Connect with us

Justiție

Dosarul „schemei frauduloase de eliberare a livretelor militare”, trimis în judecată

Publicat

pe

Şeful Secţiei Administrativ Militare Ciocana din cadrul Centrului Militar Chişinău, împreună cu specialistul superior al Serviciului mobilizare şi medicul-specialist din cadrul aceleiaşi unităţi vor compărea pe banca acuzaţilor pentru acţiuni coruptibile, care au permis eschivarea anumitor cetăţeni de la obligațiunea îndeplinirii serviciului militar în termen.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată.

Cei trei au fost reţinuţi în noiembrie 2017 de Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate.

Timp de aproximativ două luni, procurorii şi ofiţerii SIS au documentat întreg mecanismul de fraudare de către inculpaţi, a procesului de încorporare a recruţilor în serviciul militar.

Potrivit celor stabilite, persoanele publice din cadrul Centrului Militar al mun.Chișinău favorizau, contra plată, cetăţeni ai Republicii Moldova în a se eschiva de la serviciul militar în termen. Cumulativ, aceştia asigurau eliberarea actelor de evidență militară fictive, prin aplicarea unor scheme de corupție.

În acest scop a fost pusă la cale o schemă de pretindere a banilor de la persoanele care intenționau să obţină livret militar, însă fără a îndeplini serviciul militar în termen.

Inculpaţii solicitau de la beneficiari anumite sume de bani, cu taxă flexibilă, asigurându-le amânarea neîntemeiată de încorporare prin manipularea documentelor de evidență, eliberându-le livrete militare ce nu corespundeau adevărului sau declararea acestora ca inapți pentru serviciul militar.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de corupre pasivă şi activă, dar şi de fals în acte publice, inculpaţii riscă până la 10 ani închisoare, cu amendă de până la 400 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani. De asemenea, aceştia vor fi obligaţi să achite cheltuieli judiciare în sumă de 25 mii de lei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Procurorii nu sunt de acord: Un șofer care a accidentat mortal un pieton la Florești, condamnat la 5 ani cu suspendare

Publicat

pe

De către

Un șofer, care la începutul acestui an a lovit mortal cu maşina un pieton la Floreşti şi a părăsit locul accidentului rutier, a fost condamnat la 5 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 5 ani.

Sentinţa a fost dictată de Judecătoria Soroca, sediul Floreşti.

Procurorii consideră verdictul primei instanţe prea blând şi au anunțat astăzi că au contestat sentinţa, insistând pe condamnarea inculpatului la o pedeapsă reală cu închisoare.

Tragedia s-a produs în seara zilei de 17 ianuarie curent, pe strada centrală din oraşul Floreşti. Deplasându-se la volanul unui Volkswagen Golf, inculpatul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, pe un carosabil acoperit cu polei, tamponând un pieton care tocmai traversa strada.

Cu toate acestea, inculpatul şi-a continuat drumul, părăsind locul accidentului rutier şi lăsând victima în primejdie, care, urmare a vătămărilor grave primite, a decedat.

Citește mai departe

Justiție

Iurie Roşca, trimis în judecată într-un dosar de trafic de influenţă

Publicat

pe

De către

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că a finalizat urmărirea penală într-un dosar penal de trafic de influență în proporții deosebit de mari, în care este învinuit politicianul Iurie Roșca.

Urmărirea penale a început în baza unui denunț al administratorului de firmă implicat.

Conform materialelor cauzei, în decembrie 2009, învinuitul, aflându-se la sediul partidului pe care îl conduce, acționând cu intenţie directă, personal a pretins pentru sine, de la administratorul unei societăți comerciale, valută străină în sumă de un milion de euro.

În schimbul acestei sume, învinuitul susţinea că va influența factori de decizie din cadrul sistemului judiciar, în vederea emiterii unei hotărâri favorabile antreprenorului, într-un litigiu economic.

În continuarea acţiunilor sale criminale, peste câteva zile de la pretindere, învinuitul, a primit de la antreprenorul menționat, valută străină care nu i se cuvenea în sumă de 117 000 dolari dolari.

Ulterior, după ce în februarie 2010, a fost emisă de către instanță o decizie nefavorabilă denunțătorului în litigiul în care era figurant, la cererea învinuitului, acesta i-a mai transmis 110 000 dolari SUA, în vederea soluționării chestiunii.

În cadrul urmăririi penale, procurorul a respins cererea denunțătorului de recunoaștere în calitate de parte vătămată și civilă pe dosar, în vederea recuperării banilor transmiși, deoarece conform legislației, în cazul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență sumele de bani transmise sunt recuperate în folosul statului.

Astfel, prin acţiunile sale intenţionate, inculpatul a săvârșit traficul de influenţă, adică pretinderea şi primirea personal de bani pentru sine, de către o persoană care susţine că are influenţă asupra unei persoane cu funcţie de demnitate publică, pentru a o face să îndeplinească acţiuni in exercitarea funcţiei sale, acţiuni săvârșite cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari, infracţiune prevăzută la art.326 alin.(3) lit.a) din Codul penal.

Iar dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 u.c. sau închisoare de la 3 la 7 ani.

De menționat că, au fost aplicate sechestre asupra mijloacelor bănești, ridicate în cadrul perchezițiilor la sediul inculpatului, în mărime totală de aproximativ 250 mii de lei, precum și asupra bunurilor imobile în valoare de aproximativ 2 413 328 de lei.

Citește mai departe

Justiție

Dosarul ASEM: Doi lectori se vor afla în arest la domiciliu, iar altul sub control judiciar. Trei intermediari – în arest preventiv

Publicat

pe

De către

Doi lectori. reţinuţi în dosarul examenelor fraudate de la ASEM, se vor afla în arest la domiciliu, iar altul sub control judiciar. Trei intermediari au primit câte 30 de zile de arest preventiv. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii Judecătoriei Chişinău, oficiul Buiucani.

Procurorul pe acest caz, Mariana Botezatu, a declarat presei că urmărirea penală este la etapa incipientă, iar procurorii documentează schema infracțională prin diferite măsuri speciale de investigație. Potrivit ei, unii suspecți conlucrează cu organul de urmărire penală.

”Așa cum s-a menționat anterior, există o bănuială rezonabilă că persoanele acționau în cadrul unui grup criminal organizat. Intermediarii primeau de la studenți mijloace bănești ce nu li se cuvin, iar apoi le transmiteau la profesori, precum și altor intermediari. Relevant este că din sumele respective, își rețineau și ei careva mijloace bănești. Această schemă infracțională a durat un timp îndelungat, noi documentăm prin diferite măsuri speciale de investigație, urmărirea penală este la etapa incipientă”, a declarat procurorul Mariana Botezatu.

CNA a anunțat astăzi că peste 2 000 000 de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM.

Amintim că, marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro.  În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Citește mai departe