Drapelele coborâte în bernă în România şi Republica Moldova. Ultimul drum al Reginei Ana

Sâmbătă, 13 auguust, este zi de doliu național în România și Republica Moldova. Regina Ana a României, care a murit la 1 august, va fi înmormântată la noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş. Joi și vineri, la Palatul Regal, mii de oameni au trecut pe la catafalc, în semn de respect.

Sâmbătă, dis de dimineaţă, începând cu ora 9.30, oficiali ai statului român, alături de membri ai Familiei Regale, membrii Familiilor Regale străine, precum şi de reprezentanţi ai Casei Majestăţii Sale Regelui vor sosi la Palatul Regal din Calea Victoriei pentru a asista la o slujbă religioasă ortodoxă, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, anunţă Mediafax.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, în faţa Palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, iar accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi.

O slujbă religioasă de rit catolic va fi oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici şi se va încheia la ora 11.20.

De la ora 11.35 la ora 12, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf.

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

La funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana a României vor lua parte pe lângă ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix, membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei, Germaniei, dar şi membri ai familiilor regale din alte ţări europene.

Regele Mihai I nu va participa la aceste evenimente, din motive de sănătate. Regina Ana a României ar fi împlinit pe 18 septembrie 93 de ani. Regele Mihai I şi Regina Ana formau cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Regele Mihai I şi Regina Ana au cinci fiice: Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Regele Mihai şi Regina Ana locuiau din 2004 la Aubonne, în Elveţia. De marile sărbători creştine şi, în funcţie de angajamentele lor publice, Regele Mihai şi Regina Ana alegeau să fie alături de cei dragi, fie la Castelul de la Săvârşin, fie la Palatul Elisabeta.

Regele Mihai I al României, în vârstă de 94 de ani, este grav bolnav, după ce la începutul lunii martie 2016 a fost supus unei operaţii chirurgicale.Majestatea Sa Regele Mihai I al României a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a Românie

Foto: Digi24

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.