570 de miliarde de dolari și chiar PIB-ul Indiei– 1.900 de miliarde de dolari. La nivel mondial, 1% din totalul populației active este angajată în domeniile creative  oferind 29,5 milioane de locuri de muncă. Studiul mai arată că acest domeniu are mai mulți angajați decât industria automobilistică din SUA, Europa și Japonia.

Viitorul este al oamenilor dominați de emisfera dreaptă a creierului

Creativitatea și inovația în cadrul unei companii sunt considerate a fi o cale sigură spre succes, deoarece duce la creșterea productivității. Iar cei antrenați în astfel de activități cred că, în orice domeniu, sunt importante ideile pe care le generezi și nu instrumentele pe care le deții, pentru că viitorul aparține meseriașilor, celor care știu să-și imagineze și să execute.

Eugen Boico, director general al unei agenții de creație, membru al Consiliului Consultativ: „Creativitatea este un mușchi. Cu toții ne naștem cu ceva țesut muscular. Este important ce facem cu el pe parcursul vieții. În acest sens, cred că fiecare dintre noi ar trebui să fie gata de un proces continuu de însușire a tehnicilor și a instrumentelor noi. Iar autoperfecționarea permanentă nu va mai fi opțională, dar obligatore. Combinația de creativitate și hărnicie astăzi este una câștigătoare pentru orice potențial angajat.”

În era digitală, domeniile creative pot fi considerate modele pentru un nou tip de inovație, deoarece datorită lor sunt dezvoltate un șir de servicii și produse, folosite pe larg în prezent pentru a asigura o bună interacțiune cu clienții. Iată de ce adaptarea metodelor tradiționale de învățământ la noile tehnologii înseamnă creșterea competențelor tinerei generații încă de pe băncile școlii.

Eugen Boico, director general al unei agenții de creație, membru al Consiliului Consultativ: „Îmi plac unele lucruri induse copiilor de școala contemporană. Totodată, cred că este incorect să contăm doar pe școală în dezvoltarea creativității. Eu zic că este bine ca școala să dea bazele – acele instrumente primare, printre care capacitatea de a însuși rapid lucruri noi, creativitatea însă, se cultivă, în primul rând, în familie și în cercurile de comunicare a copilului. Dacă parinții ar accepta și chiar ar încuraja copiii, cât sunt mici, să încerce cât mai multe ocupații, am asigura o bază bună pentru apariția și creșterea creativității.”

Proiectul TwentyTu – cursuri extrașcolare în peste zece domenii ale viitorului

Pentru dezvoltarea proiectului a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până în data de 22 august 2018. Până acum peste 100 de donatori ai contribuit împreună aproape 30.000 euro.

Educație

TwentyTu, inclus pe platforma de donații a companiei Google. Orice donație făcută pe platforma google.org  este dublată

Publicat

pe

De către

TwentyTu a fost inclus pe platforma de donații pentru angajații companiei americane „Google”, iar orice sumă transferată de aceștia pentru proiect este egalată în proporție de 100% de compania din California. Până acum,  Google a oferit 1000 USD pentru dezvoltarea proiectului educațional.

10.000 EUR – cea mai generoasă donație pentru TwentyTU

Totodată, tot mai multe companii din țară cred în puterea transformatoare a educației din Moldova și se alătură proiectului TwentyTu. Printre ele se numără și compania Bass Systems, specializată în consultanță și dezvoltare de software. Întreprinderea activează de zece ani pe piața din Moldova și a decis să facă o donațiede 10.000 EUR, care va asigura accesul la studii extracurriculare pentru 2000 de elevi din toată țara. Așteptările companiei sunt optimiste și țin de tinerii specialiști care peste ani vor ajunge să-și caute un loc de muncă.

Lilian Perecheatco, director juridic al companiei Bass Systems: „Copiii noștri merită să aibă acces la cursuri educaționale de calitate în domenii de viitor și credem că astfel le oferim șansa unui viitor mai bun. Pentru compania noastră beneficiul ar fi ca în termen de 3-5 ani pe piața muncii să apară un număr mai mare de tineri orientați spre domeniile relevante activității noastre. Specificul țării noastre este caracterizat prin nivelul scăzut de specializare, deoarece candidații dobândesc cunoștințe generale.”

Inthergroup Moldova oferă 2000 EUR

Compania mixtă Inther Software Development a decis să susțină proiectul TwentyTu cu o donație în valoare de 2000 de EUR, pentru a oferi șansa elevilor din Moldova să dezvolte noi abilități. Întreprinderea, fondată acum zece ani, este specializată în logistică și inovații, care îi ajută pe clienți să-și dezvolte afacerile și să minimalizeze costurile. Susținerea proiectului TwentyTu este justificată inclusiv prin lipsa specialiștilor calificați pe piața muncii sau pregătirea lor slabă.

