Connect with us

Publicat

pe

Două autobuze au ars complet în această noapte într-o parcare din localitatea Băcioi. La fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri. Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit.

Incendiul a izbucnit la ora 01.55, când Serviciul 901 a fost solicitat pentru a interveni la lichidarea incendiului izbucnit într-o parcare de pe strada Uzinelor din localitatea Băcioi.

Ajunși la destinație, salvatorii au stabilit că două autocare de model Setra și Mercedes sunt cuprinse de flăcări. Pompierii au reușit localizarea arderii către ora 03.00 și au lichidat complet incendiul la ora 04.53.

În urma arderii nimeni nu a avut de suferit. Cele trei echipaje ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au salvat alte 3 autobuze care riscau să ardă.

Toate circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiștii IGSU.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Mitropolitul Vladimir: Nu punem taxe. Când vedeți în Biserică niște taxe, este un îndemn cam aproximativ cât ar trebui să fie

Publicat

pe

De către

Bisericile din Moldova trăiesc din jertfa creștinilor, dar nu pun taxe cât creștinul trebuie să plătească. Iar taxele afișate aici este mai mult un îndemn cam aproximativ cât ar trebui să fie, a declarat mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir într-un interviu pentru Prime.md.

Mai mult, mitropolitul Vladimir susține că este o transparență financiară în cadrul Mitropoliei, iar cei de la conducerea mitropoliei “țin cont de aceasta și în fiecare an, în fața arhiereilor, protopopilor dau dare de seamă”.

“În Biserică există jertfă și toți trăitorii sau mai bine zis slujitorii din biserică trăiesc din această jertfă cât creștinul jertfește. Dar nu punem taxe cât creștinul trebuie să plătească. Când vedeți în biserică undeva niște taxe, este un îndemn cam aproximativ cât ar trebui să fie”, a declarat înaltul ierarh.

Aceasta a menționat că din banii achitați de creștini la biserici se plătesc serviciile comunale, salariul la preot și la cei care sunt angajați în aceste biserici. Mitropolitul a explicat că deși sunt uneori criticate prețurile afișate, cum ar fi  300, 500 lei pentru un Botez, acești bani merg la întreținerea acestei Biserici.

“Câteodată, de asemenea, suntem criticați de ce costă botezul 300, 500 sau poate și mai mult în această biserică. Dar nimeni nu vorbește despre aceea că preotul are botez o dată pe lună, dar poate o dată în trimestru. De aceea, sunt exagerate aceste prețuri pentru a avea bani să întrețină această Biserică”, se arată în interviul mitropolitului.

Totodată, mitropolitul Vladimir sugerează că problema transparenței financiare este abordată nu de cei care  jertfesc pentru întreținerea Bisericii, ci de cei care sunt departe de aceasta și cărora “le pare că dacă pe semestru o biserică a dat 100 sau 200 de lei pentru întreținerea Mitropoliei este o sumă exagerată”.

“Dar această întrebare nu pun acei care jertfesc pentru întreținerea fie bisericii, fie sediul Mitropoliei, dar cei care sunt departe de Biserică și le pare că dacă pe semestru o biserică a dat 100 sau 200 de lei pentru întreținerea Mitropoliei este o sumă exagerată sau o sumă foarte mare. Dar nu întreabă cât noi cheltuim pentru întreținerea acestui sediu, nu vorbesc de gazele naturale, electricitatea, telefoanele și multe, multe altele”, a mai spus mitropolitul Vladimir.

Reamintim că la 30 decembrie, un grup de membri ai Bisericii Ortodoxe din Moldova a lansat o petiție în care au cerut transparență financiară și decizională de la conducerea Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.

Astfel, petiționarii au cerut de la conducerea Mitropoliei Moldovei să fie prezentat un raport financiar anual în care se va prezenta lista cheltuielilor și veniturilor anuale ale mitropoliei.

De asemenea, a fost solicitată transparență decizională în cadrul luării deciziilor privind cheltuielile banilor proveniți din donațiile membrilor Bisericii.

Ion Andronache, inițiatorul petiției, a lansat și un mesaj video în care explică care au fost motivele lansării acesteia. Potrivit lui, fiecare parohie, achită la Mitropolie un impozit trimestrial, însă ulterior nimeni nu știe ce se face cu acești bani.

Citește mai departe

Social

O infirmieră de la 903, lovită cu piciorul și îmbrâncită de un pacient la Cahul. Femeia s-a ales cu o fractură

Publicat

pe

De către

O infirmieră de la 903 a fost lovită cu piciorul și îmbrâncită de un pacient în stare de ebrietate căruia tocmai îi acordase ajutor medical. Cazul de agresiune a echipei de asistență medicală urgentă a avut loc în orașul Cahul.

Echipa de AMU a fost solicitată la un pacient în stradă. La locul solicitării, a fost depistat un bărbat de aproximativ 30 de ani, care prezenta un comportament agresiv, aflându-se sub influența consumului de alcool.

Pacientul a fost examinat în autosanitară, iar la un moment dat, fără niciun motiv, a lovit infirmiera cu piciorul și a îmbrâncit-o.

Drept urmare, aceasta a căzut din transportul sanitar și s-a ales cu o fractură a gambei drepte.

