EES Rossii a achizitionat actiuni ale Centralei de la Cuciurgan la pretul de 50 mln. dolari SUA

Societatea pe actiuni EES Rossii a publicat, joi, un raport financiar in care se arata ca in martie 2005 compania-fiica a societatii, Nordic, a achizitionat 51% din actiunile Centralei hidroelectrice Moldovenesti de la Cuciurgan, la pretul de 1,4 mlrd. ruble (50 mln. dolari SUA).

Agentia INFOTAG transmite cu referire la raportul financiar ca suma a fost achitata in numerar.

In anul 2003 EES Rossii si Gazprom au concurat cu compania ruso-belgiana Saint Gidon Invest in concursul investitional de comercializare a centralei. Atunci, ministerul economiei al regiunii transnistrene a desemnat in calitate de invingator compania Saint Gidon Invest, care a platit pentru 100% din actiunile intreprinderii suma de 29 mln. dolari.

Initial, Tiraspolul preconiza sa obtina din privatizare cel putin 100 mln. dolari, pentru a putea reconstrui obiectivul din acesti bani, dar si a completa bugetul regiunii transnistrene. CHE de la Cuciurgan, construita in anul 1964, traia atunci vremuri grele. Din 12 blocuri ale statiei, doar 2-3 erau in functiune, iar intreprinderea simtea nevoia stringenta de reparatii capitale si modernizari.

In aceste conditii, tranzactia mai stipula efectuarea de investitii in marime de 160,83 mln. dolari in modernizarea statiei si intretinerea pe parcursul a cinci ani a infrastructurii or. Dnestrovsk, pe teritoriul careia este amplasat obiectivul. Cind a venit vorba despre recomercializarea pachetului de actiuni al societatii, autoritatile de la Tiraspol au pledat pentru redistribuirea angajamentelor investitionale in functie cu numarul de actiuni. Ministrul economiei din regiunea transnistreana, Elena Cernenco, a spus ca dupa ultima tranzactie centrala va putea achizitiona gaze naturale mai ieftine. Cernenco a subliniat ca unitatea prezinta interes datorita potentialului sau de export important, care permite livrarile de energie electrica pe piata balcanica si in tarile Europei de Est.

In prezent subiectul despre privatizarea statiei este dezbatut in societate, dar si in structurile puterii din regiunea transnistreana. Procuratura a stabilit in cadrul unui control ca in procesul de privatizare a statiei s-au comis actiuni cu semne de crima, calificate drept fals in serviciu, fiind intentat si un dosar penal.

Centrala de la Ciciurgan are o capacitate de 2 520 MW. Conform planului, la finele anului 2005 trebuie sa functioneze 6 blocuri de generare a energiei. Numarul lor va ajunge la 9, dupa ce va fi realizat programul de reutilare a statiei, preconizat pina in anul 2008. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.