Connect with us

Publicat

pe

Un grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Sesizarea a fost transmisă Curții Constituționale în vederea evitării blocajului instituțional.

”Am solicitat Înaltei Curți să soluționeze acest blocaj instituțional generat de refuzul deliberat al Președintelui țării de a numi repetat unii membri ai Guvernului. Contăm că această sesizare să fie examinată în regim de urgență”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu.

Curtea Constituțională a înregistrat sesizarea deputaților și urmează să pronunțe avizul.

Amintim că președintele Republicii Moldova a respins, astăzi, pentru a doua oară candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de Guvern săptămâna trecută.

Reamintim că anterior Igor Dodon a refuzat să accepte candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, atunci Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a clarifica situația.

Magistrații au decis că președintele este în incapacitate să-și exercite funcțiile temporar, iar decretul de numire a în funcție a lui Sturza a fost semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Deputații își vor relua activitatea în organele de lucru ale Parlamentului pe 15 ianuarie 2018

Publicat

pe

De către

Deputații își vor relua activitatea în organele de lucru ale Parlamentului pe data de 15 ianuarie 2018, potrivit unei dispoziții semnate de Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Concediul este acordat deputaților, de regulă, în timpul vacanţei de Crăciun şi a vacanţei de vară, în temeiul prevederilor din Legea despre statutul deputatului în Parlament și Regulamentul Parlamentului.

Sesiunea de primăvară a Parlamentului va începe pe data de 1 februarie 2018. Regulamentul Parlamentului prevede că sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie.

Sesiunea de toamnă 2017 s-a încheiat pe data de 22 decembrie 2017.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon: Am respins în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri înaintate de Guvernul Filip

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că a respins în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri înaintate de Guvernul Filip. Șeful statului a precizat pentru cei din majoritatea parlamentară și Guvern, că nu are de gând să cedeze în această situație.

“Argumentul meu principal rămâne neschimbat: Majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”, a declarat președintele.

Igor Dodon a  spus că, prin aceste candidaturi, Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foști actori politici. Iar înaintarea lor are o miză politică evidentă, pentru a mulțumi algoritmul parlamentar.

“Dacă există și o miză preelectorală, e în zadar, fiindcă nimic nu va salva acest Guvern de la înlăturare după alegerile parlamentare din 2018, a adăugat oficialul.

Precizăm că șapte membri ai Guvernului Republicii Moldova vor fi înlocuiţi din funcţii, conform unei decizii adoptate  de către Biroul Politic al Partidului Democrat. Drept reacţie, Dodon a semnat demiterile actualilor miniştri, însă refuză decretele de numire a miniştrilor propuşi de către Partidul Democrat.

Reamintim că anterior Igor Dodon a refuzat să accepte candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, atunci Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a clarifica situația.

Magistrații au decis că președintele este în incapacitate să-și exercite funcțiile temporar, iar decretul de numire a în funcție a lui Sturza a fost semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Citește mai departe

Politică

PAS face bilanțul primului an de mandat al lui Igor Dodon: Nu a realizat nimic din ceea ce a promis

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a făcut bilanțul primului an de mandat al lui Igor Dodon, în care constată că șeful statului nu a realizat nimic din ceea ce a promis. Mai mult, potrivit formațiunii, Igor Dodon a încălcat angajamente importante, precum faptul că nu va face coaliție cu Plahotniuc.

“Igor Dodon a mințit oamenii doar pentru a le lua voturile, iar acum, împreună cu Plahotniuc, guvernează țara îmbogățindu-se pe seama oamenilor. Ei trăiesc în lux, iar pe cetățeni îi țin în mizerie și sărăcie. Ei vor să rămână nepedepsiți pentru abuzurile lor și să controleze totul în țară”,  se arată în bilanțul făcut de PAS.

Astfel, cei de la PAS au realizat un infografic, unde sunt reflectate principalele eșecuri și neadevăruri ale lui Igor Dodon.

În acesta se menționează între altele că Igor Dodon este primul președinte care s-a lăsat suspendat din funcție, acesta a avut șapte vacanțe în primul mandat, iar casa sa de 5 milioane lei a fost cumpărată din surse suspecte.

De asemenea, au fost trasate și patru neadevăruri enunțate de președintele țării, printre care se menționează faptul că exporturile în Rusia au crescut de 3-4 ori, declanșarea în primele o sută de zile a alegerilor anticipate, PSRM nu va face coaliție cu PDM și că va desemna în funcția de procuror un profesionist, neimplicat în acte de corupție.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică2 minute în urmă

După refuzul repetat al lui Igor Dodon,, un grup de deputați a sesizat CC pentru a institui interimatul funcției de președinte

Președintele Republicii Moldova a respins, astăzi, pentru a doua oară candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de Guvern săptămâna trecută.

Social27 de minute în urmă

Mită de 380 000 dolari pentru privatizarea unor terenuri din orăşelul Codru. Două persoane, reținute

Doi locuitori ai capitalei au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un dosar de trafic de influenţă, în...

Politică52 de minute în urmă

Deputații își vor relua activitatea în organele de lucru ale Parlamentului pe 15 ianuarie 2018

Deputații își vor relua activitatea în organele de lucru ale Parlamentului pe data de 15 ianuarie 2018, potrivit unei dispoziții...

Social2 ore în urmă

Tinerii PAS au depus o petiție cu 2340 de semnături la Ministerul Educației pentru a reduce numărul de discipline școlare

Tinerii PAS au depus o petiție cu 2340 de semnături adresată Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în vederea reducerii numărului...

Social3 ore în urmă

Filozofia din spatele Aroma Marketing

Aromele vorbesc mai tare decât cuvintele … V-ați întrebat vreodată de ce intrând în diferite filiale ale aceleiași rețele de...

Social3 ore în urmă

Flashmob „UNIREA – ODIP”: „Jos mâinile de pe unioniști”// VIDEO

Pe 24 ianuarie, instanța va hotărî dacă Asociația „UNIREA – ODIP” va fi sau nu sancționată. În cazul în care...

Social4 ore în urmă

Patru vile, construite la limita legii pe teritoriul Muzeului Satului din capitală. Care este întregul lanț de proprietari// RISE

În prezent, cele patru case se află sub sechestru, iar în instanță sunt pe rol dosarele prin care Muzeul cere...

Advertisement

Opinii