Doi poliţişti din capitală, cercetaţi penal! Au încercat să corupă magistrați de la CSJ cu 9.000 de euro

Un angajat al Inspectoratului de Poliţie Botanica şi altul din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău, împreună cu doi complici, sunt cercetaţi penal în cadrul unui dosar de corupţie.

Potrivit oamenilor legii, este vorba despre o tentativă de corupere a unor magistraţi din cadrul Curţii Supreme de Justiţie, în special, de transmiterea prin intermediar a sumei de 9 000 de euro, pentru ca aceştia să emită o decizie în favoarea unei persoane condamnate anterior la 8 ani de detenţie, fapt refuzat de magistraţii CSJ, ultimii menţinând decizia adoptată anterior de Curtea de Apel Chişinău.

De asemenea, ar fi vorba despre trafic de influenţă şi extorcarea mijloacelor băneşti în sumă de 10 500 de euro de la petiţionar, cu intentarea ilegală a unei cauze penale pe numele intermediarului, în scopul de a-l intimida şi impune să întoarcă banii refuzaţi de magistraţii CSJ, dar cu un adaos de 1500 euro.

Astfel, persoana în privinţa căreia a fost fabricată cauza penală, a depus o plângere în adresa Direcţiei combaterea corupţiei (DCC) a Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA) al MAI, prin care a denunţat faptul tentativei de corupere a magistraţilor CSJ şi acţiunile ilegale ale poliţiştilor.

La 28 decembrie 2015, în sediul Inspectoratului de poliţie al sectorului Botanica, sub controlul oamenilor legii, a fost documentat controlul transmiterii unei sume de 7000 de euro, suma constituind doar prima tranşă din cele 10 500 de euro extorcate.

La 9 februarie curent,  în jurul orelor 14:30, în incinta Judecătoriei sectorului Botanica a mun. Chişinău, au fost reţinuţi în flagrant delict angajatul Direcţiei de poliţie a mun. Chişinău şi complicele acestuia, în timpul primirii celei de-a doua tranşe în sumă de 2000 de euro.

Cei doi sunt reţinuţi şi se află în izolator, iar angajatul Inspectoratului de Poliţie Botanica a fost audiat în calitate de bănuit.

De asemenea, au fost desfăşurate mai multe percheziţii la domiciliile suspecţilor, unde s-au depistat şi ridicat mai multe obiecte, printre care şi un pistol cu ţeavă lisă model „Valtro” şi o decizie a CSJ cu semne vădite de falsificare.

Astfel, pe numele suspecţilor, de către Procuratura anticorupţie au fost iniţiate mai multe cauze penale – participarea la infracţiune, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influenţă, deţinerea ilegală a armelor de foc şi falsificarea actelor.

Dacă va fi dovedită vinovăţia acestora, bănuiţii riscă pînă la 7 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.