Dosarul „schemei frauduloase de eliberare a livretelor militare”, trimis în judecată

Şeful Secţiei Administrativ Militare Ciocana din cadrul Centrului Militar Chişinău, împreună cu specialistul superior al Serviciului mobilizare şi medicul-specialist din cadrul aceleiaşi unităţi vor compărea pe banca acuzaţilor pentru acţiuni coruptibile, care au permis eschivarea anumitor cetăţeni de la obligațiunea îndeplinirii serviciului militar în termen.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată.

Cei trei au fost reţinuţi în noiembrie 2017 de Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate.

Timp de aproximativ două luni, procurorii şi ofiţerii SIS au documentat întreg mecanismul de fraudare de către inculpaţi, a procesului de încorporare a recruţilor în serviciul militar.

Potrivit celor stabilite, persoanele publice din cadrul Centrului Militar al mun.Chișinău favorizau, contra plată, cetăţeni ai Republicii Moldova în a se eschiva de la serviciul militar în termen. Cumulativ, aceştia asigurau eliberarea actelor de evidență militară fictive, prin aplicarea unor scheme de corupție.

În acest scop a fost pusă la cale o schemă de pretindere a banilor de la persoanele care intenționau să obţină livret militar, însă fără a îndeplini serviciul militar în termen.

Inculpaţii solicitau de la beneficiari anumite sume de bani, cu taxă flexibilă, asigurându-le amânarea neîntemeiată de încorporare prin manipularea documentelor de evidență, eliberându-le livrete militare ce nu corespundeau adevărului sau declararea acestora ca inapți pentru serviciul militar.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de corupre pasivă şi activă, dar şi de fals în acte publice, inculpaţii riscă până la 10 ani închisoare, cu amendă de până la 400 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani. De asemenea, aceştia vor fi obligaţi să achite cheltuieli judiciare în sumă de 25 mii de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.