Connect with us

Social

Doi cetățeni ucraineni, reţinuţi! Au accesat fraudulos reţelele şi serviciile companiilor de telecomunicații din RM

Doi cetățeni ucraineni au fost reţinuţi de organele de drept din Moldova, pentru că au accesat fraudulos reţelele şi serviciile companiilor de telecomunicații din ţara noastră.

În urma investigaţiilor s-a constatat că, pe parcursul anului 2016 şi până în prezent, suspecții, aflându-se în raza municipiului Chişinău şi alte locuri, utilizau fraudulos numerele companiilor de telecomunicații din Republica Moldova, Moldtelecom SA, Moldcell SA şi Orange Moldova SA.

De asemenea, aceştia utilizau mijloace tehnice speciale pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, rețele şi servicii de telecomunicaţii ale altor operatori şi rețeaua internet.

Totodată, cei doi au accesat neautorizat reţelele şi serviciile de telecomunicații ale companiei menționate, au restricţionat accesul la datele informaționale internaționale şi au efectuat terminații neautorizate a traficului voce local şi internațional, generând minute internaționale și cauzând astfel, companiilor de telecomunicații menționate prejudicii materiale de peste 260 000 lei.

Pentru reținerea celor doi ucraineni, polițiștii au fost nevoiți să deterioreze ușa, dat fiind faptul că în timpul percheziției, suspecții încercau să distrugă probele, aruncând peste fereastră: 2 echipamente VoIP utilizate pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, 2 routere WiFi, un calculator portabil Raspberry Pi precum și 13 cartele de reâncărcare Moldcell cu nominalul 100,  17 cartele de reâncarcare Moldcell cu nominalul 50 utilizate precum și 50 cartele de reâncărcare Moldcell cu nominalul 50 neutilizate.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate 3 telefoane mobile, 2 laptopuri și 3 cartele SIM, utilizate de  persoanele bănuite pentru comunicare cu alte persoane necunoscute.

Cetățenii ucraineni au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul Direcției de poliție a municipiului Chișinău, iar automobilul cu care ultimii au traversat frontiera Republicii Moldova a fost ridicat.

Menționăm, că pe parcursul anului 2016, pe teritoriul Republicii Moldova au mai fost reținuți 4 cetățeni ucraineni care fac parte dintr-un grup criminal organizat, implicat în accesul neautorizat la rețelele şi serviciile de telecomunicații din Republica Moldova, precum și fraudă informatică.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigații, atenționează toți cetățenii Republicii Moldova precum şi cetățenii altor state că activitatea de acces neautorizat la rețelele şi serviciile de telecomunicații adică terminație GSM, schimbarea originii apelului, utilizarea cartelelor SIM contrar destinației acestora  este ilegală şi se pedepsește cu privațiunea de libertate de la 4 la 9 ani.

Totodată, poliția recomandă persoanelor să se refuze de instalarea contrar unor sume de bani la domiciliu a diferitor dispozitive VoIP GSM.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un şofer din Chişinău a scos pistolul, pentru că un alt şofer nu i-a permis să încalce regulile de circulaţie

Un şofer din Chişinău a fost reţinut astăzi de inspectorii de patrulare, după ce acesta a amenințat cu arma un alt conducător auto care nu i-a permis să încalce regulile de circulaţie.

Incidentul a avut loc astăzi dimineața, în jurul orei 08:40, pe strada Uzinelor din municipiul Chișinău, în intersecția Calea Basarabiei – Ismail.

Mai exact, șoferul unui automobil de model „Dacia” de 35 de ani, locuitor al capitalei, indignat că un alt conducător auto de 22 de ani, nu i-a permis să încalce regulile de circulaţie a scos o armă și l-a amenințat.

Acesta imediat a apelat la poliție, iar echipajul de patrulare care se afla la fluidizarea traficului rutier în intersecția respectivă a intervenit și a reținut șoferul.

În urma controlului autoturismului, inspectorii de patrulare au depistat pistolul, deținut legal cu care a fost amenințat celălalt șofer.

Arma implicată în conflict a fost ridicată și păstrată în IP Ciocana până la primirea unei decizii definitive.

Suspectul a fost escortat la Inspectoratul de Politie, care urmează să stabilească circumstanțele în care s-a produs incidentul.

Citește mai departe

Important

Serviciile medicale în domeniul oncologic ar putea fi acordate și în instituții private

Serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament şi supraveghere în domeniul oncologic ar putea fi acordate și de către instituţiile medico-sanitare private licenţiate şi acreditate.

