Doi cetățeni ucraineni au fost reţinuţi de organele de drept din Moldova, pentru că au accesat fraudulos reţelele şi serviciile companiilor de telecomunicații din ţara noastră.

În urma investigaţiilor s-a constatat că, pe parcursul anului 2016 şi până în prezent, suspecții, aflându-se în raza municipiului Chişinău şi alte locuri, utilizau fraudulos numerele companiilor de telecomunicații din Republica Moldova, Moldtelecom SA, Moldcell SA şi Orange Moldova SA.

De asemenea, aceştia utilizau mijloace tehnice speciale pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, rețele şi servicii de telecomunicaţii ale altor operatori şi rețeaua internet.

Totodată, cei doi au accesat neautorizat reţelele şi serviciile de telecomunicații ale companiei menționate, au restricţionat accesul la datele informaționale internaționale şi au efectuat terminații neautorizate a traficului voce local şi internațional, generând minute internaționale și cauzând astfel, companiilor de telecomunicații menționate prejudicii materiale de peste 260 000 lei.

Pentru reținerea celor doi ucraineni, polițiștii au fost nevoiți să deterioreze ușa, dat fiind faptul că în timpul percheziției, suspecții încercau să distrugă probele, aruncând peste fereastră: 2 echipamente VoIP utilizate pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, 2 routere WiFi, un calculator portabil Raspberry Pi precum și 13 cartele de reâncărcare Moldcell cu nominalul 100,  17 cartele de reâncarcare Moldcell cu nominalul 50 utilizate precum și 50 cartele de reâncărcare Moldcell cu nominalul 50 neutilizate.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate 3 telefoane mobile, 2 laptopuri și 3 cartele SIM, utilizate de  persoanele bănuite pentru comunicare cu alte persoane necunoscute.

Cetățenii ucraineni au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul Direcției de poliție a municipiului Chișinău, iar automobilul cu care ultimii au traversat frontiera Republicii Moldova a fost ridicat.

Menționăm, că pe parcursul anului 2016, pe teritoriul Republicii Moldova au mai fost reținuți 4 cetățeni ucraineni care fac parte dintr-un grup criminal organizat, implicat în accesul neautorizat la rețelele şi serviciile de telecomunicații din Republica Moldova, precum și fraudă informatică.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigații, atenționează toți cetățenii Republicii Moldova precum şi cetățenii altor state că activitatea de acces neautorizat la rețelele şi serviciile de telecomunicații adică terminație GSM, schimbarea originii apelului, utilizarea cartelelor SIM contrar destinației acestora  este ilegală şi se pedepsește cu privațiunea de libertate de la 4 la 9 ani.

Totodată, poliția recomandă persoanelor să se refuze de instalarea contrar unor sume de bani la domiciliu a diferitor dispozitive VoIP GSM.