Radu Corlăteanu, administrator ISD: „Responsabilitatea socială este una dintre valorile cu care ne asociem noi, cei din ISD, iar proiectul TwentyTu este o inițiativă pentru care merită să contribui. Doar prin implicare și colaborare, noi angajatorii, putem crea punți reale între așteptările viitorilor angajați și necesitățile pieții. În domeniul IT cererea și oferta se întâlnesc tot mai greu, dovadă este faptul că recruiterii fac eforturi uriașe pentru a-și atinge obiectivele.”

Grawe Carat a contribuit cu 500 EUR

O altă companie care este convinsă că nu există prosperitate fără o investiție în educație este Grawe Carat. Întreprinderea a apărut pe piața din Moldova în 2004 și este specializată în asigurări Reprezentanții companiei sunt convinși că un rol important în pregătirea viitorilor specialiști îi revine sistemului educațional, care trebuie să fie unul interactiv și să prevadă mecanisme funcționale bazate pe programe digitale.

Inga Nosatîi, specialist Marketing, PR Manager Grawe Carate: „ Investițiile în educație sunt printre cele mai valoroase, fiindcă presupun investiții în viitor. Iar șansa dezvoltării unui viitor prosper al țării poate fi valorificată doar prin educarea unor tineri cu viziuni clare, creativi, energici, care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii.”

O țară prosperă începe din școală

Republica Moldova dispune de potențialul necesar pentru a deveni furnizor de forță de muncă și pentru companiile străine care vin să activeze în țară. Scopul proiectului TwentyTu este de a transforma educația din Moldova, iar beneficiile vor fi evidente nu doar pentru elevi, părinți și profesori, dar pentru întreaga societate. Datorită TwentyTu fiecare al patrulea elev va primi șansa de a învăța lucruri și fenomene care împing azi lumea înainte.

Ana Chirița, director executiv ATIC, implementator al proiectului TwentyTu: Implicarea business-ului în susținerea acestui proiect va genera dividente economice pe termen lung. Această misiune ambițioasă pe care ne-am asumat-o, este posibilă doar cu participarea întregii comunități. Până acum au fost colectate cca 27.000 de euro, bani care vor fi investiți în dezvoltarea proiectului. Pentru a reuși trebuie să colectăm jumătate de milion de euro, prin care vom oferi educație în domeniile viitorului pentru circa 80.000 de elevi și 2200 de profesori. Mizăm în continuare pe susținerea voastră, puteți contribui pe platforma www.twentytu.md.

Contribuie și tu la transformarea educației din Moldova pe www.twentytu.md!

Campania de colectare a fondurilor pentru dezvoltarea proiectului continuă, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții până la 22 august 2018.

Despre TwentyTu

TwentyTu – proiectul care va oferi cursuri extracurriculare gratuite în peste 10 domenii ale viitorului – a fost lansat de către Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare. Cursurile din cadrul proiectului, precum antreprenorialul, robotica, inteligența artificială, astronomia prin VR (realitate virtuală), inteligența emoțională, matematica interactivă ș.a. sunt destinate copiilor și adolescenților. Sesiunile de instruire vor fi livrate atât online, cât și offline, în cele mai importante centre regionale ale țării. Circa 80.000 de elevi vor deveni beneficiarii celui mai ambițios proiect de educație din Republica Moldova. De asemenea, în cadrul proiectului 2200 de profesori vor fi instruiți să predea disciplinele școlare într-un mod mai interactiv. TwentyTu se va desfășura până în anul 2022 și are ca misiune să pună în valoare capitalul uman al țării și să educe o generație cu abilități practice solicitate pe piața muncii la nivel național și global.

Citește mai departe

Educație

INFOGRAFIC / Femeile în educație

Publicat

pe

De către

Moldova.org continuă seria de infografice prin care încearcă să ilustreze reprezentarea femeilor și bărbaților în diverse domenii de activitate din Republica Moldova, în special în politică. De această dată, vă invităm să observați care este evoluția specialiștilor în învățământ.

Citește mai departe

Educație

Realitatea Virtuală îi poate ajuta pe tineri să-și dezvolte imaginația, iar proiectul educațional TwentyTu va susține cursuri pentru elevii din Moldova

Publicat

pe

De către

Copiii și tinerii din Moldova, născuți în era digitală, sunt tot mai interesați să experimenteze, iar Realitatea Virtuală (VR) este un mediu propice în care adolescenții pot să se manifeste și să acumuleze cunoștințe și educație printr-o metodă interactivă. Tehnologia le permite copiilor să exploreze lumea, fără să iasă din casă și le oferă posibilitatea de a-și pune în valoare imaginația prin crearea propriilor lumi. Indiferent dacă acest domeniu presupune jocuri sau aplicații educaționale, tinerii pot învăța cum să devină creatori de Realitate Virtuală, nu doar consumatori.

Datorită TwentyTu, cel mai ambițios proiect educațional din Moldova, elevii din toată țară vor avea posibilitatea să studieze Realitatea Virtuală (VR), să înțeleagă ce înseamnă simularea computerizată. Cursurile îi va iniția pe tineri în profesiile viitorului care sunt solicitate la nivel mondial. Doar cu o pereche de ochelari, elevii vor putea să facă o călătorie printre corpurile cerești, să viziteze țările lumii sau locuri istorice, astfel completându-și cunoștințele obținute la școală.

