Două mașini de epocă, din garajul Parlamentului, expuse în premieră în curtea Muzeului Național de Istorie

Două mașini de epocă, din garajul Parlamentului, vor fi expuse în premieră publicului în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Ulterior, acestea vor fi transportate în scuarul din fața clădirii Parlamentului.

Acţiunea face parte din şirul de evenimente dedicate Zilei Parlamentului Republicii Moldova, organizate în premieră, de Legislativ. Evenimentele prilejuite de cea de-a 26-a aniversare se vor desfășura în perioada 20 – 23 mai curent.

Astfel, luni, 22 mai, vor fi organizate trei ateliere de lucru în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Înscrierea pentru participanți a fost anunțată la începutul lunii și se va finaliza astăzi, la ora 17.00. Până acum circa 80 de tineri s-au înregistrat pentru a participa la:dezbaterea unui proiect de lege,discuția despre egalitatea de șanse,simularea exercițiului de vot.

Ulterior, în sala de ședințe plenare, tinerii vor participa la o sesiune de întrebări-răspunsuri cu președintele Parlamentului Andrian Candu.

La 23 mai, de Ziua Parlamentului va fi lansată o expoziție cu ocazia inaugurării muzeului instituției.

Printre exponatele care se regăsesc la această oră în muzeu sunt  documente istorice, fotografii și cadouri protocolare, primite de deputați de-a lungul anilor. În aceeași zi, cei mai talentați elevi ai Liceului republican de muzică ”Ciprian Porumbescu” vor primi bursele președintelui Parlamentului.

Totodată, oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului (OTIP) vor desfășura Ziua ușilor deschise la sediile din Edineț, Orhei, Leova, Comrat.

Reamintim: la 23 mai 1991, în conformitate cu Hotărârea Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, fosta republică unională, RSSM, este redenumită în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.