În prezent infirmiera se află la tratament în spitalul raional, iar pacientul a fost preluat de un echipaj de poliție.

Citește mai departe

Social

Trei permise de conducere falsificate, ridicate de polițiștii de frontieră de la doi cetățeni români și un ucrainean

Publicat

pe

De către

Trei permise de conducere falsificate au fost depistate de polițiștii de frontieră, fiind ridicate de la doi cetățeni români și un ucrainean. Cazurile au fost deconspirate în punctele de trecere Costești, Otaci și Leușeni.

În prima reținere, consemnată în ajunul Crăciunului, un bărbat de 31 ani originar din Jud. Botoșani, România, s-a prezentat pe sensul de intrare în țară prin PTF Costești, la volanul automobilului de model Opel Vectra, înmatriculat în același județ.

La cererea polițistului de frontieră, printre documentele de călătorie s-a prezentat și permisul de conducere, eliberat de autoritățile ucrainene. Din startul verificărilor au apărut suspiciuni asupra veridicității permisului, deoarece acesta înfățișa mai multe elemente necaracteristice. Urmare a cercetărilor suplimentare s-a constatat falsificarea acestuia.

Mai mult în cadrul audierilor tânărul a relatat că permisul a fost perfectat de către o persoană necunoscută din Republica Moldova, contra sumei de 300 euro.

Permisul falsificat va fi motiv de cercetare penală celui de-al doilea cetățean român, depistat în PTF Leușeni, la data de 8 ianuarie 2018. În cadrul controlului de frontieră, pe sensul de ieșire din țară, conducătorul auto de 36 de ani al unui Opel Combo, înmatriculat în Marea Britanie, a prezentat toate actele în regulă.

Însă, au apărut suspiciuni asupra comportamentului persoanei și în baza analizei de risc, s-a luat decizia suplimentării verificărilor.

Poliţiştii de frontieră au găsit în portmoneul tânărului un permis de conducere bulgăresc, eliberat pe numele acestuia, care nu corespundea unui autentic. Din primele cercetări documentul a fost constatat ca fiind falsificat. La audieri, bărbatul a comunicat că și-a perfectat permisul prin intermediul unui cetățean bulgar, pentru serviciile acestuia achitând o sumă de 600 de lire sterline.

De asemenea, ieri a fost depistat cel de-al treilea permis fals, în punctul de trecere ”Otaci”. La formalitățile de trecere a frontierei, cu intenția de a intra în R. Moldova, s-a prezentat un cetățean al Ucrainei.

Polițistul de frontieră a observat în permisul de conducere semne vădite de falsificare. Verificările adiționale au confirmat bănuielile angajatului Poliției de Frontieră, iar documentul în cauză s-a adeverit a fi falsificat. Bărbatul în vârstă de 45 ani a declarat că nu cunoaște despre cele depistate.

Toate documentele falsificate au fost reținute și transmise spre expertiză, polițiștii de frontieră continuă cercetările sub toate aspectele legale, pentru elucidarea circumstanțelor și identificarea persoanelor implicate.

Dacă conducătorii auto vor fi găsiți vinovați, conform art.361, al.1 CP al RM, aceștia riscă amendă în mărime de până la 650 u.c. sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social1 minut în urmă

Două autobuze au ars complet într-o parcare din Băcioi// VIDEO

Două autobuze, cuprinse de flăcări, au fost stinse de pompieri în această noapte.

Social19 minute în urmă

Mitropolitul Vladimir: Nu punem taxe. Când vedeți în Biserică niște taxe, este un îndemn cam aproximativ cât ar trebui să fie

Bisericile din Moldova trăiesc din jertfa creștinilor, dar nu pun taxe cât creștinul trebuie să plătească. Iar taxele afișate aici...

Externe4 ore în urmă

Un deţinut, declarat mort, a început să sforăie pe masa de autopsie. Familia cere eliberarea acestuia

Familia unui deţinut care fusese declarat mort de medici înainte de a se trezi la autopsie a cerut eliberarea imediată...

Social12 ore în urmă

O infirmieră de la 903, lovită cu piciorul și îmbrâncită de un pacient la Cahul. Femeia s-a ales cu o fractură

O infirmieră de la 903 a fost lovită cu piciorul și îmbrâncită de un pacient în stare de ebrietate căruia...

Externe15 ore în urmă

Un zid imens de gheaţă, care se întinde pe mai bine de 12 kilometri, s-a format la graniţa dintre China şi Rusia// VIDEO

Vizitatorii au supranumit acest fenomen Marele Zid de Gheaţă.

Social16 ore în urmă

Trei permise de conducere falsificate, ridicate de polițiștii de frontieră de la doi cetățeni români și un ucrainean

Trei permise de conducere falsificate au fost depistate de polițiștii de frontieră, fiind ridicate de la doi cetățeni români și...

Politică17 ore în urmă

Miniștrii desemnați vor depune jurământul de învestire la 10 ianuarie. Decretele vor fi semnate de Andrian Candu

Miniștrii desemnați vor depune miercuri, 10 ianuarie 2018,  jurământul de învestire. Decretele urmează să fie semnate de șeful Legislativului, Andrian...

Advertisement

Opinii