Connect with us

Important

Doi minori, care au furat o maşină, urmăriţi de oamenii legii. La Bubuieci au luat-o la fugă pe un câmp// VIDEO

Publicat

pe

Doi minori cu vârstele de 14 ani şi respectiv 15 ani, originari din raioanele Străşeni şi Calaraşi, au fost reţinuţi pentru răpirea unui automobil de model “VAZ 2107”. Incidentul a avut loc la finele lunii iunie curent, pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani în jurul orei 04.00, indivizii fiind surprinşi de un echipaj de poliţişti, ce patrulau prin zonă.

La apariţia poliţiştilor, minorii au accelerat şi s-au deplasat cu viteză excesivă în direcţia comunei Bubuieci. Poliţiştii i-au urmărit până la intrarea în localitate, iar în timpul deplasării minorii au creat situaţii periculoase de accident.

Aceştia au părăsit automobilul pe marginea drumului şi au fugit pe un câmp într-o direcţie necunoscută. Ulterior, în urma acţiunilor speciale de investigaţii suspecţii au fost localizaţi şi escortaţi la Inspectorat pentru documentare, care şi-ar fi recunoscut complicitatea.

Fiind desfăşurate acţiuni de cercetare a automobilului, forţele de ordine au stabilit că, minorii au pătruns în automobil prin forţarea parbrizului lateral, iar motorul l-ar fi pornit de la firele electrice.

În acest context  a fost dispusă iniţierea unei cauze penale pentru răpirea mijlocului de transport, care prevede o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 3 ani până la 5 ani.

Citește mai departe

Economie

În premieră, cercetările de piață pot include și date din stânga Nistrului

Publicat

pe

De către

Mediul de afaceri va avea posibilitatea să acceseze date referitoare la piața din stânga Nistrului. Un parteneriat pentru elaborarea în comun a cercetărilor de marketing a fost stabilit de Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol și Camera de Comerț și Industrie Moldo-Franceză.

Platforma de cooperare a fost înființată în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Cercetările de marketing permit mediului de afaceri, precum și altor părți interesate, să afle care este potențialul de consum, calitatea serviciilor prestate, satisfacția consumatorului, ș.a. nu doar din dreapta, dar și din stânga Nistrului, ceea ce este o premieră.

Informația este de folos în special antreprenorilor mici și mijlocii, care nu au suficiente resurse pentru a întreține departamente specializate. Însăși parteneriatul a fost lansat în urma solicitărilor oamenilor de afaceri, membri ai camerelor de comerț, cărora le lipseau datele agregate pentru ambele maluri.

Astfel, potențialii solicitanți se pot adresa direct Camerei de Comerț și Industrie Moldo-Franceze ori Camerei de Comerț și Industrie din Tiraspol pentru a comanda cercetări de piață.

Pentru realizarea obiectivelor proiectului au fost instruiți specialiști în domeniul elaborării cercetărilor de piață. Va fi creat un site specializat și organizată o campanie de informare a potențialilor comanditari. Platforma are un potențial sporit de sustenabilitate, dat fiind interesul mediului de afaceri față de astfel de informații.

Parteneriatul celor două camere de comerț, care are un puternic impact de consolidare a relațiilor mediului de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului, prevede inclusiv acordarea informațiilor referitoare la piața de desfacere a Uniunii Europene pentru antreprenorii interesați.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la sporirea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților comunităților locale, mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

 

Citește mai departe

Important

O tânără s-a prezentat pe Aeroportul Chişinău cu un paşaport cu viza de SUA falsă. Ce au descoperit poliţiştii de frontieră

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău în comun cu Procuratura municipiului Chișinău au desfășurat, pe parcursul unei luni de zile, o operațiune de investigație,  în urma căreia au identificat trei moldoveni implicați în fabricarea unei vize SUA falsă.

Doi dintre tinerii identificați au fost reținuți și se află în izolatorul de detenție preventivă, pe numele acestora fiind emis un mandat de arest de 20 de zile pentru fiecare.

Astfel, pe 15 august, pe sensul de ieșire din țară, cu intenția de a ajunge în Italia, s-a prezentat o cetățeană a R. Moldova de 27 de ani. La controlul de frontieră persoana s-a legitimat în baza unui pașaport moldovenesc, care în urma verificării, inspectorul de frontieră a observat că viza SUA nu corespundea standartelor legale, existând suspiciuni cu privire la veridicitatea acesteia.

După cercetarea minuțioasă a documentului au fost confirmate bănuielile polițistului de frontieră, viza SUA era falsă. Mai mult, falsul depistat a fost confirmat și de către reprezentanții Ambasadei Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, care s-au implicat activ cu suportul necesar în cercetarea cazului.

În cadrul audierii, tânăra a declarat că nu știe nimic despre cele descoperite, afirmând că i-a fost perfectată viza de către un conațional stabilit în SUA și pe care îl cunoștea de pe rețelele de socializare.

