Connect with us

Primarul suspendat al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. Decizia a fost luată astăzi de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Controlul judiciar a fost stabilit pe un termen de 30 de zile, adică până la data de 10 decembrie. În această perioadă, el nu va avea dreptul să părăsească orașul Chișinău.

Se pare că decizia instanţei l-a luat prin surprindere pe Dorin Chirtoacă, care a declarat că “ceva nu este în regulă” şi că situaţia va fi mai clară pe parcursul zilelor următoare. Potrivit lui, este o decizie tardivă, luată de ochii lumii, înainte de referendumul din 19 noiembrie. “În mod normal trebuiau să mă elibereze de tot şi să se încheie cu acest dosar”, a relatat Dorin Chirtoacă.

Primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă a fost reţinut la finele lunii mai de procurorii și ofițerii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde s-a aflat până în prezent.

Totodată, procurorii anticorupție au anunțat la finele lunii august că edilul este cercetat într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcție până la emiterea unei sentințe definitive. În ambele cazuri, Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

PSRM şi PCRM au semnat moțiunea simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale

Fracţiunea PCRM a anunţat astăzi că depune o moțiune simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale. Moțiunea a fost semnată de deputaţii comunişti şi cei socialiști. Pe de altă parte, președintele Parlamentului a declarat că prima dată aude despre așa ceva, numind inițiativa drept „o stupiditate juridică”.

„Noi cu vehemență am condamnat mai multe hotărâri și acțiuni distructive ale Curții Constituționale care a demonstrat o lipsă totală de respect față de Constituția R Moldova și care s-a transformat în una din componentele guvernării. Actuala componență a înaltei Curți a politizat excesiv rolul acesteia modificând în multe rânduri Constituția”, a declarat în plenul Parlamentului deputata PCRM, Ina Șupac.

Totodată, parlamentara a menţionat că la apelul comuniştilor de a semna textul moțiunii simple s-au alăturat deputații fracțiunii PSRM, respectiv inițiativa are numărul mai mult decât necesar de semnături. “Astfel, depunem moțiunea în mod regulamentar și așteptăm dezbaterea acesteia conform art.113 al regulamentului Parlamentului”, a spus Ina Șupac.

La rândul său, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că prima dată aude de așa ceva. “Probabil ați fost consultați foarte greșit din punct de vedere juridic. Nu există nici constituțional nici regulamentar moțiunile împotriva activității CC a R. Moldova”, a relatat Andrian Candu.

Argumentul adus de preşedintele Parlamentului nu a convins-o pe deputata PCRM, care a făcut referire la regulamentul Parlamentului privind iniţierea moţiunilor.

„Uneori e foarte greu să aduci argumente, scuzați expresia, la stupidități juridice. Chiar e foarte greu”, a răspuns Andrian Candu, care a propus ca deputaţii să nu mai cheltuiască banii cetățenilor și să treacă la lucru.

Reamintim că la şedinţa trecută a Parlamentului deputaţii PCRM din Parlament au inițiat o moțiune simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale. Comuniştii au acuzat că președintele CC ar fi făcut mai multe declaraţii contrare statutului său de judecător și că Înalta Curte ar manifesta “o vădită părtinitate” la examinarea cauzelor cu care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară.

Citește mai departe

Politică

Centrul pentru Cetățenie Română din Chișinău va acorda asistență la întocmirea dosarului de redobândire a cetățeniei

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a anunțat decizia înființării la Chișinău a Centrului pentru Cetățenie Română. Centrul va funcționa în incinta Biroului parlamentar al deputatului Constantin Codreanu din strada 31 August 1989 nr. 98, Chișinău, MD-2004 (clădirea Uniunii Scriitorilor din Moldova) și va avea program în zilele de marți, miercuri și joi ale fiecărei săptămâni.

Discuțiile privind Centrul pentru Cetățenie Română au fost purtate cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Republica Moldova, în special cu cei ai organizațiilor constitutive ale Blocului Unității Naționale. Ideea unui Centru pentru Cetățenie Română fusese lansată cu ocazia Atelierului legislativ cu genericul ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”, organizat la Chișinău în vara anului curent și fiind conceput ca un laborator de idei orientate spre societatea românească din Țară și de peste hotare.

”Cetățenia română este un drept fundamental al românilor basarabeni. Dorim ca prin acest Centru pentru Cetățenie Română să le acordăm asistență calificată tuturor celor care au nevoie de ea la întocmirea dosarului de redobândire a cetățeniei române. Am decis înființarea acestui Centru după discuții cu români din diverse localități ale Basarabiei și cu reprezentanți ai societății civile.

