Drumuri noi. Locuitorii din Scoreni nu vor mai ajunge pe ocolite în Chișinău/ FOTO

Din septembrie 2014 locuitorii satului Scoreni din raionul Străşeni nu vor mai trebui să mergă pe ocolite pentru a ajunge la Chişinău. Construcţia drumului local L452, care va face conexiunea dintre satele Scoreni şi Malcoci cu ieşire spre traseul internaţional Chişinău-Leuşeni îi va scuti pe localnici să meargă prin oraşul Străşeni pentru a ajunge în capitală. Mai mult, potrivit Svetlanei Tabacari, primar de Scoreni, va exista şi o rută directă Scoreni-Chişinău.

Familia Diaconu din satul Scoreni de mai mulţi ani are un mic business, un magazin alimentar. Pentru a se aproviziona cu produsele necesare, patronul se deplasează sistematic la Chişinău. Cu toate că localitatea se află la 30 de km distanţă de capitală, pentru a ajunge la Chişinău el trebuie se meargă pe ocolite prin oraşul Străşeni, adică cu vreo 10 km mai mult, cheltuind astfel mai mulţi bani pe carburanţi, dar şi din timpul preţios. „Ar fi mai bine să mergem pe drumul care este acum în construcţie. Abia de aşteptăm să pună ultimul strat de asfalt. Vom economisi bani, timp şi probabil vom avea mai mulţi cumpărători”, enumeră beneficiile Lucia Diaconu, administratoarea magazinului.

Drumul este construit în cadrul unui proiect aplicat la Agenția de dezvoltare regională Centru și finanţat din sursele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională. Acesta urmează să fie dat în exploatare cel târziu în luna septembrie curent. Relevanţa proiectului şi importanţa regională a drumului L452 este evidentă: el va conecta localităţi din două raioane diferite, Ialoveni şi Străşeni, iar satul Scoreni va avea acces direct la traseul internaţional Chişinău-Leuşeni cu trecere prin localitatea Malcoci. „Când le vorbeam celor din satul Malcoci că planific să depun un proiect care prevede construcţia drumului nu le venea să creadă, dar iată că am reuşit. În locul drumului de ţară pe care era practic imposibil de circulat cu maşina, vom avea peste şase km de drum asfaltat. Mulţi săteni au cote de pământ de-a lungul acestui traseu şi sunt încântaţi că vor veni de la prăşit pe asfalt”, spune entuziasmată Svetlana Tabacari.

Svetlana Tabacari
Svetlana Tabacari

Stimulent pentru dezvoltarea economică…

Potrivit directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Tudor Meşina, succesul unui proiect depinde foarte mult de implicarea autorităţilor publice locale la toate nivelele de implementare a proiectului. Despre construcţia drumului L452 nu are decât cuvinte de laudă. „Este un proiect foarte bun pentru dezvoltarea economică regională. Agenţii economici deja se interesează cât costă un lot de teren la marginea satului Scoreni, ceea ce este un semn pozitiv. Ar putea să fie create noi locuri de muncă, iar satele din această regiune să devină mai dezvoltate”, a subliniat Meşina.

Costul total al proiectului este de peste 28 de milioane lei, dintre care au fost valorificate 12 milioane. „Din cauza temperaturilor scăzute din lunile precedente, lucrările de asfaltare au fost sistate, dar imediat ce ne va permite timpul vom continua lucrul. Pînă atunci, chiar dacă este gata varianta albă, circulaţia pe acest segment de drum trebuie să fie interzisă, deoarece se poate deteriora şi acest lucru implică cheltuieli suplimentare”, atenţionează directorul ADR Centru. Responsabilul de supraveghere tehnică a proiectului, Andrei Rusnac, susţine că graţie tehnologiilor performante, calitatea drumului va fi net superioară şi va rezista chiar şi maşinilor de mare tonaj.

Pentru a proteja gospodăriile de aluviuni (pietrişul şi alte deşeuri aduse de apele curgătoare), proiectul prevede asigurarea drumului cu un sistem de scurgere pluvial.

…şi socială

Scoreni-Străşeni-Chişinău, iată ruta pe care sunt nevoiţi s-o parcurgă zilnic mulţi locuitori din Scoreni care lucrează la Chişinău. Aplicanţii proiectului şi-au propus să excludă din acest parcurs oraşul Străşeni. „Sunt beneficii din toate punctele de vedere. Drumul nou le va facilita accesul la studii liceale elevilor din satele vecine. La Scoreni, avem liceu mare cu peste 400 de copii. Satele Malcoci şi Nimoreni sunt sate mici, ei au doar gimnaziu, iar copiii merg la liceul din Suruceni. Când va fi gata drumul, copiii vor putea veni să studieze la liceul nostru pentru că este mai aproape. Tinerii din sat care fac facultatea la Chişinău, vor putea veni seara acasă şi nu vor mai trebui să stea în gazdă sau la cămin”, spune primarul Svetlana Tabacari. După finalizarea drumului, ea planifică să deschidă o rută directă Scoreni-Chişinău.

de Svetlana Panţa

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.