Connect with us

Social

Doi militari ai Armatei Naţionale au plecat în Mali

Publicat

pe

Republica Moldova a detaşat doi militari ai Armatei Naţionale în Misiunea Uniunii Europene de instruire militară şi consiliere pentru forţele de apărare şi securitate din Mali.

Cei doi ofiţeri – locotenent colonel Eugen Cioran şi maior Vadim Ciuhrii – din Brigada „Moldova”, au fost selectaţi, pregătiţi şi echipaţi conform cerinţelor UE.

În Mali, militarii se vor afla timp de şase luni şi vor fi responsabili de instruirea reprezentanţilor structurilor de apărare şi securitate în domeniul artileriei şi medicinii.

Decizia privind detaşarea militarilor Armatei Naţionale în Misiunea UE din Mali a fost luată de Guvernul Republicii Moldova în luna septembrie.

Participarea ţării noastre în misiunea respectivă contribuie la consolidarea eforturilor în vederea asigurării păcii şi stabilităţii la nivel european şi internaţional şi nu încalcă statutul de neutralitate prevăzut în Constituţie.

Misiunea Uniunii Europene de instruire militară şi consiliere pentru forţele de apărare şi securitate din Mali a fost instituită la 17 ianuarie 2013, în baza deciziei Consiliului UE.

Foto: baltionline.md

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Peste a sută de persoane lucrează la lichidarea consecințelor deflagrației din sectorul Râșcani

Publicat

pe

De către

Inspectoratul  General pentru Situații de Urgență a anunțat astăzi că pe bulevardul Moscova 11/5 continuă funcționarea celulei de criză. Pentru lichidarea consecințelor situației excepționale sunt antrenați peste 100 de reprezentanți ai IGSU, IGP, Departamentul Trupelor de Carabinieri, dar și membri ai autorităților publice locale.

Responsabilii sunt implicați în gestionarea situației pentru lichidarea consecințelor deflagrației. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI continuă deblocarea plitelor de beton și demontarea fragmentelor construcțiilor care au avariat apartamentele de la etajele 14, 15 și 16 a scării nr.6.

În curtea blocului funcționează un cort instalat de IGSU, unde voluntarii donează bunuri de primă necesitate.

Conform informației Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la Spitalul Feroviar din Chișinău s-au adresat și au fost cazați temporar 18 oameni evacuați din scara afectată de explozie.

La Institutul de Medicină Urgentă mai rămân a fi internate 3 persoane traumatizate, dintre care și un angajat al IGSU. Situația la fața locului este gestionată de celula de criză condusă de șeful IGSU general –maior Mihail Harabagiu.

Amintim că patru persoane și-au pierdut viața în urma unei deflagrații produse sâmbătă seara într-un bloc de pe bulevardul Moscovei din sectorul Râșcani al capitalei.

Citește mai departe

Social

Pensia moldovenească pierde lupta cu cea transnistreană. Istoria unei familii care a revenit în dreapta Nistrului

Publicat

pe

Soții Râmbu au muncit toată viața în Transnistria, unde s-au și pensionat. Totuși, ei au decis să se întoarcă acasă, într-un sătuc de la nordul Moldovei. Însă, nu totul a mers cum și-au imaginat ei. Speră să nu se îmbolnăvească nici unul dintre ei, pentru că spitalizarea îi va costa mult, întrucât pensionarii transnistreni nu au asigurare medicală în R. Moldova. Mai mult, pentru a primi pensia pentru care au contribuit, sunt nevoiți să meargă o dată la câteva luni în Bender.

Soții Tatiana și Mihai Râmbu au muncit zeci de ani în Bender. Au ajuns acolo imediat după ce și-au încheiat studiile la un colegiu din Bălți, iar motivul mutării lor a fost bunica Tatianei. De atunci, Mihai a reparat frigidere, iar soția lui a lucrat la fabrica de confecții. Împreună, au crescut doi copii.

Cu doi ani în urmă, soții Râmbu au revenit în satul Moșeni, raionul Râșcani, localitatea de baștină a lui Mihai. Au cumpărat o căsuță și își trăiesc viața de după pensionare grădinărind. Bărbatul continuă să repare frigidere în micul atelier pe care-l are în școala din sat. „Am făcut cărți de vizită, le-am mai dat prin sate și mai vine din când în când un frigider la reparație. Mai vine, dar foarte rar. Dacă ar veni câte două-trei pe lună, ar fi foarte bine, ar fi ca un adaos la pensie”, povestește Tatiana. Femeia s-ar duce în Râșcani să mai lucreze, dar nu există niciun microbuz de rută care s-ar întoarce seara în sat.

„Mai am doi ani până ating vârsta de pensionare de aici, din R. Moldova și vreau să mai adaug ani la stagiul de cotizare.”

O dată la câteva luni, soții merg la Bender ca să-și ia pensia. Împreună, au aproximativ 3000 de ruble transnistrene, care se echivalează cu trei mii de lei. Anul viitor, în aprilie, Mihai împlinește 63 de ani, vârsta de pensionare în Republica Moldova. Până atunci, s-au gândit să pregătească documentele pentru această procedură. „Acolo la pensie se iese mai repede. Și la Casa Națională de Asigurări Sociale ne-au zis că atunci când o să trecem aici cu pensia, ea va fi recalculată și contribuțiile plătite acolo nu vor fi luate în calcul. Se spune că suntem o țară, dar vedeți cum e?”, se întreabă revoltată Tatiana Râmbu, care mai are doi ani până atinge vârsta de pensionare în Republica Moldova.

