Două centre SMURD acordă ajutor oamenilor din nordul și sudul țării

Cel de-al doilea Centru SMURD din Republica Moldova a fost deschis la la începutul lunii ianuarie, iar de atunci paramedicii au intervenit deja în peste 300 de cazuri. Un al treilea centru SMURD urmează a fi deschis la Chișinău, cel mai probabil anul acesta, iar un post SMURD, cu o capacitate mai mică, urmează a fi deschis și la Edineț, a comunicat pentru Moldova.ORG Diana Țurcan, ofițer de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale.

Potrivit informațiilor oferite de SPCSE, dintre cele peste 300 de intervenții ale paramedicilor în sudul țării, în 54 de cazuri sunt copii, iar dat fiind faptul că a fost perioada de iarnă, cele mai multe intervenții au fost necesare pentru acordare de ajutor în caz de fracturi, contuzii, fracturi ale membrelor.

La Cahul efectivul e de 20 de paramedici și trei autospeciale – una de tip C1 pentru terapie intensivă unde lucrează și un medic și două tip B2, doar cu paramedici. În zona de sud, aceștia intervin în raioanele Cahul, Giugiulești și Cantemir.

Un al treilea centru SMURD urmează a fi deschis și în capitală, când însă deocamdată nu se cunoaște. “Un post SMURD, cu capacitate mai mică, urmează a fi deschis și la Edineț”, a precizat ofițerul de presă pentru portalul nostru. Cel mai probabil ultimul va fi deschis mai curând decât centrul SMURD care urma a fi deschis la Chișinău.

Moldova.ORG amintește că, primul centrul SUMRD din țara noastră a fost deschis la Bălți, la finele lunii august, iar de atunci sute de oameni au beneficiat de îngrijiri medicale. Centrul are un efectiv de 5 mașini, dotate cu echipament performant și au fost donate de Guvernul român. Potrivit infomrațiilor, paramedicii din zona de nord au intervenit deja în peste 1 600 de cazuri.

SMURD este un proiect transfrontalier de asistență medicală urgentă calificată cu România. Autospecialele sunt unice în echiparea serviciilor de urgenţă din Republica Moldova și sunt operate de către paramedicii din cadrul Unităţilor de Salvatori şi Pompieri în comun cu medicii din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.