Dreptul la portarma il vor avea persoanele care au atins varsta de 21 de ani si nu de 18 ani, cum prevede legislatia in prezent

Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul de lege privind regimul armelor, muniţiilor, materiilor şi substanţelor explozive care prevede că persoanele care au împlinit 21 de ani vor avea dreptul la portarmă. Legislaţia în vigoare prevede dreptul la portarmă tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Potrivit lui Iurie Stoicov, preşedintele Comisiei pentru securitatea naţională, apărare şi ordinea publică, elaborarea unei noi legi în acest sens este dictată de necesitatea eficientizării activităţii de supraveghere asupra circulaţiei armelor, muniţiilor, materiilor şi substanţelor explozive cu destinaţie civilă deţinute în posesia persoanelor fizice şi juridice.

Viceministrul Afacerilor Interne, Andrei Pogurschi, a menţionat că necesitatea adoptării unei noi legi în acest sens rezidă din faptul că Legea actuală cu privire la arme a fost adoptată încă în anul 1994 şi nu mai corespunde standardelor actuale. Noul proiect mai prevede că persoanele care vor dori să deţină armă vor trebui să fie testate, atât din punct de vedere narcologic şi psihologic, cât şi din punct de vedere al caracterului.

Viceministrul a menţionat că proiectul prevede măsuri de evidenţă şi control, interdicţii, restricţii la procurarea şi utilizarea armelor, retragerea precum şi anularea permisului de portarmă. De asemenea, în proiect mai sunt prevăzute clasificarea armelor, drepturile şi obligaţiile deţinătorilor de arme, importul, exportul şi comerţul cu arme, etc.

Pentru ca noul proiect să intre în vigoare, noile norme legislative trebuie să fie adoptate în lectură finală de Legislativ, să fie promulgate de Preşedinte şi publicate în Monitorul Oficial.

La moment, în Republica Moldova sânt înregistrate circa 60 mii de arme.

De asemenea, Legislativul a doptat în lectură finală, proiectul de lege privind aderarea Republicii Moldova la Protocolul privind resturile explozive de război la Convenţia asupra interzicerii sau limitării utilizării anumitor arme clasice care pot fi considerate producătoare de efecte traumatizante excesive sau care lovesc fără discriminare.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.