Connect with us

Social

Doi tipi, încătușați de mascați. Sub un pretext inventat au cerut 1500 euro de la un bărbat din Cimișlia// VIDEO

Publicat

pe

Doi bărbaţi de 22 și, respectiv, 29 de ani, dinl Chișinău, membrii unui grup criminal, au fost reținuți de mascați fiind suspectați de șantaj.

Potrivit Poliției,  la 15 iunie, bănuiții, aflându-se în satul Hârtop, raionul Cimişlia, sub un pretext inventat precum că victima le este dator cu o anumită sumă de bani, au aplicat violența fizică în privința acestuia și au cerut transmiterea de la victimă a sumei de 1500 euro.

Ulterior, aceștia l-au obligat să scrie o recipisă prin care victima se obliga să transmită suma de bani.

La 9 iulie, făptuitorii au fost reținuți în flagrant delict, în momentul primirii de la victimă o parte din suma de bani extorcată.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost depistate și ridicate mijloacele tehnice de comunicare, 500 euro primiţi de la victimă sub controlul poliţiștilor și recepisa scrisă de către victimă, prin care se obliga să restituie suma de 1500 euro

Suspecții au fost reținuți pe un termen de 72 de ore, dacă li se vor demonstra vinovăția, aceștia riscă pedeapsă cu închisoare de la 5 la 7 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Reintegrare

CEDO: Rusia se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor din Dubăsari. Ce sumă va trebui să achite

Publicat

pe

De către

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat astăzi hotărârea în cauza fermierilor din raionul Dubăsari, a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol. În total, cauza a fost intentată la cererea a 1646 de reclamanți și 3 companii agricole din r. Dubăsari.

Proprietarii de terenuri din r. Dubăsari au fost reprezentați la CtEDO de către avocații Asociației Promo-LEX. Înalta Curte a constatat violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană de către Federația Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren și încălcarea art. 13 al Convenției, coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CtEDO.

Cele 8 cereri au fost depuse la Curtea Europeană de către avocații Asociației Promo-LEX în perioada anilor 2004 – 2006. Reclamanții sunt rezidenți şi locuitori ai localităților Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, situate pe malul stâng al Nistrului şi dețin cote de teren în apropierea satelor lor.

Curtea a dispus încasarea prejudiciilor suportate de către reclamanți din contul Federației Ruse în cuantum total de 2 499 300 euro. Astfel, fiecărui proprietar i-a fost dispusă încasarea sumei de 1 500 euro, iar companiilor agricole câte 5 000 euro.

Totodată, Curtea a dispus că Guvernul rus trebuie să achite prejudiciile materiale companiilor după cum urmează: 115 300 de euro către Agro-Tiras S.R.L.; 80 500 de euro către Agro-S.A.V.V.A. S.R.L. și 50 000 de euro către GȚ Serghei Popa.

Pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20 000 euro.

„După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat Ion Manole, directorul Asociației Promo-LEX.

Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, în mai multe localități din r. Dubăsari, atunci când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița.

Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarii terenurilor au fost opriți de a-și prelucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriașe.

„Constatările Curții Europene sunt deosebit de importante și actuale. La moment, problema dată se discută în cadrul formatului de negocieri a conflictului transnistrean, iar părțile implicate în dialog au opinii contradictorii. Această hotărâre vine să constate anumite aspecte care nu pot fi ignorate și anume că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate”, a menționat Alexandru Postica, directorul Programului „Drepturile Omului” al Asociației Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX își exprimă gratitudinea partenerilor care i-au susținut pe parcursul anilor în cauza fermierilor din r. Dubăsari – Open Society Foundations, National Endowment for Democracy și Civil Rights Defenders.

Citește mai departe

Social

1,5 mil. lei erau colectați lunar drept „mulţumire” din partea șoferilor care intrau în gările auto. Cum funcționa schema

Publicat

pe

De către

Unsprezece angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto” vor rămâne, pentru 72 de ore, în custodia CNA şi a procurorilor anticorupţie, după ce azi-dimineaţă au fost reţinuţi în cadrul mai multor dosare penale, pornite pe fapte de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Persoanele vizate au statut de bănuit şi sunt cercetate pentru organizarea unor scheme infracţionale de acumulare ilicită de bani de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaţionale. Pe lângă cei reţinuţi, alţi 12 funcţionari au fost escortaţi la CNA pentru audieri, având statut de bănuit în cauzele menţionate.

Potrivit informaţiilor acumulate, şoferii erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau până la finalul zilei banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei.

În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. Aceasta deoarece, majoritatea unităţilor de transport admiteau mai multe abateri, între care surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc.

Pentru a nu fi supuşi verificărilor şi sancţiunilor, aceştia  erau obligaţi de  operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

În cadrul investigării cazului, s-a documentat o altă schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţi ai ÎS Gările şi staţiile auto.

Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidenţa contabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituţiei.

Astăzi procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni –  inclusiv în Chişinău. În urma acestora, au fost reţinuţi 4 administratori ai filialelor teritoriale (Bălţi, Edineţ, Orhei, Căuşeni), 2 şefi din cadrul filialei teritoriale Centru (Chişinău), 2 controlori, 2 dispeceri şi un casier.

Procuratura anticorupţie conduce urmărirea penală, iar investigaţiile continuă, în acest caz, pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei. Pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu, legislaţia în vigoare prevede diferite pedepse penale şi privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

 

Citește mai departe

Social

Un bărbat din Râșcani a ajuns pe mâna Poliției. Ar fi furat 21 de biciclete sportive

Publicat

pe

De către

Un bărbat în vârstă de 27 ani, originar din raionul Rîșcani, a ajuns pe mâna Poliției, fiind suspectat că ar fi furat 21 de biciclete sportive de pe teritoriul municipiului Bălți și a raioanelor Drochia și Râșcani. Suspectul nu este la prima abatere de la lege, acesta are antecedente penale pentru infracțiuni similare.

Oamenii legii au stabilit că, în perioada lunilor aprilie – iulie, bărbatul acționa de unul singur, iar bicicletele erau sustrase din scările blocurilor locative: Ulterior,acesta le comercializa persoanelor fizice contra sumelor 50 și 200 de lei.

Prejudiciul cauzat fiecărui proprietar constituie suma de 2000 lei: Polițiștii au reușit să recupereze 8 biciclete.

Suspectul este cercetat penal în stare de libertate. Pe numele lui au fost inițiate mai multe cauze penale, în urma cărora, acesta urmează să fie atras la răspundere conform legislației în vigoare.

În acest context, pentru a evita furtul bicicletei tale, Poliția a venit cu câteva sfaturi pentru posesorii de biciclete:

– Alege un sistem antifurt;

– Parchează bicicleta într-un loc circulat;

-Nu iți parca bicicleta în scara blocului sau în curte. Nu îi subestima pe infractori! Cel mai sigur, o ții într-o încăpere cu acces limitat. Majoritatea bicicletelor sunt furate din scările de bloc.

Citește mai departe