Connect with us

Social

Două servicii de patrulare pe biciclete, fiecare format din 10 polițiști, vor fi lansate în Bălți și Cahul

Publicat

pe

Două servicii de patrulare pe biciclete, fiecare format din 10 polițiști, urmează a fi lansate în orașele Bălți și Cahul. Cei douăzeci de polițiști de patrulare, dintre care patru femei, au învățat cum să patruleze corect și eficient pe biciclete.

„Știam de colegii mei din Chișinău și mă gândeam că ar fi foarte bine să avem un astfel de serviciu în Bălți. Eu cred că este un serviciu foarte util, iar fiind pe biciclete vom fi mai aproape de cetățeni. Prin simplu fapt că ei ne vor vedea alături zi de zi, se vor simți în siguranță”, consideră Tudor Cocieru de la Inspectoratul de Poliție Bălți.

Pe lângă orele de teorie, cei 20 de polițiști de la Bălți și Cahul  au avut parte de multe exerciții practice, unde au deprins diferite modalități sigure de a merge cu bicicleta, ocoli obstacolele, frâna brusc și a merge prin mulțimea de oameni.

„Este ceva nou pentru mine, dar și pentru poliția din Cahul. Deși la prima vedere exercițiile mi-au părut simple, nu sunt chiar așa. Ne pregătim să facem față oricărei situații, a prinde un infractor sau a acorda primul ajutor medical în caz de necesitate”, a menționat, Elena Lîsenco, de la Inspectoratul de Poliție din Cahul.

Succesul acestui tip de patrulare ca parte a activității polițienești comunitare a fost demonstrat în țările dezvoltate din lume. Printre avantajele acestuia se numără: apropierea de comunitate, posibilitatea de a ajunge în locuri greu accesibile pentru patrularea rutieră dar și cea pedestră, mai rapid și eficient în prevenirea și combaterea crimelor.

Primul serviciu de patrulare pe biciclete a fost lansat, în cadrul unui proiect-pilot, în Chișinău, în octombrie 2017, cu suportul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Acesta includea 20 de polițiști.

Poliția Națională a precizat că, timp de aproape un an, ei au patrulat în parcurile din capitală, asigurând liniștea cetățenilor, contribuind astfel la creșterea nivelului de siguranță al cetățeanului și încrederii în forțele poliției. Ei au avut parte de diferite situații de la avertizarea persoanelor ce perturbă liniștea și ordinea publică până la găsirea părinților pentru copii pierduți.

Cele două servicii de patrulare pe biciclete, fiecare format din 10 polițiști, urmează a fi lansate în orașele Bălți și Cahul, cu suportul proiectului PNUD „Suport pentru reforma poliției din Moldova” finanțat de Guvernul Statelor Unite. Asistența oferită de către proiect vine să susțină eforturile poliției privind implementarea activității polițienești comunitare, dar și creșterea nivelului de încredere în poliție.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Ideile inovative ce vor ajuta Chișinăul să devină un oraș inteligent vor fi finanțate în cadrul unui concurs de granturi

Publicat

pe

De către

Proiectul „Oraşe verzi durabile” lansează un program de granturi pentru soluţii noi şi inovative de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului ambiant. Valoarea totală a grantului oferită în cadrul Programului Fast Track Challenge este de maxim 8.000 dolari fiecare.

Inițiativele pot fi depuse de entităţi juridice înregistrate în R. Moldova. Participanţii la concurs trebuie să asigure minim 30% contribuţie proprie din valoarea totală a proiectului depus. Propunerile de proiect acceptate în concurs vor acoperi domeniile: 1. Mobilitatea urbană, 2. Gstionarea deşeurilor, 3. Eficienţa energetică şi valorificarea surselor de energie regenerabilă,4. Planificarea urbană durabilă.

Sprijinim financiar iniţiativele inovative ce răspund provocărilor urbanizării şi îşi propun să sporească confortul oamenilor, precum şi să producă un impact pozitiv asupra mediului ambiant. Vom finanţa iniţiative ce pot fi implementate într-o perioadă scurtă şi oferi rapid rezultate tangibile”, a menționat Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Proiectele depuse vor fi realizate într-o perioadă de maxim 9 luni. Co-finanţarea poate fi nemonetară sau monetară şi urmează a fi oferită de compania sau consorţium-ul solicitante de grant. De asemenea, parteneriatele cu ONG-urile, companiile sau instituțiile publice vor fi considerate un avantaj.

