Elena Secas – moldoveanca care a devenit consilier într-un oraș din Irlanda/ INTERVIU

A vrut să își facă o carieră în politică și i-a reușit. Elena Secas originară din Republica Moldova a devenit consilier local în orașul Limerik din Irlanda. Deși în anul 2009 nu a reușit să obțină funcția dorită, moldoveanca nu s-a dat bătută, iar după ce a candidat și în acest an a fost numită consilier în orașul ce i-a devenit a doua casă deja de 13 ani. Mai multe detalii în interviul acordat de Elena pentru portalul de știri Moldova.ORG.

10339361_511398228964127_6212734062330983563_o

– Doamnă Elena, recent ați devenit consilieră în orașul Limerick din Irlanda. Cum v-ați hotărât să aplicați la această funcție?

– Ceea ce m-a determinat a fost dorința de a implementa schimbări spre bine în comunitatea în care locuiesc și de a fi o voce puternică pentru zona mea electorală în noul Consiliu. Am fost selectată de către partid în luna octombrie anul trecut și mi-am început campania electorală imediat după selecție.

-Prin ce credeți că ați reușit să cuceriți alegătorii din Limerick?

– Pentru a câștiga încrederea alegătorilor, trebuie să muncești mult și să demonstrezi că tot ceea ce faci e pentru binele comunității. Am avut o campanile electorală foarte intensă și m-am străduit să mă întâlnesc personal cu cât mai multi alegători posibil. De fiecare dată am încercat să conving oamenii că prioritățile mele, ca consilier, vor fi problemele locale și că voi depune orice efort pentru soluționarea lor.

– Ce responsabilități are un consilier dintr-o localitate din Irlanda?

– Consilierii locali din Irlanda exercită o serie substanțială de funcții care ce reglementează diverse domenii, începând cu planificarea, drumurile, transportul, locuințe, servicii pentru protecția mediului înconjurător, agrement ,dezvoltare comunitara, până la funcții oficiale civice, reprezentare, supraveghere și angajament civic și comunitar.

20140430203643

– Sunteți membru al partidului Laburist. De ce ați ales anume acest partid și ce valori stau la baza laburiștilor?

Am ales acest partid pentru valorile sale. Libertate, egalitate, comunitate și democrație sunt principalele valori care stau la baza partidului Laburist și pe care le împărtășesc pe deplin.

– Dacă ar fi să vă implicați în politica din Republica Moldova în ce partid politic credeți că v-ați regăsi și de ce ?

– În Moldova, ași alege acel partid care împărtășește aceleași valori pentru care am ales Partidul Laburist în Irlanda.

– Ce are politica din Irlanda și nu poți găsi în politica de acasă?

– Eu consider că cele doua sisteme politice, din Moldova și Irlanda, sunt destul de diferite și cred că fiecare ar avea ceva de învățat unii de la alții.

– Faceți parte din primele generații de basarabeni care au studiat în România. Cum au fost acei ani?

De fapt, am fost chiar prima generație. A fost destul de greu la început, în special primii doi ani, dar cu toate acestea, au fost niște ani foarte frumoși. Anii de studenție pentru mine au fost o experiență grozavă ce mă urmărește și în prezent.

– Dacă ar fi să ne amintim de perioada în care ați plecat din Moldova, ce va determinat să faceți acest pas?

– Am plecat din Moldova în urma unei oportunități pe care am avut-o atunci.

-Ați făcut parte din familia jurnaliștilor din Moldova, ce părere aveți despre presa autohtonă, cât de independentă este ea?

– În prezent, lucrurile stau altfel și, cu siguranță, de la distanță par diferite. Ceea ce pot spune e că presa moldovenească s-a schimbat în ultimii ani. Au apărut posturi noi de televiziune, radio, agenții, portaluri de știri, care fac informația mai accesibilă pentru utilizatori.

10154317_510383435732273_7720248161537807045_n

-Suntem într-un an electoral, cu multe promisiuni, lupte politice. Ce sfat ați da politicienilor din Moldova, care doresc să-și mărească numărul alegătorilor?

– Eu cred că e foarte important ca politicienii să fie cât mai sinceri, iar în încercarea de a câștiga, să nu facă promisiuni alegătorilor, pe care nu le vor putea ține. De asemenea, eu cred că o campanie electorala pozitivă este mult mai apreciata decât una negativa. Este foarte ușor să critici și să arați cu degetul, decât să vii cu soluții și să demonstrezi abilități de soluționare a problemelor.

Interviu realizat de Irina Titica

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.