Eforturile Moldovei de a-și asigura independența energetică de Rusia devin tot mai insistente

Eforturile Republicii Moldova de a-și diversifica sursele de curent și gaze naturale s-au intensificat considerabil în ultimele luni. Iar principalul partener al țării noastre în acest proces este România, prin care se va face conectarea cu piața energetică europeană.

Portalul Capital.ro face o trecere în revistă a celor mai recenta acțiuni în acest sens. Astfel, compania moldovenească de transport al energiei electrice a primit un împrumut de 270 milioane de euro pentru a asigura conectarea permanentă cu România. La fel, Moldova va putea beneficia în curând de gazul românesc, întrucât în prezent se lucrează la interconectarea sistemelor dintre cele două țări. „Moldelectrica va construi o nouă line electrică de înaltă tensiune de 400 kV între Chişinău şi Vulcăneşti – localitate în sudul Moldovei situată la circa 35 kilometri de graniţa cu România, o staţie electrică de tip back-to-back, de 600 MW, în Vulcăneşti şi va moderniza staţia de transformare de la Chişinău, care acum funcţionează la 330 kV, ca urmare a introducerii noii tensiuni de 400 kV. Această staţie este necesară pentru a uniformiza diferenţele de voltaj care există acum între sistemul românesc şi cel din Republica Moldova. Practic, după ce aceasta va fi realizată, o parte din reţeaua de înaltă tensiune a Moldovei va funcţiona la 400 kV, aceeaşi ca în România şi Europa Centrală, iar Moldova va putea primi energie electrică din reţeaua românească”, scrie Capital.ro.

Toate aceste acțiuni vor putea facilita schimbarea principalilor furnizori de energie în Moldova – care în prezent sunt Rusia și Ucraina. Potrivit Capital.ro, România are exces de capacitate energetică și poate furniza Moldovei un volum suficient de energie electrică și gaz. Totodată, conectarea Moldovei la sistemul energetic al UE ar însemna un semnal puternic venit din partea Bruxelles-ului, care arată că Moldova este susținută de UE. „Pentru Moldova, primirea unei astfel de finanţări pentru interconectarea reţelei proprii de electricitate cu cea din UE reprezintă, pe lângă criteriul economic, faptul că această „ţară tampon“ între UE şi zona controlată de ruşi nu este abandonată de Bruxelles”, mai notează sursa românească.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.