Ce înseamnă Realitatea Virtuală

Realitatea Virtuală (VR) reprezintă o combinație dintre tehnologie și design, care crează o iluzie că utilizatorul se află într-un spațiu în care, de fapt, fizic nu se află. Tehnologiile informaționale s-au dezvoltat extrem de mult în ultima perioadă, astfel Realitatea Virtuală permite să fie simulate și simțurile, inclusiv cel tactil, auzul sau chiar mirosul.

În 2014, Realitatea Virtuală a ajuns în Moldova

Dumitru Gangaliuc este primul moldovean care s-a îndrăgostit de VR din prima zi în care a testat ochelarii virtuali. S-a întâmplat acum patru ani, la Moscova, în cadrul unei expoziții care i-a marcat viitorul. Chiar dacă Republica Moldova nu era pregătită pentru o astfel de schimbare, tânărul a riscat, iar de trei ani VR-ul a devenit nu doar o afacere de succes, dar și un stil de viață. Noua tehnologie poate fi utilizată în diverse domenii, însă aplicarea ei pe viitor depinde, în mare măsură, de copiii și tinerii de astăzi, care își dorescă să fie inițiați în aceste domenii, după practica altor țări.

Dumitru Gangaliuc, antreprenor în domeniul VR: „Acum trei ani, Japonia a implementat o școală virtuală în care studenții, care nu au posibilitatea să vină fizic la ore, sunt conectați prin căști VR. Astfel, ei pot să urmeze materialul ca și cum s-ar fi aflat în clasă în momentul în care era predată lecția. Acest lucru a ridicat considerabil randamentul copiilor respectivi.”

Creativitatea tinerilor este nelimitată, iată de ce își doresc o școală prietenoasă, în pas cu timpul, cu metodele moderne de predare, care să-i ajute să-și dezvolte noi abilități, necesare în profesiile viitorului. Cu ajutorul TwentyTu, proiectul care transformă educația din Moldova, acest lucru devine realitate.

Ana Chirița, director executiv ATIC, implementator al proiectului TwentyTu: „Proiectul TwentyTu transformă educația din țară, oferind programe educaționale extracurriculare gratuite, adaptate noilor cerințe de pe piața muncii. Avantajele acestor cursuri sunt că elevi își dezvoltă abilități care sunt necesare în societatea modernă, le oferă posibilitatea de a gândi la scară largă, cum să planifici și să dai contur lucrurilor care te înconjoară.”

VR este utilizată pe larg în țările dezvoltate

Chiar dacă în prezent, utilitatea Realității Virtuale este cunoscută cel mai mult în cadrul jocurilor și divertismentului, pe parcursul anilor, a fost folosită însă cu succes în mai multe domenii, în special în educație și instruire. Puțini cunosc, probabil, că viitorii piloți simulează zborurile cu ajutorul unui echipament care mimează turbulențele și alte evenimente neașteptate. Și militarii sunt antrenați pentru a face față provocărilor în zonele de conflict. Pentru ei sunt create scenarii și situații cu care s-ar confrunta în realitate.

Realitatea Virtuală a fost utilizată de-a lungul timpului și pentru dezvoltarea industriei automobilistice. Vorbim aici despre prototipurile virtuale cu ajutorul cărora automobilele sunt testate minuțioas înainte de a intra în producție.

Medicina este domeniul revoluționar în care, de mai mulți ani, Realitatea Virtuală este aplicată cu succes în pregătirea medicilor. Înainte de a lua bisturiul în mână, viitorii chirurgi simulează operațiile pe computer, iar îndemânarea lor se îmbunătățește considerabil printr-o astfel de pregătire. Un studiu realizat în SUA a arătat că acești profesioniști au făcut mai puține erori decât colegii lor care nu au făcut simulări virtuale.

La fel, un șir de fobii au fost tratate cu succes, după ce simularea computerizată i-a ajutat pe pacienți să-și depășească temerile.

Realitatea Virtuală – un domeniu nou, însă profitabil

Potrivit statisticilor, în 2017, veniturile globale obținute din Realitatea Virtuală au atins cifra de 7 miliarde de dolari, lucru care demonstrează că este un domeniu al viitorului care poate fi exploatat la maxim.

80.000 de elevi vor deveni beneficiarii proiectului TwentyTu

Cursurile extrașcolare susținute în cadrul TwentyTu vor fi predate începând cu 2019. Acestea sunt destinate copiilor (7-13 ani) și adolescenților (14-19 ani) și îi vor ajuta să obțină abilitățile necesare pentru a aplica într-un mod practic și interactiv concepte științifice și inginerești, care vin să schimbe lumea.

Cursurile vor acoperi domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, astronomia VR (prin realitatea virtuală), inteligență artificială, antreprenoriat, dezvoltare personală etc.

Pentru dezvoltarea proiectului a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până în data de 22 august 2018.  Până acum peste 100 de donatori ai contribuit împreună aproape 30.000 euro.

Citește mai departe