După 20 de ani de negocieri, Rusia refuză să-și retragă „pacificatorii” din Transnistria

Moscova refuză orice transformare a formatului actual al misiunii de menținere a păcii de pe Nistru, în cadrul căreia militarii ruși ocupă un rol dominant.

Declarații în acest sens a făcut luni, pentru ITAR-TASS, reprezentantul Kremlinului la negocierile în problema reglementării transnistrene, ambasadorul rus cu misiuni speciale Serghei Gubarev, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la începutul tratativelor. Acesta spune că retragerea pacificatorilor ruși din regiune ar fi posibilă numai după semnarea unui acord politic dintre Chișinău și Tiraspol.

Potrivit diplomatului rus, misiunea de pacificare nu este o componentă a negocierilor în formatul 5+2, deoarece nu figurează în competențele mandatului Consiliului politic permanent pentru reglementarea conflictului transnistrean, adoptat acum doi ani la Viena.

Drept urmare, afirmă Gubarev, orice decizie pe marginea misiunii de menținere a păcii o pot lua doar părțile care au căzut cândva de acord asupra formării ei. Acestea sunt Rusia, Moldova, Transnistria și Ucraina, care s-a alăturat ulterior. Cât privește OSCE, această organizație ar fi primit, cu acordul părților, doar dreptul de observator, susține el, precizând:

[blockquote style=”1″]Deși, trebuie spus că, adesea, angajații Misiunii OSCE din Moldova interpretează termenul de „observator” prea liber, fapt asupra căruia li s-a atras atenția.[/blockquote]

Ambasadorul rus a respins și propunerea de demilitarizarea acestei misiuni, prin transformarea ei în una de garantare a păcii, idee pe care o atribuie Occidentului:

[blockquote style=”1″]Termenul de „garantare a păcii” presupune existența unui acord politic, pe care această misiune trebuie să îl garanteze. Deocamdată, părțile nu au ajuns la nicio înțelegere politică. Tocmai de asta, mandatul operațiunii de menținere a păcii nu este nici pe departe epuizat. Noi suntem gata să începem reformatarea misiunii, dar numai după ce va fi atins un acord politic între părți.[/blockquote]

Argumentând poziția Moscovei, Serghei Gubarev a vorbit din nou despre eficiența ce ar permite acestei operațiuni să fie „inclusă în orice manual clasic de pacificare” și a invocat faptul că din 1992 în Transnistria nu a murit niciun soldat pacificator.

Vom aminti că acum doi ani, de Revelion, un ofițer din contingentul de pacificatori ruși l-a împușcat mortal pe un tânăr la postul instalat în apropiere de Vadul-lui-Vodă. Militarul care apăsat pe trăgaci a fost, însă, scos de sub urmărire penală în Rusia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare