Connect with us

Social

Două persoane, reţinute. Aduceau mărfuri de la piața ”KM 7” din Odessa, ocolind posturile vamale interne de control

Publicat

pe

Inspectorii Echipelor Mobile, în comun cu ofițerii de investigații speciale ai Serviciului Vamal au anihilat o schemă de contrabandă cu mărfuri de larg consum, care erau procurate de la piața ”KM 7” din oraşul Odessa, Ucraina și introduse în țară prin regiunea transnistreană, cu ocolirea posturilor vamale interne de control.

Pe acest caz sunt cercetați penal doi conaționali, domiciliați în regiunea transnistreană, în privința cărora a fost emis mandat de arest preventiv pe un termen de 15 zile.

Aceștia au fost reținuți de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal în apropierea localității Fîrlădeni, r-nul Căușeni, iar în microbuzul în care se aflau, vameșii au depistat în total 1 218 articole vestimentare, în asortiment, fără acte de proveniență. Conform estimărilor, valoarea lotului reținut se cifrează la 328 000 lei.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracționale a grupării deconspirate și identificării tuturor membrilor acesteia, precum și a eventualilor complici. Persoanele implicate riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 3 la 10 ani.

Conducerea urmăririi penale pe acest caz este exercitată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Contramanifestanții la Marșul “Fără frică” acuză că au fost stropiți cu spray lacrimogen. Ce zic oamenii legii// LIVE

Publicat

pe

De către

Un grup de preoți și credincioși, contramanifestanți la Marșul “Fără frică”, s-au adunat în centrul capitalei pentru a împiedica acțiunea organizată astăzi de către comunitatea LGBT din Moldova. În acest an, marșul se va petrece sub sloganul „Fără Frică de Iubire”.

Cei adunați pe strada Pușkin au spus că oamenii legii au stropit protestatarii cu spray lacrimogen și că patru persoane, dintre care un preot, ar fi fost arestați. Oamenii legii au negat reținerea acestora și spun că asigură ordinea publicii.

Credincioșii au mai spus că au venit din mai multe localități, intonând cântece religioase. Potrivit Poliției, la acțiune participă aproximativ 200 de persoane.

Preoții și credincioșii i-au acuzat pe cei de la Marșul “Fără frică” că săvârșesc păcate grele și “că se închin Europei și nu lui Dumnezeu”. La un moment unul din protestatari a întrebat reporterul Moldova.ORG dacă are cruciuliță la gât, refuzând să vorbească cu acesta, pentru că nu o purta.

Citește mai departe

Social

Șoferii prinși în stare de ebrietate avansată la volan vor rămâne fără permis pe o perioadă de 4 ani!

Publicat

pe

De către

Șoferii prinși în stare de ebrietate avansată la volan vor rămâne fără permis pe o perioadă de 4 ani și vor fi obligați să muncească în folosul comunității. Ei nu vor mai putea scăpa basma curată, achitând doar amenda. Aceste prevederi se conțin în pachetul antialcool, prezentat astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere.

Pentru a responsabiliza conducătorii auto și a spori siguranța oamenilor pe drumurile țării, la inițiativa premierului Pavel Filip, a fost creat un grup de lucru care a lucrat la modificări la lege. Proiectul vine cu o nouă abordare.

„Noi nu vrem să facem bani de pe urma amenzilor aplicate pentru șoferi și ministerul de Interne să bifeze doar numărul de șoferi sancționați. Vrem o abordare sistemică a cauzei problemei ”, a subliniat Pavel Filip.

Principalele modificări ale proiectului sunt următoarele:

În primul rând, imediat ce un șofer va fi prins băut la volan, acesta va rămâne fără permis de conducere. Acum polițiștii ridică permisul până la pronunțarea deciziei judecătorești și eliberează șoferului un permis provizoriu, ceea ce înseamnă, de fapt, că acesta continuă să conducă.

„Noi anulăm noțiunea de „permis provizoriu”. Permisul se ridică imediat și, în același timp, judecătorul va avea la dispoziție un termen de 3 zile pentru a confirma sau nu ridicarea permisului”, a spus Pavel Filip.

Mașina celui reținut în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Procedura va costa 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior această procedură nu era reglementată, deseori polițistul fiind nevoit să se așeze la volanul mașinii pentru a o transporta.

