Connect with us

Social

După 17 ani! Un moldovean, dat în căutare pentru atacuri și jafuri, reținut în SUA și extrădat în R.Moldova// VIDEO

Publicat

pe

Un moldovean, dat în căutare internațională acum 17 ani, pentru atacuri și jafuri cu folosirea armelor de foc pe teritoriul Republicii Moldova, a fost extrădat, la 12 iunie, autorităților din Republica Moldova. Individul de 41 de ani a fost găsit în SUA.

Bărbatul a fost anunțat în căutare internațională de INTERPOL la 6 iulie 2001, iar în 2003 a fost condamnat la 20 ani privațiune de libertate, cu ispășirea pedepsei în colonie de corectare prin muncă cu regim înăsprit.

În martie 2018, condamnatul a fost reținut de către organele de drept ale SUA, iar aseară, ora 23.40, a fost expulzat în RM pe cale aeriană, fiind escortat de doi ofițeri SUA.

Procesul de extrădare a avut loc datorită implicării operative a Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al IGP (INTERPOL) și a colaborării eficiente cu organele de drept ale SUA.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

În Republica Moldova a fost inaugurat primul laborator de testare ADN

Publicat

pe

De către

În Republica Moldova se vor putea efectua investigații molecular-genetice (ADN) care va permite cercetarea paternității, identificarea suspecților, descoperirea crimelor sau delictelor, identificarea victimelor catastrofelor.

În acest sens, astăzi, a fost inaugurat Laboratorul de expertiză genetică medico-legală în cadrul Centrului de Medicină Legală, primul de acest gen în țara noastră.

Investigațiile ADN care vor fi efectuate în acest laborator vor prezenta o probă obiectivă, având un grad înalt de concludență și o certitudine de până la 99,99%.

Expertiza ADN va putea fi efectuată atât la solicitarea organelor de drept, cât și la solicitarea personală, cu condiția respectării acordului la cercetarea genetică.

Până în prezent Republica Moldova nu dispunea de un laborator de testare ADN.

Testele efectuate de către alte laboratoare existente din țară fără statut de laborator de expertiză judiciară nu puteau fi recunoscute ca probe în instanță, iar organele de drept întâmpinau dificultăți în investigarea infracțiunilor și erau nevoiți să apeleze la serviciile laboratoarelor de peste hotarele țării.

Suma investițiilor pentru realizarea laboratorului, dotarea cu echipament, utilaje, mobilier, tehnică și logistică este de circa 9,3 mil. lei.

„Odată cu inaugurarea acestui laborator și implementarea noii metode de cercetare în țara noastră, va aduce o contribuție semnificativă la asigurarea actului de justiție în infracțiunile împotriva vieții, sănătății și demnității omului”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

În cadrul laboratorului vor activa experți judiciari biologi, angajați ai secției Biologie medico-legală, cu specializarea în investigații molecular-genetice și un specialist în biologie moleculară și genetică.

În perioada următoare vor fi desfășurate instruiri ale personalului implicat, setarea și calibrarea aparatajului, elaborarea și validarea metodicilor de efectuare a testelor.

„Mă bucur că în sfârșit și în Republica Moldova, ca și în toate țările europene și din spațiul CSI va funcționa un astfel de laborator. Centrul de Medicină Legală își asumă responsabilitatea de a îndeplini în termeni proximi toate sarcinile pentru a asigura funcționalitatea laboratorului”, a subliniat directorul Centrului de Medicină Legală, Valeriu Savciuc.

Citește mai departe

Social

Un bebeluș de 6 luni a fost transportat cu un elicopter SMURD la București// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un bebeluș de 6 luni a fost transportat astăzi cu un elicopter SMURD la București. Potrivit datelor IGSU, băiețelul a fost diagnosticat cu insuficiența hepatică acută.

Elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău.

Micuțul pacient a fost preluat de la Spitalul Clinic Republican din capitală și transportat în siguranța de către medici și paramedici a echipajului aerian SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucurști pentru ulterioare intervenții medicale.

Aceasta este a opta intervenție aero-medicală SMURD realizată pe teritoriul Republicii Moldova de la începutul anului 2018.

Citește mai departe

Social

Procuratura Generală a publicat strategia de recuperare a miliardelor de lei, în urma fraudei bancare

Publicat

pe

De către

Procuratura Generală a publicat astăzi strategia de recuperare a mijloacelor financiare fraudate din cele trei bănci falimentate Banca de Economii, Banca Socială SA și Unibank, în urma fraudei bancare din 2015.

Potrivit acesteia, o valoare exactă a cuantumului fraudei bancare nu este stabilită cu exactitate, având în vedere că mecanismul de sustragere a mijloacelor financiare a fost unul complex. Totuși, Procuratura Anticorupție și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale au obiectivul de recuperare a sumei de 10,7 miliarde lei.

Conform datelor dosarelor penale examinate sau în curs de examinare în instanța de judecată valoarea mijloacelor financiare constatate a fi fraudate este de 5, 64 miliarde de lei, valoarea mijloacelor financiare pe cauzele penale aflate în curs de examinare la faza de urmărire penală este de 5,06 miliarde lei.

La moment, conform constatărilor din cadrul dosarelor penale, suma mijloacelor financiare în privința cărora au fost emise hotărâri judecătorești definitive constituie 1,39 miliarde lei.

În privința sumelor de 4 miliarde lei, Procuratura Anticorupție consideră că sunt acumulate probe care demonstrează ca au fost fraudate și la scurt timp vor fi expediate în instanța de judecată.

De asemenea, în strategie se arată că beneficiarii majori ai fraudei bancare pot fi calificați în: Grupul Gacikevici si Grupul Filat, Platon și Șor.

În întregul proces de fraudare, în opinia Procuraturii Anticorupție, au fost implicate peste 200 persoane juridice rezidente și nerezidente, o parte dintre care au fost recunoscute vinovate, prin hotărâri definitive ale instanțelor de judecată, persoane de țin statut de inculpat, persoane de țin statut de învinuit și alte persoane de țin statut de bănuit.

Etapele comiterii fraudei bancare pot fi divizateîn: Etapa grupului Gacikevici; Etapa grupului Filat, Platon și Şor.

Aceste grupări, persoane au beneficiat de o parte din mijloacele bănești provenite din frauda bancară, o altă parte a acestor mijloace fiind pierderi cauzate băncilor, sistemului bancar.

Mijloacele financiare care au proveniența din fraudele expuse mai sus, au fost „circulate” prin aproximativ 10 jurisdicții străine.

Citește mai departe