Doi moldoveni riscă sancţiuni în România, după ce au încercat să transporte ilegal patru irakieni în Germania

Doi moldoveni riscă sancţiuni în România, după ce au încercat să transporte ilegal patru irakieni în Germania. Cei doi cetățeni din R. Moldova preluaseră cetățenii irakieni din Timișoara, cu intenția de a-i ajuta să treacă ilegal frontiera româno-maghiară.

Cazul a avut loc pe 14 noiembrie, când poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Salonta au oprit pentru control, în jurul orei 19.30, pe raza localităţii frontieră Ciumeghiu, judeţul Bihor, un autoturism marca BMW, în care se aflau şase cetăţeni străini.

Poliţiştii de frontieră au procedat la legitimarea şoferului, constatând că acesta este L.P., în vârstă de 27 ani, cu cetăţenie română și R.Moldova.

În autoturism se aflau în calitate de pasageri încă cinci persoane, dintre care un cetățean din R.Moldova și patru cetățeni irakieni.

Deoarece nu-şi justificau prezenţa în zona de frontieră, persoanele în cauză au fost duse la sediul sectorului pentru verificări.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii români au stabilit că celălalt pasager este cetățean din R.Moldova, C.M, în vârstă de 24 de ani. Grupul de irakieni era format din 2 bărbaţi, o femeie şi un minor, adulții având vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani, iar minora în vârstă de 11 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România.

Poliţiştii de frontieră bihoreni au întocmit migranţilor lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzelor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

De notat că potrivit legislaţiei române, fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzește, transportă sau adăpostește o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranți și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Când fapta a fost săvârșită în scopul de a obține, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.