Totodată, va fi exclusă amenda pentru condusul în stare de ebrietate avansată. Și asta pentru că aceasta nu s-a dovedit a fi eficientă. Șoferii plăteau amenda și continuau să ignore legea. Potrivit modificărilor, cei care vor fi prinși în stare de ebrietate avansată vor fi obligați să muncească până la 240 de ore în folosul comunității. Asta înseamnă muncă neremunerată în centre pentru persoane cu dizabilități, morgă, cimitire, curățenie pe străzi și alte activități prescrise de Inspectoratul Național de probațiune.

Un lucru foarte important este că pachetul antialcool exclude carența în legislație, care le dădea judecătorilor și procurorilor o marjă de interpretare.

Și anume, potrivit Codului penal (art.55), cei care sunt prinși în stare de ebrietate avansată la volan pot fi eliberați de răspundere penală dacă sunt la prima abatere sau dacă au la întreținere un minor. În aceste condiții, în foarte multe cazuri, șoferii prinși beți criță scăpau cu o amendă de câteva zeci de ori mai mică. Această prevedere a fost anulată.

„Am țintit nu doar fenomenul consumului de alcool la volan, ci și corupția din organele de drept, astfel încât să nu mai existe marjă de interpretare a legislației de către judecători”, a subliniat Pavel Filip.

În plus, șoferul prins în stare avansată de ebrietate, rămâne fără permis. Va fi introdusă noțiunea de „anulare a permisului de conducere”. Șoferii certați cu legea vor putea obține un permis de conducere abia peste patru ani, după ce susțin repetat examenul auto. Și asta doar după ce prezintă certificatul privind instruirea anti-alcool. Programul probațional obligatoriu anti-alcool, realizat de Inspectoratul Național de Probațiune, va fi de 20 de ore și va costa 4000 lei.

Prim-ministrul a accentuat că șoferii trebuie să respecte legea și nu trebuie să existe marjă de interpretare a legislației, în primul rând, pentru securitatea lor și a celor din jur, pentru familiile și copiii lor.

„Până la urmă fiecare decide cum ajunge acasă de la o petrecere: cu taxiul sau în mașina poliției. Celor care încă se mai gândesc să bea un pahar și să urce la volan, acest proiect le spune clar: ți-ai permis, n-ai permis! ”, a conchis Pavel Filip.

Pachetul antialcool a fost elaborat și propus pentru consultări publice, după definitivare documentul urmează să fie aprobat de Executiv.

În ultimii doi ani, 50 de persoane au murit în accidente, iar 280 au fost traumatizate. Principalele cauze sunt viteaza excesivă și condusul în stare de ebrietate. În această perioadă, 14 mii de șoferi au fost prinși băuți la volan. Dintre aceștia, 11 mii erau în stare avansată de ebrietate. Și mai trist este că din totalul de 14 mii de cazuri, în 2700 de cazuri, vinovații au scăpat de răspundere penală.

Citește mai departe

Social

Apă-Canal Chişinău demarează reabilitarea a circa șapte kilometri de rețele de canalizare

Publicat

pe

De către

„Apă-Canal Chişinău” a anunțat despre demararea reabilitării a circa 7 km de rețele de canalizare divizate în 13 secțiuni în zona urbană și a branșamentelor existente în partea centrală a municipiului Chișinău.

Astfel, începând cu ziua de luni, 21 mai, vor demara lucrările în paralel la primele două secțiuni. Prima secţiune cuprinde reabilitarea colectorului menajer-fecaloid din strada Sfatul Țării, în perimetrul străzilor Alexandru cel Bun și Sf. Andrei și la intersecția străzilor I. Doncev și I. Pruncul.

Cea de-a doua secţiune ce urmează a fi reabilitată cuprinde înlocuirea colectorului din strada Sfatul Țării, în perimetrul străzilor Anton Corobceanu și București.

De asemenea, începând cu 6 iunie, vor demara lucrările de reabilitare a colectorului menajer-fecaloid din strada București, în perimetrul străzilor A. Pușkin și Mitropolit G. Bănulescu –Bodoni.

Contractul pentru reabilitarea a circa 7 km de rețele de canalizare în valoare de peste un milion de euro, va fi executat de către compania locală „Comalion LCA” SRL, oferta căreia a fost desemnată câştigătoare ca urmare a licitaţiei internaționale.

Implementarea acestui contract face parte din cadrul Programului de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă din municipiul Chişinău în valoare totală de circa 61,8 mln euro, finanţat din sursele creditelor contractate de S.A. „Apă-Canal Chişinău” de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi a grantului investiţional acordat de către Uniunea Europeană, prin Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate (FIV UE).

Citește mai departe