Donald Trump a cerut unui muzeu un tablou de Van Gogh, dar a primit în schimb o toaletă din aur

Un reprezentant al administrației prezidențiale a cerut muzeului Muzeul Guggenheim din New York să-i împrumute un tablou semnat de Van Gogh pentru a fi expus la Casa Albă, dar drept răspuns au primit oferta de a expune o toaletă făcută din aur de 18 carate.

Răspunsul curatorului-şef al Muzeului Guggenheim către Casa Albă a fost politicos, dar ferm: muzeul nu poate onora cererea de a împrumuta un van Gogh pentru reşedinţa privată a preşedintelui Trump.

În schimb, a scris Nancy Spector, curatoarea Guggenheim, o altă lucrare de artă este disponibilă, una total diferită de „Peisaj cu zăpadă albă”, pictat de maestrul olandez în anul 1888.

Alternativa propusă de către oficialul muzeului: o toaletă din aur masiv, de 18 karate, complet funcţională – o lucrare intitulată „America”, descrisă de către critici drept o satiră îndreptată către excesul de avuţie din Statele Unite.

În ultimul an de zile Guggenheim a expus această lucrare – „America” – creaţia artistului contemporan Maurizio Cattelan – într-o toaletă publică a muzeului, unde vizitatorii au putut-o folosi.

Cum perioada de expoziţie a acestei opere s-a încheiat, closetul era disponibil „în cazul în care preşedintele şi prima doamnă ar avea dorinţa de a-l instala la Casa Albă”, i-a transmis administraţiei Trump oficialul muzeului, într-un email obţinut de jurnaliştii publicaţiei Washington Post.

Este o tradiţie în Washington ca fiecare nouă administraţie să împrumute opere de artă pentru spaţiul personal. Spre exemplu Kennedy a preferat un Delacroix, iar Obama s-a arătat inclinat către arta abstractă, preferând tablouri de Rothko şi Jasper Johns.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.