Connect with us

Publicat

pe

Salvatorii din Bălți au intervenit luni pentru a ajuta doi minori aflați în dificultate. Angajații IGSU au fost solicitați pentru a scoate inelele ce s-au blocat pe degetele minorilor.

Prima intervenție a avut loc în mun. Bălți pentru un băiat în vârstă de 5 ani care în timpul jocului a pus un inel pe deget și nu a reușit să-l scoată. Părinții copilului au alertat serviciile de urgență, iar salvatorii ajunși la fața locului au reușit să scoată de pe deget obiectul incomod.

Un caz similar a avut loc în același oraș, unde pompierii au intervenit pentru a debloca un inel de pe mîna unui băiat de 14 ani. La venirea echipei de intervenție, specialiștii au stabilit că degetul minorului este inflamat, iar obiectul incomod nu putea fi scos.

Salvatorii au reușit să efectueze intervențiile fără ca minorii să aibă de suferit.

Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii au intervenit în 24 situații de risc.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Cum va circula transportul public de Ziua Naţională a Vinului, în zilele de 6 – 7 octombrie

Publicat

pe

De către

În zilele de sâmbătă şi duminică, 6 – 7 octombrie 2018, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi organizată „Ziua Naţională a Vinului”.

În context, începând cu ziua de vineri, 5 octombrie (ora 20.00), dar şi în zilele de sâmbătă şi duminică, 6 – 7 octombrie 2018, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, în perimetrul străzilor Al. Puşkin – Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni.

În context, circulaţia transportului public va fi redirecţionată pe străzile adiacente, după cum urmează.

Troleibuze:

Rutele nr. 1, nr. 4, nr. 5, nr. 8, nr. 22 şi nr. 28 vor fi redirecţionate pe str. Bucureşti, în ambele direcţii şi anume:
Tur – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Alexei Şciusev, str. Bucureşti, str. Ciuflea sau bd. Dacia şi în continuare pe traseele stabilite.
Retur – pe acelaşi traseu;

Rutele nr. 30 şi nr. 31 vor circula de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. Bucureşti, str. Al. Puşkin, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi în continuare pe traseele stabilite.

Autobuze:
Rutele nr. 5, nr. 9, nr. 11, nr. 17 şi nr. 46 vor circula în ambele direcţii cu ocolirea Pieţei Marii Adunări Naţionale şi anume:

Tur – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. 31 august 1989, str. Al. Puşkin, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi în continuare pe traseele stabilite.
Retur – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Al. Puşkin, str. Ierusalim, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi în continuare pe traseele stabilite.

Primăria municipiului Chişinău recomandă conducătorilor auto ca în zilele de sâmbătă şi duminică, 6 şi 7 octombrie a.c., să evite zona centrală a oraşului, în special străzile Al. Puşkin şi Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni.

Citește mai departe

Social

CPR Moldova a lansat o platformă de raportare a cazurilor de coruptie

Publicat

pe

De către

Centrul de Politici și Reforme Moldova a lansat astăzi platforma de colectare a cazurilor de corupție și a situațiilor ce pot duce la corupție coruptie.cpr.md. Platforma este în regim de testare timp de două săptămâni, perioadă în care sugestiile și recomandările sunt încurajate.

„O treime din cetățeni refuză să plătească mită, conform sondajelor. Acesta este grupul nostru țintă. Apoi, vom ajunge și la ceilalți cetățeni și le vom explica care sunt tipurile de corupție, de ce trebuie de combătut astfel de practici și cum ar trebui să fie lucrurile de fapt. Astfel, misiunea noastră în acest proiect este să creștem proporția celor ce refuză să devină complici ai corupției”, a menționat CPR Moldova.

Potrivit organizației, se vrea crearea unei comunități de cetățeni care să lupte cu practici concrete care conduc la corupție. Pe platforma creată cetățenii pot raporta cazuri de corupție, indicând care instituții sau despre ce fel de practici este vorba. Toate raportările sunt absolut anonime și nu trebuie sa conțină informații cu caracter personal.

Cu cât vor fi mai multe cazuri raportate, cu atât mai ușor se va putea identifica anumite tendințe și iniția campanii de advocacy pentru a pune presiune pe instituțiile statului și autoritățile locale să schimbe situația existentă.

CPR Moldova a făcut lansarea la Agenția Servicii Publice, Centrul Multifuncțional Chișinău, numărul 1, unde a încurajat oamenii care stau în rânduri să raporteze cazuri de corupție sau care conduc la corupție. Unii cetățeni au fost curioși, alții au povestit cum toamna începe marea corupție în școli și grădinițe, au fost și unii care au rămas apatici.

Organizația își propune să meargă în fiecare săptămână în instituțiile publice să vorbească cu cetățenii și să ncurajeze lupta cu corupția, anume prin cazuri concrete.

Acest proiect este realizat de Agenția de e-Guvernare din Estonia împreună cu CPR Moldova, cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova, al Fundațiilor pentru Societate Deschisă și al Agenției Estoniene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Citește mai departe

Social

Un grup de experți CAA pleacă în Afganistan unde vor participa la investigarea accidentului aviatic din luna septembrie

Publicat

pe

De către

Un grup de experți din cadrul Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova va pleca astăzi, 2 octombrie, în Afganistan, unde va participa la investigarea cauzelor accidentului aviatic cu implicarea elicopterului MI-8 MTV ER-MHR ce aparține companiei aeriene moldovenești Valan International Cargo Charter.

Accidentul s-a produs la 2 septembrie pe baza aeriană militară din Mazar-i-Sharif.

Grupul de experți a fost delegat în baza solicitării parvenite în acest sens din partea entității de investigare a accidentelor aeronautice din Afganistan.

Conform Convenției de la Chicago privind aviaţia civilă internaţională, accidentele se investighează de către statul unde acestea se produc și doar dacă există solicitare poate fi implicată Autoritatea Aeronautică a statului în care este înregistrată nava.

Conform aceleiași Convenții, statul care efectuează ancheta va comunica, după finalizarea anchetei, raportul şi concluziile cu privire la accident.

Reamintim că la 2 septembrie, la ora 3:00 UTC, elicopterul MI-8 MTV cu numărul de înregistrare ER-MHR al companiei aeriene Valan International Cargo Charter s-a prăbușit.

Elicopterul a căzut la scurt timp după decolarea de la baza aeriană militară din Mazar-i-Sharif.

La bordul elicopterului se aflau 3 membri ai echipajului cetățeni ai Ucrainei și 11 pasageri cetățeni ai Afganistanului.

În urma accidentului au decedat 2 membri ai echipajului și 10 pasageri.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com