Durere în cultura românească. Fostul ministru al Culturii și actorul Ion Ungureanu a decedat

Fostul deputal în primul Parlament al Republicii Moldova și ex-ministrul culturii și al cultelor,  Ion Ungureanu, s-a stins astăzi din viață la spitalul Cotelea din București, la vârsta de 81 de ani.

“Maestrul Ion Ungureanu, Domnul Culturii noastre nationale a plecat catre cele vesnice….
Regret profund si constientizez golul irecuperabil pe care il lasa in urma sa ….
Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii!”, a scris ministra Culturii Monica Babuc pe pagina sa de Facebook.

Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935, în satul Opaci, județul Tighina (acum Căușeni). A fost actor și regizor, care a îndeplinit funcția de ministru al culturii și cultelor al Republicii Moldova (6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994) și a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994.

A fost unul din cei 278 de delegați ai primului parlament al fostei R.S.S. Moldovenească, care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991.

A absolvit şcoala teatrală „B. Şciukin” din Moscova 1960, iar apoi Cursurile superioare de regizori organizate de Institutul de Stat de Artă Teatrală  din Moscova (GITIS) „A. Lunacearskii” 1964.

În anii 1960 – 1971 Ion Ungureanu  este actor şi regizor la teatrul „Luceafărul” din Chișinău. A fost acuzat de naționalism și nevoit să părăsească RSS Moldovenească. Pleacă la Moscova, unde lucrează ca regizor la Teatrul Armatei din metropola rusă (1978-1989) şi la Televiziunea centrală Ostankino.

În anul 1989 revine în Republica Moldova. În anii 1990-1994 a fost ministru al culturii din Republica Moldova.

Ion Ungureanu a primit titlurile de Maestru emerit în arte al Uniunii Sovietice (1981), Artist al poporului din RSS Moldovenească (1989), decernându-i-se și Premiul “Intervidenie” pentru filmul televizat “Lika” (Plovdiv, Bulgaria, 1981) și Premiul Național (1990).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.