Aceasta după ce Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, modificări ale legislației în acest sens.

Potrivit autorilor, în prezent aceste servicii există doar în instituţiile medico-sanitare publice acreditate din țară.

Prin modificările propuse se oferă drepturi egale instituţiilor medico – sanitare, indiferent de forma de proprietate, în îndeplinirea misiunii de a presta servicii medicale din domeniul oncologic. Totodată, pacienții vor avea dreptul de a alege instituţia medicală şi medicii în tratamentul maladiilor oncologice.

Practica internaţională în tratarea bolilor de cancer de către sectorul privat este una pozitivă atât în ţările cu economii puternice precum SUA, Israel, Marea Britanie, Germania, Austria, Franţa, cât şi în ţările cu economii în dezvoltare.

Conform datelor oferite de Institutul Oncologic, în anul 2016, în Republica Moldova în evidența medicilor se aflau peste 52 mii de persoane diagnosticate cu cancer. În aceeași perioadă, primar depistate au fost peste 9 mii cazuri. Totodată, peste 5000 de bolnavi decedează anual din această cauză.

Citește mai departe

Social

Migranții reveniți acasă, în Orhei, vor primi 10 mii de lei și vor fi scutiți de taxele locale

Migranții reveniți acasă, în Orhei, vor primi 10 mii de lei și vor fi scutiți de taxele locale. O decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliului Municipal Orhei, aceasta urmând să stimuleze întoarcerea locuitorilor care au fost nevoiți să plece peste hotare în căutarea unul loc de muncă.

Potrivit documentului, alocațiile speciale în numerar, în valoare de 500 euro (echivalentul a 10 mii lei), vor fi plătite în rate pe parcursul anului.

În plus, concetățenii reveniți acasă, precum și membrii familiilor lor vor avea dreptul la compensații pentru transport și servicii comunale. Anume: 100 de lei pe lună pentru compensarea utilizării transportului urban, 300 de lei pe familie pentru compensarea serviciilor comunale pentru următorul sezon de încălzire.

Pentru a beneficia de aceste privilegii, în primul rând, migranţii vor trebui să corespundă următoarelor criterii:  să fie cetățeni ai Republicii Moldova, rezidenţi ai municipiului cu înregistrare la domiciliu, în decursul ultimilor 5 ani înainte de a depune cererea la Primăria orașului, aceştia s-au aflat  în străinătate timp de cel puțin 3 ani. au apelat la Primărie în termen de 6 luni de la ultima întoarcere în țară.

Potrivit paginii oficiale a Primăriei Orhei, ideea unui program special pentru întoarcerea în țară a compatrioților aparţine primarului Ilan Șor şi a fost anunţată de Ziua Independenței.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe1 oră în urmă

Rămas fără bani, un pensionar i-a cerut lui Putin să-i trimită un sicriu ca să moară

Anatoli Vertiprahov, pensionar de 72 de ani din satul Iasnaia, Teritoriul Trans-Baikal din Rusia, i-a cerut lui Vladimir Putin să...

Social2 ore în urmă

Un şofer din Chişinău a scos pistolul, pentru că un alt şofer nu i-a permis să încalce regulile de circulaţie

Un şofer din Chişinău a fost reţinut astăzi de inspectorii de patrulare, după ce acesta a amenințat cu arma un...

Externe3 ore în urmă

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut în Cascada Niagara

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut duminică în Cascada Niagara, în partea...

Important3 ore în urmă

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind interimatul funcției de Președinte în cazul ministrului Apărării

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte în cazul desemnării ministrului Apărării....

Important3 ore în urmă

Serviciile medicale în domeniul oncologic ar putea fi acordate și în instituții private

Serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament şi supraveghere în domeniul oncologic ar putea fi acordate și de către instituţiile medico-sanitare...

Social3 ore în urmă

Migranții reveniți acasă, în Orhei, vor primi 10 mii de lei și vor fi scutiți de taxele locale

Migranții reveniți acasă, în Orhei, vor primi 10 mii de lei și vor fi scutiți de taxele locale. O decizie...

Important3 ore în urmă

Atenţie! Se anunţă concurs pentru selectarea candidatului la funcția de director al CNA

Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat concurs pentru selectarea candidatului la funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Aceasta...

Advertisement

Opinii