Astfel, s-a reușit identificarea a trei persoane cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani, implicate în falsificarea vizei SUA. Fiecare tânăr avea rolul său în infracțiune, iar profitul atingea suma de 5000 dolari SUA.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani pentru organizarea migrației ilegale.

Măsurile speciale de investigație continuă, pentru stabilirea altor persoane care au beneficiat de aceste servicii, precum și figuranții de peste hotare implicați în acest caz.

Citește mai departe

Important

Un băiat de 14 ani, abuzat sexual de un om de afaceri. Directorul gimnaziului a facilitat cunoștința bărbatului cu copilul

Publicat

pe

De către

Directorul unui gimnaziu-internat din capitală de 46 ani, împreună cu un om de afaceri bărbat de 40 ani au fost reținuți fiind suspectați că ar fi exploatat sexual un copil minor. Băiatul, care se află sub tutela statului, a fost salvat de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofiţerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al IGP.

Oamenii legii au stabilit că, la finele lunii mai 2016, omul de afaceri din municipiul Chişinău, prin înțelegere cu directorul gimnaziului-internat, au selectat băiatul de 14 ani, care era dintr-o familie social-vulnerabilă, cu scopul exploatării sexuale.

Valeriu Bodean, șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că bărbatul a început să-i ofere copilului diferite cadouri şi  distracţii în localuri de agrement, iar la începutul verii a  anului curent, copilul a trecut să locuiască împreună cu suspectul, într-un apartament închiriat, unde copilul ar fi fost supus exploatării sexuale.

“S-a stabilit în urma investigațiilor care au durat mai bine de 5 luni de zile, că începând cu mai 2016, un cetățean din Chișinău, om de afaceri, „a selectat” un copil aflat în custodia statului și sub tutela unei instituții de învățământ din Chișinău. Atunci copilul avea 14 ani. Directorul acestui gimnaziu-internat i-a permis bărbatului, a facilitat ca ei să facă cunoștință, după care bărbatul i-a oferit cadouri, facilități, îl plimba prin Chișinău, pentru ca în vara anului 2017 să închirieze un apartament în Capitală și să înceapă să locuiască cu acest copil acolo. S-a stabilit că au avut loc și niște acțiuni cu tentă sexuală din partea adultului”, a menționat  Valeriu Bodean.

Ca urmare a investigațiilor, s-a constatat că directorul instituţiei de învăţământ, fiind reprezentantul organului de tutelă, a permis ca minorul să locuiască cu abuzatorul, deşi copilul trebuia permanent să se afle în instituţia de învăţământ.

La fel, în acţiunile directorului, au fost constatate şi acţiuni de tortură comise în privinţa mai multor copii pentru nereuşitele şcolare, ori pentru abateri disciplinare. În urma perchezițiilor la domiciliile suspecților și biroul directorului instituției, au fost depistate și ridicate  arme și acte ce reglementează activitatea instituției de învățământ.

Suspecții au fost reţinuţi, iar în prezent în privinţa acestora este aplicat arestul preventiv. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceștia riscă  închisoare de la 15 la 20 de ani.

Totodată, se întreprind măsuri în vederea stabilirii rolului şi altor angajaţi din cadrul instituţiei de învăţământ şi organelor cu atribuţii de control.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Economie18 minute în urmă

În premieră, cercetările de piață pot include și date din stânga Nistrului

Mediul de afaceri va avea posibilitatea să acceseze date referitoare la piața din stânga Nistrului. Un parteneriat pentru elaborarea în...

Important23 de minute în urmă

O tânără s-a prezentat pe Aeroportul Chişinău cu un paşaport cu viza de SUA falsă. Ce au descoperit poliţiştii de frontieră

Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău în comun cu Procuratura municipiului Chișinău au desfășurat, pe parcursul unei luni de...

Important1 oră în urmă

Un băiat de 14 ani, abuzat sexual de un om de afaceri. Directorul gimnaziului a facilitat cunoștința bărbatului cu copilul

Directorul unui gimnaziu-internat din capitală de 46 ani, împreună cu un om de afaceri bărbat de 40 ani au fost...

Important2 ore în urmă

Un bărbat din Soroca, condamnat la 15 ani de închisoare. Şi-a incendiat iubita gravidă

Un locuitor al raionului Soroca a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că şi-a incendiat concubina gravidă. Potrivit...

Important2 ore în urmă

Un bărbat din Teleneşti a fost acoperit cu un morman de nisip, iar o femeie din Drochia a căzut într-o fântână. Ambii au fost salvaţi

Salvatorii au intervenit luni în recuperarea a două persoane, care au avut de suferit în urma unor accidente. Astfel, aceştia...

Cultură3 ore în urmă

Târg lingvistic la Chișinău, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor

Peste 300 de elevi, studenți și profesori, au venit sâmbătă, la Centrul Republican pentru copii și tineret „Artico”, pentru a...

Cultură3 ore în urmă

Muzică de calitate la festivalul Ethno Jazz

Cea dea XVI-a ediţie a festivalului Ethno Jazz 2017 s-a desfășurat în data de 22-24 septembrie la Chișinău. Pe scena...

Advertisement

Opinii