Dublu omor la Soroca: Mamă și fiică arse de vii. Atacatorul și-a recunoscut vina și într-o altă crimă din 2012 — Moldova.org
Connect with us

Social

Dublu omor la Soroca: Mamă și fiică arse de vii. Atacatorul și-a recunoscut vina și într-o altă crimă din 2012

Publicat

pe

Dublu omor la Soroca. O femeie de 42 ani și fiica acesteia de 15 ani au fost găsite moarte într-o fâșie forestieră din satul Dumbrăveni, raionul Soroca, Cele două au fost bătute până la stare de  inconștiență, după care li s-au dat foc. Făptașul, un tânăr de 22 de ani din raionul Soroca, a fost reținut  de oamenii legii.

În cadrul audierilor, suspectul și-a recunoscut vinovăția. Mai mult, el a recunoscut şi o altă crimă săvârşită în 2012.

„Pe data de 1 august, în fâșie forestieră de la Dumbrăveni, a fost găsit un cadavru carbonizat, iar în jurul acestuia erau haine arse. Ulterior, pe 4 august, când s-a făcut o cercetare suplimentară, la o distanță de 1.000 de metri de primul cadavru, a mai fost depistat alt cadavru, la fel, carbonizat. În urma măsurilor de investigație, s-a aflat că este vorba despre mama și fiica, originare din raionul Soroca, din anul 1976 și respectiv 2003”, a declarat la o conferință de presă Igor Zglavuță, şef de direcție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Pe data de 7 august a fost identificat un bănuit, care ulterior a fost reținut. E vorba de un tânăr de 22 de ani, care în urma discuţiilor şi-a recunoscut vina în comiterea acestor crime.

Igor Zglavuță a menționat că cele două victime au dispărut pe 2 iulie. „Ele se ocupau cu cerșitul prin satele din preajmă, victimele sunt de etnie romă. Soțul s-a adresat la poliție, anunțând despre dispariția lor”, a adăugat Igor Zglavuță.

Audiat de poliție, suspectul a declarat cu lux de amănunte scenariul crimei.

În ziua cu pricina, victimele au oprit o mașină de ocazie pentru a ajunge la Soroca. Suspectul, aflându-se la volanul unei mașini, s-a oferit să le ajute. Pe drum, între suspect și victime s-a iscat un conflict, la care victimele au sărit din mașină și au fugit.

Suspectul a oprit mașina și s-a luat după ele. A găsit-o pe femeie în pădure, i-a aplicat mai multe lovituri, până a lăsat-o fără cunoștință. Apoi a găsit-o și pe minoră cu care a procedat la fel. Ulterior, pentru a ascunde probele infracțiunii, suspectul le-a dat foc.

„Ce este mai grav: victimele au fost omorâte una după alta. Când li s-au dat foc ambele erau în viață. Adică erau inconștiente, dar erau în viață. Bănuitul a declarat că, înainte de a da foc minorei, a întreținut relații sexuale cu ea”, a spus Zglavuță.

În cadrul audierilor, suspectul a recunoscut că a mai comis o crimă în luna iunie a anului 2012. El ar fi omorât o fată care pe atunci avea 15 ani, după care a aruncat cadavrul într-un iaz. Individul a declarat că se afla alături de fată când aceasta ar fi căzut de pe bicicletă şi s-ar fi rănit grav. Speriat, suspectul i-ar fi aruncat corpul într-un iaz din preajma localităţii Dumbrăveni.

Suspectul este reținut pe 72 de ore și riscă detenție pe viață.

La moment polițiștii și procurorii întreprind acțiuni de investigație pentru a stabili toate  circumstanțele.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

„Adoptă un vot” organizează cea de-a III-a ediție a Offline-ului. Se discută despre implicarea diasporei în campania electorală// VIDEO

Publicat

pe

De către

Grupul „Adoptă un vot” organizează astăzi cea de-a III-a ediție a Offline-ului la Chișinäu. Tema acestei ediții este: lmplicarea civică a diasporei în campania electorală pentru Alegerile Parlamentare din 2018.

Offline-ul este un eveniment civic și împărtășește viziunea comunității „Adoptă un vot” de a contribui prin acțiuni concrete în vederea dezvoltării și democratizării societății din Moldova. Participanții vor putea să se implice direct în proiectele şi acțiunile care au fost inițiate la edițiile anterioare, dar și să vină cu idei și propuneri noi pentru îmbunătățirea situației actuale din țară.

La eveniment participă analistul politic Igor Boțan și membru CEC Sergiu Gurduza, iar în cadrul discuțiilor se va vorbi despre specificul alegerilor parlamentare 2019.

Citește mai departe

Social

Conducerea IGSU s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat

Publicat

pe

De către

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, generalul – maior Mihai Harabagiu s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat. Tema discuțiilor celor doi oficiali a fost platforma națională română de pregătire pentru situații de urgență fiipregătit.ro, dar și posibilitatea lansării în Republica Moldova a unei pagini web similare celei române SMURD.

Secretarul de stat Raed Arafat a menționat că Republica Moldova are toată susținerea în implementarea platformei dar și asistența în gestionarea acesteia. În România programul prevede ghiduri de supraviețuire în caz de situații de risc cum sunt inundații, incendii, alunecări de tren, cutremure, caniculă, dar și alte riscuri.

Mai mult, prin intermediul platformei, populația poate vede campaniile realizate de instituțiile de gestionare a crizelor în prevenirea și reacționare în caz de situații excepționale.

Tot în cadrul discuțiilor s-a abordat tema creării în țara noastră a unei pagini web destinată intervențiilor SMURD de tip național, dar și transfrontalier.

Pe pagina oficială, cetățenii Republicii Moldova ar putea vizualiza misiunile SMURD realizate, activitățile transfrontaliere, dar și perspectivele dezvoltării proiectului. Lansarea ambelor platforme în țara noastră ar putea fi posibilă odată cu dezvoltarea proiectelor și necesitatea comunicării cu societatea în vederea prevenirii riscurilor.

Citește mai departe

Social

Premierul Filip convoacă ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică în legătură că majorarea cazurilor de rujeolă

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip convoacă luni, 20 august, ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în legătură cu agravarea situației epidemiologice  urmare a creșterii numărului de copii infectați  cu rujeolă.

În prezent, sunt înregistrate 88 de cazuri confirmate și suspecte de rujeolă, dintre acestea 27 – confirmate și 61-suspecte. Din numărul total de cazuri numai 3 copii au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin.

Pavel Filip a cerut anterior Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă și a preveni extinderea bolii.

Focarul de rujeolă a fost înregistrat într-o tabără de vară organizată în localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că din numărul total de cazuri numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, restul persoanelor sunt nevaccinate

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă.

Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Citește mai departe