Dumitru Diacov: discutiile de la Moscova au fost foarte productive

Presedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a sustinut, joi, oconferinta de presa, la care a facut un bilant al vizitei sale inFederatia Rusa, informeaza AP FLUX.

Dumitru Diacov a apreciat discutiile purtate cu oficialii dela Moscova drept "foarte productive". Potrivit lui, in cadrul acestoraa fost manifestat interesul comun de a extinde relatiile bilaterale side a gasi solutii la problemele ce tin de cooperarea economica.

Dumitru Diacov a mentionat ca s-a convenit asupra semnarii inviitorul apropiat a unui acord cu privire la exportul de marfuri dinRepublica Moldova, in valoare de 70 milioane de dolari, in scopulstingerii datoriilor fata de Concernul rus "Gazprom". De asemenea, afost discutata perspectiva semnarii unui acord economic de lungadurata cu guvernul Federatiei Ruse, precum si probleme legate deretragerea armamentului si a trupelor ruse dislocate in RepublicaMoldova.

"In ceea ce priveste discutiile din cadrul Comitetului pentrustatele CSI si din cadrul fractiunilor, am avut parte de o abordaremai tendentioasa, mai ales in problema Transnistriei, – a spus Diacov.S-a creat o impresie ca acest Comitet pentru statele CSI lucreazapentru dezintegrarea CSI. Unii reprezentanti ai acestuia sunt pur sisimplu programati impotriva punctului de vedere al Chisinaului sisunt, se pare, partizanii separatismului transnistrean", a afirmatDumitru Diacov.

Referindu-se la diferendul transnistrean, Dumitru Diacov aanuntat ca la Moscova s-a convenit asupra organizarii la Odesa, inluna aprilie sau mai, a unei conferinte la care vor participareprezentantii Parlamentului Republicii Moldova, ai Dumei de Stat aFederatiei Ruse si ai Radei Supreme din Ucraina, delegati ai OSCE,Consiliului Europei si reprezentanti ai republicii transnistreneautoproclamate.

"Noi am reconfirmat pozitia noastra, prin care sustinem ideeade a lucra in baza acordului propus de tarile garante, ceea ce insa nuaccepta Tiraspolul", a mentionat Dumitru Diacov.

La Moscova a fost abordata si problema tratatului politic debaza, care a fost retras din Duma de Stat de catre presedintele BorisEltin. "La MAE rus ni s-au dat asigurari ca asupra variantei noi atratatului se va lucra operativ pentru a fi semnata pe parcursulacestui an", a spus Diacov.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa,Vasile Nedelciuc, prezent la conferinta de presa, a mentionat ca incadrul discutiilor neoficiale s-a sugerat foarte clar ca RepublicaMoldova nu poate iesi din sfera de influenta a Federatiei Ruse, nupoate alege de sinestatator un curs spre o integrare masiva instructurile europene. "Cred ca este imposibil astazi sa asteptamreglementarea conflictului din Transnistria in forma in care ne-am fiasteptat pe parcursul ultimilor ani. – a mentionai Nedelciuc, – Eum-am intors pesimist de la Moscova, dar, in acelasi timp, sunt convinsca trebuie sa continuam si sa extindem dialogul cu Rusia, avind inpermanenta alaturi reprezentantii organizatiilor internationale", amai declarat Vasile Nedelciuc. Moldova trip planner . // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.