Dumitru Vicol: Apropo, dar acest PDM ne-a întrebat ce vrem noi, diaspora, de tot ne vinde gogoaşa dată? — Moldova.org
Connect with us

Diaspora

Dumitru Vicol: Apropo, dar acest PDM ne-a întrebat ce vrem noi, diaspora, de tot ne vinde gogoaşa dată?

Publicat

pe

Unul dintre cei mai activi reprezentanţi ai diasporei, Dumitru Vicol, tânăr stabilit la Londra, se arată sceptic faţă de iniţiativa PDM de reformare a sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Potrivit acestuia, nu se ştie dacă acest sistem electoral uninominal va obţine “aprobarea” diasporei, pentru că aceasta are un simţ mai patriotic decât mulţi analişti, bloggeri, “care se lasă duşi de mireasma PD-ului”.

Dumitru Vicol a opinat că lupta abia începe, dar totodată s-a înrebat retoric de ce PDM nu a întrebat ce vrea, diaspora, “de tot vinde gogoaşa dată”.

Toti au grijă de diasporă acum şi vor o “bucăţică” din ea. Nepreşedintele Dodon cu consilierul său, oligarhul Plaha cu votul uninominal.

Plaha promovează votul uninominal făcând o mişcare tactică de a diminua criticile diasporei prin a-i oferi câţiva deputaţi. Oare acest tactician, însă slab strategist, crede ca diaspora va prefera să aibă deputaţiîin parlament (câştig pe termen scurt) în detrimentul faptului de a arunca patria în captivitate “veşnică” (pierdere pe termen lung)? diaspora are un simţ mai patriotic decât multi analişti, bloggeri, cetăţeni de la Chişinău care se lasă duşi de mireasma PD-ului şi, cel mai probabil, că va prefera să menţină sistemul actual de votare. Nu sunt sigur că acest sistem electoral uninominal va obţine “aprobarea” diasporei luând în consideraţie dispreţul pe care-l are faţă de guvernanţi.

Lupta de abia se începe …

P.S. Apropo, dar acest PD ne-a întrebat ce vrem noi, diaspora, de tot ne vinde gogoaşa dată?”, a scris Dumitru Vicol pe pagina sa de Facebook.

Reamintim: PDM propune reformarea sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Vlad Plahotniuc a menţionat că, în urma proiectului de reformare a sistemului electoral, pe lângă alegerea deputaţilor în circumscripţii, cetăţenii în premieră vor avea dreptul să demită deputaţii, iar diaspora va putea să aibă proprii reprezentanţi în Parlament.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Diaspora

Moldovenii din diasporă primesc, și în acest an, pașaportul turistului

Publicat

pe

De către

Moldovenii din diasporă, care revin acasă, în luna august, au parte de surprize frumoase. La punctul de trecere a frontierei primesc o broșură de cupoane de reducere în formă de pașaport al turistului, valabil în perioada august – octombrie 2018.

Evenimentul face parte din campania națională „Fii Oaspetele Nostru” (#fiioaspetelenostru, #beourguest), care scoate la iveală ospitalitatea, drept trăsătura de bază a poporului moldovean. Cetățenii din diasporă sunt invitați să fie turiști la ei acasă și cunoscând tezaurul turistic să devină ambasadori ai turismului invitând și alți oaspeți și turiști.

Pentru a facilita decizia de călătorie prin Moldova, pe portalul 360.moldova.travel sunt disponibile 12 tururi virtuale ale vinăriilor, pensiunilor turistice și a altor obiective turistice. Iar pentru a promova destinațiile turistice, diaspora este îndemnată să posteze pe rețelele de socializare fotografii și video-uri cu impresii din călătorii, indicând locațiile și utilizând hashtagurile #visitmoldova #beourguest #fiioaspetelenostru.

Scopul distribuției acestui pașaport este de a mobiliza membrii diasporei pentru descoperirea și promovarea potențialului turistic al Republicii Moldova conform Strategiei de dezvoltare a turismului 2020 și Strategiei naționale „Diaspora 2025”.

Persoanele din diaspora Republicii Moldova revenite în țară, în vacanță prin intermediul pașaportului turistului vor putea beneficia de reduceri la produsele și serviciile prestate de agenții economici din industria viti-vinicolă și a turismului din Republica Moldova pe durata august – octombrie 2018.

Distribuția pașapoartelor turistice este organizată de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, în parteneriat cu  Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat.

Citește mai departe

Diaspora

Guvernul va sprijini inițiativele diasporei, în cadrul Programului „DAR 1+3”

Publicat

pe

De către

Moldovenii din diasporă sunt încurajați să investească în dezvoltarea localităților de origine. Autorii proiectelor vor fi susținuți financiar de către Guvern, care a alocat 5 milioane de lei pentru acest an.

Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, aprobat astăzi de Guvern, este prevăzut pentru perioada 2018-2025 și presupune susținerea proiectelor de infrastructură, agricole, de protecție a mediului, de eficiență energetică, dar și de promovare a turismului rural.

De asemenea, vor fi eligibile proiecte educaționale, dar și de protecție socială, inclusiv de deschidere a centrelor medicale sau a cantinelor sociale.

În anul curent, Guvernul va oferi suport financiar pentru implementarea a cel mult 25 de proiecte de dezvoltare locală. Pentru un proiect din bugetul de stat va fi alocată o sumă de până la 200 mii de lei, care să acopere  maximum 50% din cheltuieli. Dosarele vor fi acceptate în baza principiului „primul venit, primul servit”, până la epuizarea resurselor financiare disponibile.

Condiția de bază pentru a obține finanțări de la stat în cadrul Programului „DAR 1+3” este ca și beneficiarul să aibă o contribuție financiară, dar și să fie susținut de autoritățile locale și de un partener de dezvoltare sau donator.

În perioada 2015-2018, în 40 de localități au fost implementate 36 de proiecte promovate de diasporă.

Citește mai departe

Diaspora

Experiența profesională internațională a fost împătărșită acasă grație proiectului „4 hands, back to origins”

Publicat

pe

De către

Corneliu Tiulenev și Maxim Surdu, reprezentanţi ai disporei noastre din Danemarca au revenit acasă ca să desfășoare proiectul „4 hands, back to origins” – „4 mâini. Acasă” și să împărtășească, la Castel Mimi, cunoștințele, abilitățile și experiența profesională în domeniul degustării, prezentării și alegerii vinurilor în Republica Moldova, precum şi a oferi un master class din bucătăria interaţională pentru 10 bucătari locali.

Activităţile s-au desfăşurat în cadrul programului de granturi tematice Diaspora Engegement Hub (DEH), subprogramul Reîntoarcerea profesională a diasporei, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) şi finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Pe lângă publicul interesat de domeniu, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai BRD, care au apreciat profesionalismul concetățenilor noștri din Danemarca, menționând că Guvernul Republicii Moldova susține ideile inovative ale membrilor diasporei, care contribuie la dezvoltarea țării noastre.

Corneliu Tiulenev este manager sommelier la Mother Company (două restaurante în Copenhaga și Londra, un wine shop/bar la Copenhaga, doar vinuri italienești) și are o experiență de 12 ani în Italia în „privat dinning”.

Maxim Surdu este bucătar-șef la Restaurantul Aamanns 1921 din Copenhaga și are o experiență în unele dintre cele mai renumite restaurante din lume, cu două și chiar trei stele Michelin, precum Noma, Geranium, Narisawa și Nobu.

Citește mai departe