Sunt convins că Centrul nostru de la Chișinău va impulsiona substanțial procesul de repunere a basarabenilor în drepturile firești de cetățeni români, drepturi de care basarabenii au fost privați abuziv fără să fi renunțat vreodată la ele”, a menționat deputatul Constantin Codreanu la Chișinău

Citește mai departe

Politică

Platforma DA critică constituirea circumscripţiilor electorale: Oferă forțelor antieuropene un avantaj enorm

Platforma DA a criticat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, constituirea circumscripţiilor electorale, declarând că sistemul electoral nou din start oferă forțelor antieuropene un avantaj enorm. Potrivit membrilor formaţiunii, din 46 de circumscripții create pe teritoriul Republicii Moldova, la alegerile prezidențiale din octombrie 2016 Igor Dodon ar fi câștigat din primul tur în 30.

Astfel, potrivit Pltaformei DA, activitatea “fructuoasă” a Comisiei permanente de constituire a circumscripțiilor a demonstrat că scopul principal al modificării sistemului electoral este “conservarea stării de captivitate a statului nostru, precum și împărțirea zonelor de influență între două clanuri mafiote interconectate, care activează sub acoperirea paravanului geopolitic”.

“În urma procesului de delimitare a hotarelor circumscripțiilor electorale, aproape toate raioanele țării au fost ciopârțite în două sau chiar în trei circumscripții. Drept rezultat, a apărut o incertitudine periculoasă în privința modalității de creare a consiliilor de circumscripții și a soluționării litigiilor electorale în teritoriu. Sofisticarea total inoportună a procesului electoral contribuie semnificativ și la creșterea abuzurilor și fraudelor din partea guvernării”, se arată într-o declaraţie a partidului.

O altă abatere gravă, în opinia celor de la Platforma DA,  este discriminarea drepturilor politice ale alegătorilor din Diaspora.

“În conformitate cu datele oficiale, numărul alegătorilor aflați peste hotare la muncă este estimat la peste 845 mii. Chiar și conform Codului electoral modificat recent, pentru aceste persoane ar trebui să fie înființate minimum 13 circumscripții. Însă, Comisia respectivă a decis să se limiteze la doar trei circumscripții pentru conaționalii noștrii din Diaspora. Promisiunea trâmbițată de președintele Dodon despre crearea a 25 de circumscripții peste hotare, s-a dovedit a fi o minciună”, au mai declarat membrii partidului.

În aceste condiţii Platforma Demnitate și Adevăr cere în continuare anularea sistemului electoral mixt, “care a fost promovat și adoptat de către tandemul Plahotniuc – Dodon”,  face apel către partenerii externi, atenționându-i asupra extinderii și aprofundării derapajului antidemocratic în domeniul electoral şi cheamă la consolidare toate forțele politice realmente antioligarhice și democratice în vederea demarării urgente a procedurii de inițiere a unui referendum legislativ privind anularea modificărilor din Codul Electoral.

De asemenea, Platforma DA îndeamnă Diaspora să organizeze acțiuni de protest în marile capitale europene, în SUA și Rusia, precum și în Chișinău, împotriva unui sistem electoral discriminatoriu.

Precizăm că Guvernul a aprobat lista circumscripțiilor uninominale. Conform hărții finale, care cuprinde în total 51 de circumscripții, 48 vor fi constituite pe teritoriul Republicii Moldova, iar 3 în afara țării.

Foto: Privesc.eu

Citește mai departe

Ultimile Știri

Diverse2 ore în urmă

Dosarul „laboratorului ADN”: ex- directorul Centrului de Medicină Legală, adjunctul CML şi un expert, trimişi în judecată

Fostul director al Centrului de Medicină Legală (CML), actualul adjunct al directorului CML şi un expert din cadrul instituţiei vor...

Politică2 ore în urmă

Dorin Chirtoacă a fost eliberat sub control judiciar

Primarul suspendat al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. Decizia...

Politică3 ore în urmă

PSRM şi PCRM au semnat moțiunea simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale

Fracţiunea PCRM a anunţat astăzi că depune o moțiune simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale. Moțiunea a fost semnată de deputaţii...

Social3 ore în urmă

Peste 200 de salvatori au fost ridicați pe alarmă în această dimineață// VIDEO

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență efectuează astfel de testări pentru a cunoaște nivelul de intervenție în cele mai dificile...

Social4 ore în urmă

Ministrul israelian al Apărării Liberman a primit în dar de la premierul Filip arborele genealogic al familiei sale

În cadrul vizitei oficiale întreprinse în Statul Israel, premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu ministrul israelian al Apărării, Avigdor Liberman,...

Social4 ore în urmă

Un angajat al unui autoservice a furat un automobil, pentru a se plimba. Unde a fost depistată maşina

Un angajat al unui autoservice a fost reţinut de oamenii legii, după ce a furat un automobil pe care l-a...

Cultură5 ore în urmă

S-a stins din viaţă cunoscutul satiric rus Mihail Zadornov

Cunoscutul scriitor și satiric rus Mihail Zadornov s-a stins din viaţă în această dimineaţă, în urma unei boli incurabile. Zadornov...

Advertisement

Opinii