Connect with us

Social

Doi bărbați din Otaci, care se întorceau din Ucraina, dați în vileag de câinele de frontieră. Ce aveau ascunse în haine

Publicat

pe

Doi bărbați din Otaci, care se întorceau din Ucraina, au fost dați în vileag de câinele de frontieră, care a semnalat că ceva nu este în  regulă. Polițiștii de frontieră au stabilit că cei doi intenționau să introducă în țară, camuflate asupra lor, plicuri cu substanță marijuana. Persoanele, fiind descoperite, și-au recunoscut intențiile și ilegalitatea comisă.

Astfel, la punctul de trecere Otaci-Moghiliov-Podolskii, pe direcția intrare a pistei pietonale, s-au apropiat pentru controlul de rigoare la traversarea frontierei doi amici, locuitori ai orașului Otaci.

La existența unui material informativ-operativ, parvenit în adresa polițiștilor de frontieră din Direcția regională Nord, s-a acționat prompt împreună cu câinele de serviciu Amy, care a și semnalat indici de nereguli.

Bărbații cu vârste de 18 și, respectiv, 41 ani au fost reținuți și în colaborare cu vameșii s-au întreprins verificările adiționale.

Echipa mixtă a depistat două pachețele de dimensiuni diferite, cu substanță de culoare verde mărunțită ce prezenta miros specific marijuanei. Unul din plicurile de polietilenă transparent a fost găsit în mâneca stângă a unuia dintre cetățeni care susține că a acceptat să fie curier la rugămintea unei cunoștințe, iar asupra celuilalt în buzunarul drept al blugilor.

Cel din urmă a recunoscut că a procurat substanța de la un străin din Ucraina.

În prezent polițiștii de frontieră documentează cazul sub toate aspectele legale, ambele plicuri au fost ridicate și transmise spre expertiză în rezultatul căreia se va decide mersul cercetărilor și pedeapsa persoanelor conform legislației în vigoare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

START VOT: Primăria îndeamnă chișinăuienii să aleagă proiectele preferate ce vor fi finanțate din Bugetul Civil

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chișinău a dat start astăzi procedurii de vot pentru proiectele depuse spre finanţare din fondul Bugetului Civil. În concurs au fost înregistrate 73 de idei de proiecte, valoarea cărora depășește suma de 15 milioane de lei.

Primarul interimar Ruslan Codreanu a solicitat preturilor și structurilor responsabile să asigure buna funcționare a concursului.

Perioada de votare pentru proiectele înaintate de cetăţeni se va încheia pe data de 29 mai 2018, ora 17.00.

„Mă bucură că toate cele 73 proiecte depuse pentru finanțare din Bugetul Civil au fost evaluate pozitiv și au acces în etapa de votare. Acum să decidă locuitorii capitalei ce proiecte ar dori să fie implementate în Chișinău. Or, anume asta înseamnă democrație locală – când cetățenii au posibilitatea să prioritizeze proiectele care vor fi implementate din bugetul municipal”, a declarat primarul interimar Ruslan Codreanu.

Potrivit lui, bugetarea civilă este un proiect pe care îl supervizez personal și în raport cu care am mari speranțe.

„Am să insist ca responsabilii din Preturi și Primărie să prioritizeze implementarea proiectelor care vor fi votate în acest an, precum și cele care au fost selectate anul trecut astfel încât la finele lui 2018 să avem rezultate palpabile”, a adăugat Ruslan Codreanu.

Conform Regulamentului, cetăţenii vor putea să voteze, pentru unul din proiectele mari și mici, on-line, accesând direct: sondaj.chisinau.md.

De asemenea, cetăţenii vor putea vota direct, în urnele de vot, prezentându-se la sediul Primăriei Chişinău, dar şi la sediile Preturilor de sector. Pentru a se elibera buletinul de vot, cetăţenii vor avea nevoie de buletinul de identitate.

Pentru proiectele înaintate spre finanţare prin intermediul Bugetului Civil au semnat circa 11.500 de persoane, iar valoarea totală a proiectelor ce urmează să fie implementate din bugetul municipal este de 3 milioane de lei.

Majoritatea proiectelor depuse țin de amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, amenajarea terenurilor de sport, amenajarea unor scuaruri, mese de șah în aer liber, iluminarea clădirilor istorice, reabilitarea parcurilor, colectarea selectivă a deșeurilor, extinderea fondului forestier, proiecte artistice și sculpturale sau protecția animalelor de companie fără stăpân.

Citește mai departe

Social

TwentyTu începe transformarea educației din Moldova

Publicat

pe

De către

Circa 80.000 de elevi și peste 2.200 de profesori vor deveni beneficiarii celui mai ambițios proiect de educație din Republica Moldova. TwentyTu – proiectul care va oferi cursuri extracurriculare gratuite în peste 10 domenii ale viitorului – a fost lansat de către Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare. TwentyTu se va desfășura până în anul 2022 și are ca misiune să pună în valoare capitalul uman al țării și să educe o generație cu abilități practice solicitate pe piața muncii la nivel național și global.