Enlarge

catelusul
Tatiana și cățelul Timka

Femeia spune că așa-zisele autoritățile separatiste sunt mai bune comparativ cu cele de la Chișinău. Acolo, la stabilirea pensiei, le-au fost calculați anii de colegiu și cel puțin șase ani cât a fost în concediu de maternitate. „Dar dacă iau numai anii munciți, cred că ar fi vreo 10-15 ani. Îmi închipui că pensia pe care o voi primi în R. Moldova va fi minimă. Noi dacă am plătit contribuțiile în Transnistria, de ce nu se iau în calcul în aici?”

„Suntem pensionari din Transnistria. De ce nouă nu ni se face poliță medicală?”

De când au revenit în satul de baștină a soțului, cei doi nu dispun de asigurare medicală. Frica celor doi este să li se întâmple ceva și și să fie nevoiți să scoată mii de lei din buzunar. „Noi trăim din pensie, cum să ne cumpărăm polița medicală, cum? De asta, vreau să mă angajez undeva. Așa cel puțin o să am o poliță medicală. Salariu ca salariu, dar măcar poliță medicală voi avea”, a menționat femeia.

În Bender, familia are un apartament care stă demult în vânzare. „Nu se vinde, deși chiar este ieftin”, povestește Mihai Râmbu.

Cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova din Transnistria, dar și cei din satele moldovenești din stânga Nistrului aleg să se pensioneze în zona separatistă, în schimbul cetățeniei transnistrene. Totuși, Casa Națională de Asigurări Socială, a evitat să ne spună câți cetățeni ai Republicii Moldova au solicitat anul acesta și în total pensie din partea autorităților separatiste.

Cei care au locuit și muncit în regiunea separatistă și au solicitat de la CNAS o pensie de vârstă sunt cu mult mai puțini. Numărul lor scăzut poate fi cauzat de vârsta de pensionare, care a fost ridicată conform reformei pensiilor. Un alt motiv ar putea fi lipsa de informare cu privire la această opțiune.

Din 2013 până astăzi, conform informațiilor oferite de CNAS, circa 500 de persoane domiciliați în unitățile administrativ-teritoriale în stânga Nistrului au fost acordate pensii din partea prestatorului moldovenesc de servicii sociale.

În anul 2013, autoritățile de la Chișinău și de la Tiraspol, în cadrul reglementărilor conflictului transnistrean, au semnat în anul 2013 un protocol care prevede transmiterea reciprocă a dosarelor între CNAS și instituțiile responsabile de stabilirea pensiilor în Transnistria.

Potrivit lui Sergiu Iurcu, șeful departamentului Protecție social-economică în cadrul Casei Naționale a Sindicatelor din Moldova, persoana care a venit din Transnistria, se domiciliază în R. Moldova și satisface condițiile de pensionare, se adresează la Casa Teritorială pentru Asigurări Sociale din raza domiciliului lui. „CTAS se va adresa la Casa Națională și apoi va face o interpelare către structurile responsabile din Transnistria. Ei oferă informații despre cetățeanul respectiv și se solicită sistarea plății în Transnistria. De la o dată anumită, se va pune în plată aici în Moldova.”

Enlarge

IMG_9096
Sergiu Iurcu, șeful departamentului Protecție social-economic din cadrul CNSM

Mai mult, la calcularea pensiei persoanelor care au lucrat în Transnistria, nu se ține cont de contribuțiile achitate, ci doar de stagiul de muncă.

În Transnistria, femeile ies la pensie la 55 de ani, iar bărbații la 60 de ani.

În Republica Moldova, vârsta de pensionare a femeilor în 2018 este 58,6 ani și a bărbaților de 63 de ani.

Referitor la polița medicală, funcționarul de la CNSM spune că cetățenii Moldovei care trăiesc în Transnistria au posibilitatea de a obține o poliță medicală în baza unei hotărâri de guvern. „În Rezina, în Varnița și-n satul Coșnița, au fost create trei comisii care se ocupă cu solicitările din partea persoanelor care locuiesc în regiunea separatistă.”

Potrivit surselor Moldova.org, în prezent, sunt aproape 800 de cereri de solicitare a pensiilor din Transnistria din partea cetățenilor ai Republicii Moldova.

Citește mai departe

Social

Accident grav în raionul Florești. Un tânăr de 22 de ani a decedat, iar alți trei au fost răniți

Publicat

pe

De către

Un tragic accident rutier s-a produs în această noapte, în jurul orei 01:00, în apropierea satului Izvoare, raionul Florești. Un tânăr de 22 de ani și-a pierdut viața, alți trei au fost răniți.

Potrivit INP, șoferul unui automobil VW Golf, un băiat de 24 de ani, se deplasa cu viteză excesivă, a pierdut controlul volanului, iar automobilul a derapat de pe carosabil și s-a izbit violent într-un pilon electric.

În urma impactului, un tânăr de 22 de ani a decedat, iar șoferul și alții doi pasageri, în vârstă de 19 și 23 de ani, au ajuns la spital cu mai multe fracturi.

Inspectoratul Național de Patrulare menționează că zilnic circa 500 de șoferi sunt depistați de ofițerii de patrulare conducând cu viteză excesivă.

În consecință, acești conducători auto din cauza depășirii limitei de viteză au produs pe parcursul a 8 luni 2018, 617 de accidente rutiere, în urma cărora 110 de persoane au decedat, iar alții 735 au primit diferite traumatisme.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com