Două companii de pe piaţa gazelor lichefiate, cumpărate de persoane afiliate conducerii Partidului Socialiştilor// RISE

Două mari companii de pe piaţa gazelor lichefiate din Republica Moldova au fost cumpărate, acum trei luni, de persoane afiliate conducerii Partidului Socialiştilor, se arată într-o investigație RISE Moldova.

Preluarea afacerilor cu gaz lichefiat a avut loc în perioada când activitatea celor două companii era sub lupa Consiliului Concurenței, acestea fiind bănuite de trucarea unei licitații publice în valoare de circa 4 milioane de lei.

Noii proprietari declară că nu au știut despre investigația Consiliului Concurenței. „Noi de abia am cumpărat această companie. Trebuie să ne clarificăm care este situaţia şi apoi vom decide…

La mijlocul lunii decembrie 2017, Consiliul Concurenţei (CC) a anunţat public că a finalizat investigația privind încălcarea legislației concurențiale de către companiile Dominic SRL şi Comerţ-Gaz SRL. Consiliul a constatat că acestea au încheiat un acord anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând cu oferte trucate la o licitație publică organizată de Regia Autosalubritate din Chişinău în ianuarie 2016.

PRELUARE „SOCIALISTĂ”

La finele lunii septembrie 2017, în perioada când CC încă își defăşura investigaţia, firma Dominic SRL, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața gazului lichefiat din Republica Moldova, a fost preluată de Irina Dolință, fiica deputatei socialiste Alla Dolinţă și membră a Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin intermediul Combar-Plus SRL, companie pe care, oficial, Irina Dolință a cumpărat-o de la Unitrees Investments, un offshore cipriot reprezentat de tatăl său, Igor Dolință. Exact după aceeași schemă tânăra a preluat anterior și Vesma-Teh SRL, o altă companie a familiei Dolință de la care PSRM închiriază sediul său central din Chișinău.

Fostul proprietar al Dominic SRL, businessmanul Vladimir Frenc, și-a cedat afacerea în schimbul a trei milioane de lei, sumă care coincide cu capitalul social al firmei.

Însă contractul de vânzare-cumpărare nu l-a semnat el, ci fiica sa, Angela Golovanova. Curios este că Dominic SRL a fost fondată în 1994 de către soțul Angelei Golovanova, Serghei, pe când compania avea denumirea de GIC SRL. Un an mai târziu, acesta a vândut-o lui Vladimir Frenc.

Chiar dacă Frenc și-a cedat afacerea, aceasta a rămas, oarecum, tot în anturajul familiei sale. Și asta pentru că Irina Dolință, noul proprietar oficial al Dominic SRL, este prietena nepotului său, Serghei Golovanov jr.

Vladimir Frenc nu a răspuns la apelurile şi mesajele noastre. Fiica sa, Angela Golovanova, a refuzat să discute la acest subiect şi ne-a redirecționat la tatăl său, care „ne va răspunde la toate întrebările, atunci când va reveni în oraș”.

În prezent Dominic este proprietara unui depozit la Bălți și a nouă stații de alimentare cu gaz lichefiat. În 9 luni ale anului 2017 aceasta a ocupat locul opt în topul importatorilor de propan-butan, după ce în 2016 se clasase pe locul cinci.

Compania are trei licenţe eliberate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică: pentru importul şi comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat, pentru comerţul cu amănuntul a gazului lichefiat și pentru comerţul cu amănuntul a produselor petroliere.

Pe 29 decembrie 2017 compania a anunţat că se reorganizează prin dezmembrare (separare).

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.