Ana Chirița, director executiv, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul
Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ATIC):

„TwentyTu transformă educația din țară, oferind programe educaționale extracurriculare gratuite, adaptate noilor cerințe de pe piața muncii. Cursurile vor fi orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității, a gândirii critice, abilităților de comunicare interpersonală, a spiritului de echipă și le va cultiva elevilor competențele necesare pentru a aplica într-un mod interactiv concepte științifice, inginerești și antreprenoriale. Transformarea educației este un angajament comun și poate fi realizată doar cu ajutorul eforturilor depuse de membrii întregii comunități. De aceea ne propunem să colectăm, în următoarele trei luni, jumătate de milion de euro, cu ajutorul cetățenilor din țară și de peste hotare, al companiilor private și al donatorilor internaționali. Astfel vom crește capitalul uman al țării noastre.”

Angela Cutașevici, secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Membru al Consiliului Consultativ TwentyTu:

„Proiectul TwentyTu este un program important pentru sectorul educației din Republica Moldova care va contribui la dezvoltarea educației din țară, inclusiv și a celei digitale. Școala trebuie să fie în pas cu noile provocări ale secolului XXI, iar modernizarea învățământului poate fi realizat doar prin eforturile comune ale întregii comunități.”

Despre cursurile din cadrul proiectului TwentyTu
Proiectul TwentyTu va oferi cursuri extracurriculare în domeniile viitorului, destinate copiilor (7- 13 ani) și adolescenților (14-19 ani), care vor fi livrate atât online, cât și offline în cele mai importante centre regionale ale țării: Bălți, Soroca,Chișinău, Căușeni și Cahul. Printre cursurile care urmează a fi predate se numără:

  • Discipline școlare (doar pentru copii): matematică distractivă, fizică experimentală,
    astronomie prin VR (realitate virtuală);
  • Programare și inginerie: robotică, programare interactivă, aplicații mobile, inteligență
    artificială;
  • Domenii creative: animație, realitate virtuală și design grafic;
  • Cursuri pentru adolescenți: inteligență emoțională, antreprenoriat, alfabetizare digitală.

Etapele proiectului
Proiectul TwentyTu se va desfășura în perioada ianuarie 2019 – mai 2022. Pentru a face posibilă realizarea acestuia, a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până la 22 iulie 2018.

Pentru asigurarea transparenței utilizării fondurilor acumulate, dar și pentru ghidarea strategică a proiectului, TwentyTu este susținut de două consilii consultative, compuse din lideri de opinie și persoane publice, atât din țară, cât și de peste hotare, care activează în educație, IT, afaceri, non-profit și alte domenii relevante.

Despre Tekwill
Tekwill este Centrul de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Misiunea sa este de a crea legătura necesară între ceea ce se studiază în programele de educație dedicate domeniului IT și necesitățile reale ale industriei. Centrul susține dezvoltrea talentelor locale în IT, transferul de cunoștințe, promovează o mai bună înțelegere și interesul față de sectorul tehnologic și încurajează crearea comunităților digitale din Moldova. Tekwill reprezintă un ecosistem complex, dotat cu resursele și tehnologiile necesare pentru ca oamenii să-și implementeze ideile, astfel sporind excelența în domeniile viitorului. Centrul a dezvoltat numeroase programe educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului. Tekwill a fost creat de Asociația Națională în Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei.

Citește mai departe

Social

Un deținut de 69 ani a decedat la Penitenciarul nr.16-Pruncul

Publicat

pe

De către

Un deținut de 69 ani a decedat luni la Spitalul Penitenciar nr.16-Pruncul. Deținutul a fost internat la spital acum o săptămână, din cauza unei maladii incurabile, de care suferea până la detenție.

Departamentul Instituțiilor Penitenciare a precizat că, în perioada spitalizării, medicii din penitenciar au efectuat toate investigațiile clinice și paraclinice, fiind întreprinse toate măsurile necesare pentru acordarea asistenței calificate.

Cu toate acestea, starea de sănătate a pacientului s-a agravat brusc, conducerea Penitenciarului informând imediat rudele deținutului. În dimineața acestei zile el a fost vizitat de către soție și fiică.

În pofida intervențiilor medicilor penitenciarului și a manevrelor de resuscitare a brigăzii de reanimare de la Institutul de Medicină Urgentă, la ora 14:20 deținutul a decedat.

Spitalul Penitenciar a comunicat imediat despre deces rudelor, Avocatului poporului și Procuraturii Chișinău.

 

Citește mai departe