Connect with us

Social

Doi moldoveni, reținuți la 10 metri de frontieră. Nu aveau acte, dar intenționau să ajungă în orașul Odessa

Publicat

pe

Poliţiştii de frontieră au reţinut doi cetăţeni moldoveni care încercau să treacă “nevăzuţi” frontiera. Cei doi intenţionau să iasă ilegal din R. Moldova pentru a ajunge în orașul Odessa, Ucraina. Mai mult, unul din ei este dat în căutare de organele de drept naționale pentru comiterea infracțiunii de furt pe teritoriul R. Moldova.

Astfel, la 4 februarie, în jurul orei 15.30, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Basarabeasca aflată în misiune de control a observat doi bărbați care se îndreptau pe jos, spre linia de frontieră.

Aceștia prezentau un comportament suspect, având intenția clară de a trece ilegal frontiera. Operativ, polițiștii de frontieră au acționat și la 10 metri de frontieră i-au reținut pe cei doi bărbați, fără acte de identitate.

Din spusele acestora s-a aflat că sunt cetățeni moldoveni în vârstă de 26 şi, respectiv, 31 de ani, cu vize de domiciliu în r-nul Comrat și r-nul Slobozia. La fel, persoanele au recunoscut că intenționau să ajungă ilegal în Ucraina, mai exact în orașul Odessa.

În urma cercetărilor suplimentare, s-a aflat că din luna ianuarie curent unul dintre tinerii reținuți era căutat de către Inspectoratul de Poliție Cimișlia, ca fiind bănuit de comiterea infracțiunii de fur. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Cel de-al doilea moldovean în prezent este cercetat în stare de libertate, cu obligația de a se prezenta la instituțiile de resort privind elucidarea circumstanțelor pe cazul dat.

Investigaţiile sunt continuate de către polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD, fiind acumulate materialele necesare pentru desfăşurarea acţiunilor aferente şi, ca ulterior, să fie aplicate măsurile impuse de legislaţia naţională.

Persoanele riscă pedeapsă penală pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

ONG-urile au transmis candidaților la funcția de primar o listă cu 11 angajamente, ce ar îmbunătăți viața locuitorilor din Chișinău

Publicat

pe

De către

Mai multe organizații ale societății civile au transmis tuturor celor 12 candidați la funcția de primar al capitalei o listă cu 11 angajamente ce ar îmbunătăți considerabil viața locuitorilor din Chișinău.

Acțiunea survine după ce ONG-urile au analizat toate programele electorale ale candidaților și au constatat că, în mare parte, programele electorale și angajamentele candidaților nu reflectă întru totul perspectiva și interesele tinerilor, persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor și perspectiva egalității de gen.

Astfel, Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, Platforma pentru Egalitate de Gen, Coaliția Națională ”Viață fără violență în familie”, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, Platforma pentru Îmbătrânire Activă a înaintat 11 angajamente pentru a avea un Chișinău mai incluziv și mai prietenos pentru cetățenii săi!

Angajamentele înaintate reflectă soluții pentru problemele reale cu care se confruntă locuitorii capitalei: accesibilizarea transportului public, suport pentru victimele domestice, extinderea serviciilor de creșă,  îmbunătățirea calității serviciilor de educație timpurie, sporirea nivelului de siguranță în cartierele cu o incidență de abuzuri și atacuri corporale, extinderea serviciilor  pentru persoane în vârstă și celor cu dizabilități, crearea centrelor pentru tineret etc.

Lista angajamentelor a fost expediată tuturor candidaților înregistrați în cursa electorală pentru funcția de primar/ă general/ă a capitalei.

După scrutinul electoral, angajamentele vor fi expediate primarului general al mun. Chișinău.

Citește mai departe

Social

Un bărbat cu probleme psihice, căutat de rude, a fost depistat de polițiștii de frontieră în zona gării feroviare din Lipcani

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră de la Criva au depistat un cetățean moldovean cu afecțiuni psihice care era anunțat în căutare de rudele acestuia. Bărbatul a fost declarat dispărut în seara zilei de 8 mai și depistat de polițiștii de frontieră în dimineața de 9 mai, în preajma gării feroviare din orașul Lipcani.

Astfel, la nivelul SPF Criva a parvenit solicitarea din partea IP Drepcăuți de a acorda ajutorul în căutarea unui bărbat de 55 de ani, anunțat de rude ca dispărut de câteva ore.

Din informațiile preliminare s-a precizat că cetățeanul se află la evidența medicului psihiatru din localitatea Slobozia-Șirăuți.

Operativ au fost direcționate pe diferite segmente de frontieră mai multe patrule ale Poliției de Frontieră în vederea depistării persoanei în cauză.

După o noapte de căutări, polițiștii de frontieră au descoperit bărbatul, care hoinărea în zona gării feroviare din orașul Lipcani.

Acesta a fost luat la sediul SPF Criva până la venirea reprezentantului de poliție locală și anunțate rudele despre găsirea lui.

Citește mai departe

Economie

Test / Cum recunoști informațiile false și cum să nu te lași manipulat

Publicat

pe

Moldova.org a mai pregătit un test interactiv pentru voi. De data aceasta, am pregătit cinci situații în care va trebui să ne spuneți dacă o știre este falsă sau nu, iar vă vom arăta cum se verifică. În alte situații, va trebui să demonstrați că sunteți informat. Succes!

Citește mai departe