Donald Rumsfeld la Chisinau

in drum spre Istanbul, unde va participa la Reuniunea NATO, ministrul apararii al SUA, Donald Rumsfeld, a efectuat o vizita de citeva ore la Chisinau, la invitatia omologului sau moldovean Victor Gaiciuc.

in capitala Republicii Moldova, Rumsfeld s-a intilnit cu presedintele Vladimir Voronin, cu alte oficialitati si cu „trupele moldovenesti care au fost si vor fi dislocate in Irak".

Donald Rumsfeld este oficialul american de rangul cel mai inalt care a vizitat Republica Moldova pina in prezent.

intilnirea lui Donald Rumsfeld cu presedintele moldovean Vlaimir Voronin s-a desfasurat cu usile inchise. Un comunicat al presedintiei noteaza ca in cadrul discutiei au fost abordate teme ce tin de reglementarea conflictului transnistrean, de participarea contingentului moldovenesc la operatiunile din Irak si de cooperarea in cadrul Programului NATO „Parteneriatul pentru Pace".

Vladimir Voronin s-a referit de asemenea la initiativa sa privind semnarea de catre Rusia, SUA, Rominia, Ucraina si Uniunea Europeana a unui Pact de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova.

Pact conceput la Chisinau ca o solutie pentru conflictul transnistrean si pentru mentinerea statului Republica Moldova. Potrivit comunicatului, Donald Rumsfeld a apreciat aceasta initiativa drept – „interesanta".

Rumsfeld a multumit pentru participarea la operatiunile din Irak

Dupa intilnirea cu Presedintele Voronin, secretarul american al apararii s-a deplasat la locul de stationare a Brigazii moldovenesti de infanterie „Stefan cel Mare".

insotit de omologul sau moldovean Victor Gaiciuc, Donald Rumsfeld a trecut in revista efectivele brigazii si s-a intretinut familiar cu mai multi militari care au fost sau vor pleca in Irak din partea Republicii Moldova.

in timpul unei conferinte de presa, ministrul american l-a rugat chiar pe colegul sau moldovean sa le permita soldatilor aliniati sa se adaposteasca de ploaia care incepuse sa se inteteasca.

Donald Rumsfeld si-a exprimat aprecierea deosebita fata de participarea militarilor moldoveni in operatiunile din Irak:

"Primul contingent de soldati care au mers in Irak din partea Moldovei au reprezentat tara dumneavostra foarte bine, atit in ceea ce priveste experienta lor de deminare, cit si operatiunile de asistenta umanitara. Suntem de asemenea foarte multumiti ca un al doilea grup de militari moldoveni va pleca in curind in Irak", a spus Donald Rumsfeld.

"Rusia trebuie sa-si respecte angajamentele asumate la summit-ul OSCE"

Ministrul american al apararii a insistat in raspunsurile sale asupra sprijinului ferm al Statelor Unite pentru o solutionare pasnica a conflictului transnistrean, pentru o Moldova suverana reunificata si pentru evacuarea trupelor rusesti din regiune, conform angajamentelor asumate de Moscova in 1999 la reuniunea OSCE de la Istanbul:

"NATO si statele membre ale OSCE cred ca angajamentele asumate de Rusia acum cinci ani la Reuniunea OSCE de la Istanbul trebuie respectate", a subliniat secretarul american al Apararii.

Dar au oare Statele Unite interese militare specifice in Republica Moldova si in ce masura acestea pot fi armonizate cu cele ale Rusiei?:

„SUA nu au interese militare ca atare in Republica Moldova. SUA sunt membre ale NATO, noi apreciem foarte mult Programul Parteneriatul pentru Pace si suntem fericiti ca Moldova este antrenata in acest Program. De asemenea, noi suntem foarte recunoscatori Republicii Moldova pentru participarea ei la operatiunile din Irak si in razboiul mondial impotriva terorismului", a spus Donald Rumsfeld.

Vizita – surpriza a ministrului american al Apararii la Chisinau are loc pe fundalul unui impas in negocierile privind solutionarea conflictului transnistrean si al unei raceli fara precedent in raporturile actualei guvernari comuniste cu Federatia Rusa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.