Efectul aderarii asupra economiei Romaniei

Pe masura ce se apropie aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, entuziasmul initial incepe a fi domolit prin avertismente venite fie de la Bruxelles, fie de la Bucuresti.

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, domnul Jonathan Scheele, spune ca aderarea nu inseamna numai lapte si miere, si ca multe sectoare din economie vor avea de suferit.
Impactul imediat va veni din zona agriculturii, unde va creste costul alimentelor de baza, de pilda al legumelor. Aceasta, pentru ca se vor aplica noi standarde de productie si anumite conditii sanitare pe care producatorii agricoli vor trebui sa le respecte.

Acelasi lucru se va intampla in industrie. Specialistul in probleme de aderare, Aurel Ciobanu Dordea, spune ca multe sectoare din industrie vor trebui sa respecte cateva conditii clare, "din punct de vedere al sanatatii la locul de munca si al protectiei muncii".

Impactul imediat va veni din zona agriculturii, unde va creste costul alimentelor de baza, de pilda al legumelor

"De asemenea, aceste conditii vor putea conduce la investitii in asigurarea caracterului nepoluant al anumitor procese industriale, ceea ce ar insemna investitii crescute in protectia mediului incojurator", mai spune specialistul in probleme de aderare, Aurel Ciobanu Dordea.

O alta problema sensibila o reprezinta ajutoarele de stat, ajutoare care au fost acordate mai ales in domeniul siderurgiei. Dupa integrare, nimeni nu se va mai putea baza pe aceasta plasa de siguranta pe care o intindea statul.

Insa cel mai rau va fi pentru intreprinderile care nu indeplinesc nici unul dintre standardele asteptate la Bruxelles.

"Din punctul de vedere al ajutoarelor de stat, anumite sectoare industriale pot fi mai afectate, anume cele care au fost dependente in anii din urma, sau in ultimii 15 ani de aceste ajutoare", crede Aurel Ciobanu Dordea.

Din punctul de vedere al ajutoarelor de stat, anumite sectoare industriale pot fi mai afectate, anume cele care au fost dependente in anii din urma, sau in ultimii 15 ani de aceste ajutoare.

Aurel Ciobanu Dordea

"Dar se poate, de altfel, ca din punct de vedere al standardelor de protectie a mediului, alte intreprinderi sa fie afectate, iar din punct de vedere al standardelor de protectie a muncii, inca o a treia categorie sa fie afectata. Unele intreprinderi se vor putea regasi chiar in toate aceste trei categorii", spune domnul Dordea.

Ce se va intampla cu intreprinderile care nu vor putea tine pasul?

Solutia are doua aspecte. Ori falimentul, ori o altfel de mobilizare a directorilor acestora, care vor trebui sa fie mult mai atenti cu modul in care sunt folositi banii din conturile fabricilor pe care le conduc.

Integrarea si intrarea pe o piata concurentiala inseamna si o reala productivitate: personal exact cat e nevoie, mijloace folosite inteligent si exclus pret mare de productie si pret mic la vanzare.

In plus, se va termina cu tarifele reduse la energia electrica pe care le platesc acum unii consumatori, fie ei particulari sau privati.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.