Două servicii de patrulare pe biciclete, fiecare format din 10 polițiști, vor fi lansate în Bălți și Cahul

Două servicii de patrulare pe biciclete, fiecare format din 10 polițiști, urmează a fi lansate în orașele Bălți și Cahul. Cei douăzeci de polițiști de patrulare, dintre care patru femei, au învățat cum să patruleze corect și eficient pe biciclete.

„Știam de colegii mei din Chișinău și mă gândeam că ar fi foarte bine să avem un astfel de serviciu în Bălți. Eu cred că este un serviciu foarte util, iar fiind pe biciclete vom fi mai aproape de cetățeni. Prin simplu fapt că ei ne vor vedea alături zi de zi, se vor simți în siguranță”, consideră Tudor Cocieru de la Inspectoratul de Poliție Bălți.

Pe lângă orele de teorie, cei 20 de polițiști de la Bălți și Cahul  au avut parte de multe exerciții practice, unde au deprins diferite modalități sigure de a merge cu bicicleta, ocoli obstacolele, frâna brusc și a merge prin mulțimea de oameni.

„Este ceva nou pentru mine, dar și pentru poliția din Cahul. Deși la prima vedere exercițiile mi-au părut simple, nu sunt chiar așa. Ne pregătim să facem față oricărei situații, a prinde un infractor sau a acorda primul ajutor medical în caz de necesitate”, a menționat, Elena Lîsenco, de la Inspectoratul de Poliție din Cahul.

Succesul acestui tip de patrulare ca parte a activității polițienești comunitare a fost demonstrat în țările dezvoltate din lume. Printre avantajele acestuia se numără: apropierea de comunitate, posibilitatea de a ajunge în locuri greu accesibile pentru patrularea rutieră dar și cea pedestră, mai rapid și eficient în prevenirea și combaterea crimelor.

Primul serviciu de patrulare pe biciclete a fost lansat, în cadrul unui proiect-pilot, în Chișinău, în octombrie 2017, cu suportul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Acesta includea 20 de polițiști.

Poliția Națională a precizat că, timp de aproape un an, ei au patrulat în parcurile din capitală, asigurând liniștea cetățenilor, contribuind astfel la creșterea nivelului de siguranță al cetățeanului și încrederii în forțele poliției. Ei au avut parte de diferite situații de la avertizarea persoanelor ce perturbă liniștea și ordinea publică până la găsirea părinților pentru copii pierduți.

Cele două servicii de patrulare pe biciclete, fiecare format din 10 polițiști, urmează a fi lansate în orașele Bălți și Cahul, cu suportul proiectului PNUD „Suport pentru reforma poliției din Moldova” finanțat de Guvernul Statelor Unite. Asistența oferită de către proiect vine să susțină eforturile poliției privind implementarea activității polițienești comunitare, dar și creșterea nivelului de încredere în poliție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.