Dosar de corupţie! Oficiali, percheziționați pentru luare de mită de la persoane cu dizabilități

Ofițerii anticorupție şi procurori au efectuat astăzi mai multe percheziții în cadrul unui dosar în care sunt vizaţi directori ai consiliilor republicane şi teritoriale pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă. Aceştia sunt bănuiţi de corupere pasivă, prin estorcare şi pretindere de mită de la cetăţeni pentru acordarea sau reconfirmarea gradelor de invaliditate.

Estimativ, sumele estorcate pentru un certificat variau de la 1000 de lei până la 15 000 de lei.

Potrivit materialelor acumulate, s-a stabilit că, pe parcursul anului 2015, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Familiei a recepţionat un număr impunător de petiţii privind dezacordul unor cetăţeni faţă de stabilirea gradelor de invaliditate de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă (CNDDCM).

Aceştia au reclamat că şefii Consiliilor ar fi facilitat acordarea gradelor de dizabilitate unor persoane, iar pentru aceste servicii ar fi estorcat diferite sume de bani.

Estimativ, sumele estorcate pentru un certificat variau de la 1000 de lei până la 15 000 de lei, iar pentru aceşti bani şefii Consiliilor includeau date denaturate în rapoartele de expertizare şi în certificatele privind gradul de dizabilitate. Potrivit informaţiilor preliminare, mijloacele financiare colectate de către şefii consiliilor teritoriale erau transmise persoanelor publice din cadrul aparatului central al Consiliului naţional.

Pentru fortificarea probatoriului, CNA şi procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii în biroul de serviciu al directorului CNDDCM, precum şi la locul de muncă al şefilor a două Consilii teritoriale din Chişinău, Bălţi şi Ceadâr-Lunga.

Urmărirea penală a fost începută în temeiul unei bănuieli rezonabile că a fost săvârşită infracţiunea prevăzută de art. 324 alin.(2), lit. b), c) Cod penal – corupere pasivă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.