Propunerile de proiect vor fi evaluate de o comisie de experţi în baza criteriilor de eligibilitate: relevanţa; inovaţia; impact social, economic şi de mediu; durabilitatea; gradul de replicare/extindere a iniţiativei; acoperirea teritorială şi perioada de implementare.

Evaluarea va avea loc în două etape: examinarea dosarelor depuse conform criteriilor de eligibilitate şi prezentarea proiectului inovator în faţa comisiei de evaluare.

În 2018, patru inițiative de proiect vor beneficia de finanţare. Programul Fast Track Challenge va continua şi în anii 2019-2021.

Termenul limită de depunere a dosarelor este 31 octombrie 2018.

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln dolari, dintre care 2,64 mln dolari sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 dolari – de PNUD Moldova.

Citește mai departe

Social

Un bărbat din Briceni riscă până la 10 ani închisoare. A adus prin contrabandă mărfuri în valoare de un milion de lei

Publicat

pe

De către

Un locuitor al raionului Briceni riscă până la 10 ani de închisoare, după ce, în gospodăria acestuia, Echipele Mobile ale Serviciului Vamal au depistat mai multe loturi de haine și încălțăminte de contrabandă provenite din Ucraina.

Potrivit informațiilor și materialelor operative deținute, bunurile au fost introduse în țară prin segmentul verde al frontierei de stat.

Tot potrivit acelorași date, mărfurile ar fi urmat să ajungă în piețele și centrele comerciale din orașele Edineț, Bălți și Chișinău.

Valoarea loturilor depistate la domiciliul suspectului se cifrează la aproximativ un milion de lei.

Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal, iar suspectul a fost reținut pentru 72 de ore.

Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate în schema de contrabandă. De răspundere penală sunt pasibili inclusiv comercianții care urmau să achiziționeze mărfurile.

Citește mai departe

Social

Expert: Dosarele penale ale primarilor îneacă investițiile din localități

Publicat

pe

De către

Fondurile de care dispun autorităţile publice locale sunt limitate. O parte dintre aceste fonduri sunt repartizate de la Bugetul de Stat, o altă parte provin din impozitele şi taxele plătite de contribuabili, însă ele sunt total insuficiente pentru finanţarea programelor costisitoare de dezvoltare a infrastructurii sau de implementare a unor proiecte cu impact social.

Or, aceste proiecte investiționale sunt date peste cap din cauza dosarelor penale pornite pe numele primarilor, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan.

Din cauza luptelor politice la nivel central, deseori reprezentanții administrațiilor publice locale întâmpină dificultăți în accesarea resurselor financiare destinate investițiilor capitale (reparații capitale, apă, canalizare, termoizolarea clădirilor publice) din Fondul de Dezvoltare Regională, Fondul Ecologic, Fondul de Eficiență Energetică, care continue să fie influențat de factorul politic.

„În ultimii ani tot mai des în spațiul public se discută despre faptul că aleșii locali își schimbă apartenența politică pentru a beneficia de resurse financiare pentru comunitatea locală. Cel mai grav este însă situația când aleșii locali sunt determinați prin intermediul unor dosare penale sau contravenționale de a migra de la un partid politic la altul”, este de părere Viorel Pîrvan.

Potrivit unui studiu realizat de IDIS Viitorul împreună cu CALM citat de Viorel Pîrvan la etapa de urmărire penală se atestă un număr mare de cauze penale pornite pe abuz, neglijență și exces de putere în privința reprezentanților administrațiilor publice locale, însă doar o mică parte din ele ajung să fie examinate în instanțele de judecată.

În perioada 2015 – 2018 au fost intentate 192 de astfel de cauze penale, ce reprezintă 55% din numărul tuturor cauzelor examinate de CNA în 2015 – 2018 în privința reprezentanților APL. Din aceste 192 cauze penale, circa 9% au fost și sunt examinate în instanțele de judecată, iar cea mare parte a cauzelor penale au fost încetate sau clasate, fie s-a refuzat în pornirea urmării penale.

În concluzie, Viorel Pîrvan a spus că în dosarele contravenționale finalizate, 94% din soluții au constituit încetarea procesului contravențional, cel mai des instanțele de judecată au încetat procesul contravențional pe motiv de expirare a termenului de prescripție a răspunderii contravenționale (62%).

De notat că de cele mai multe ori cauzele contravenționale au fost finalizate (în fond și recurs) în termen de 8 luni (4), iar 50% din cauze au fost examinate de la 1 la 5 luni.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com